ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020
Η κυβέρνηση έτσι θα πορευτεί από εδώ και πέρα με κινήσεις ημιπελατειακής λογικής και άλλοτε θα υποτάσσεται στις σκοπιμότητες της συγκυρίας και άλλοτε θα προσπαθεί να τις εκμεταλλευτεί καθώς τελειώνει η περίοδο χάριτος που έχει κάθε κόμμα το οποίο κερδίζει με μεγάλο ποσοστό τις εκλογές επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης στον Απόστολο Λυκεσά.
Ο βουλευτής εξήγησε ότι δεν είναι μόνο το «κούρεμα» του 60% αλλά να μη φτάσουν στο σημείο – λόγω της ύφεσης και της μεγάλης υστέρησης των εσόδων και ότι ο ΕΦΚΑ γίνεται προβληματικός ενώ τον είχε παραλάβει από τον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλο πλεόνασμα – των ανοιχτών ή και κεκαλυμμένων μνημονίων τα οποία προδιαγράφονται και σε νέες μεγάλες μειώσεις συντάξεων.
Αυτό δεν είναι κάτι που συζητιέται αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη αλλά «προφανώς το φοβάμαι» επισήμανε ο βουλευτής και μια λογική παρατεταμένης και μεγάλης ύφεσης που το μέγεθος της αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί αφού αποδεικνύονται οι προβλέψεις τους για έσοδα λάθος όπως πχ τα χρήματα από τον Τουρισμό.
Η υπερεπιβάρυνση που δημιουργείται είναι πάρα πολύ μεγάλη και κάποια στιγμή τα χρεοκοπημένα ξανά δημόσια ταμεία και τα ασφαλιστικά θα αρχίζουν να εμφανίζουν διαστάσεις μεγάλες και εκεί μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θα πρέπει να κληθεί να πάρει αποφάσεις και δεν αποκλείεται να είναι η εύκολη λύση τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων οικονομικά ή κοινωνικά ή εργασιακά είναι τα πρώτα που κόβονται.
Ο κορονοϊός και οι επιπτώσεις των μέτρων στην οικονομία, όπως εξήγησε ο κ. Βερναρδάκης, ήταν και παραμένει για την κυβέρνηση ένα πολύ μεγάλο άλλοθι και αποτελεί ασπίδα πολιτικού αφηγήματος απέναντι στις πολιτικές που θα εμφανιστούν. Είναι μια πάρα πολύ καλή δικαιολογία ως υπαρκτό ζήτημα αλλά επειδή οι συνθήκες αλλάζουν και ο χρόνος περνάει δεν μπορεί σε κάθε της πράξη η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον κορονοϊό.
Ο βουλευτής επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ένα ζήτημα και ένα δεύτερο είναι τα μηνύματα που υπάρχουν ότι τράπεζες θα χρειαστούν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση και αν αυτό ισχύει και το κράτος τις ενισχύσει για τέταρτη φορά θα θέσει συγκεκριμένους όρους για το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους – που αν δεν γίνει θα οδηγήσει σε εκρηκτικό μείγμα – και αν θα αποκτήσει δικαιώματα στη διοίκηση των τραπεζών, για τις οποίες δεν έχει τώρα καμιά εποπτεία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο