ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

«Έκρηξη εργοδοτικής παραβατικότητας που ούτε τον καιρό των μνημονίων δεν είχαμε βιώσει»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Έκρηξη εργοδοτικής παραβατικότητας που ούτε τον καιρό των μνημονίων δεν είχαμε βιώσει»

Για την έκρηξη της εργοδοτικής παραβατικότητας «που ούτε τον καιρό των μνημονίων δεν είχαμε βιώσει» μίλησε στον 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.


Ο κ. Χότζογλου στον Απόστολο Λυκεσά εξήγησε ότι ουσιαστικά αντικείμενο δηλαδή πελάτες – τουρίστες δεν υπάρχουν και όλες οι προσδοκίες και οι ωραιοποιημένες εικόνες που δημιουργήθηκαν έχουν διαψευστεί παταγωδώς.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, είπε, δηλαδή μειώσεις μισθών που αγγίζουν το 50-60% σε όσους έχουν καταφέρει να βρουν δουλειά είτε στην εστίαση είτε στον τουρισμό καθώς οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τα ξενοδοχεία, που έχει παραταθεί μέχρι τις 31/8. 

Ένας εργαζόμενος που πέρυσι έπαιρνε 1.100 ευρώ μισθό φέτος πέφτει στα 650 ευρώ μεικτά. 

Έχουμε ήδη 225.000 θέσεις εργασίας και συνεχίζουμε, εξήγησε ο κ. Χότζογλου που τόνισε ότι οι προβλέψεις τους ότι οι μισοί εργαζόμενοι στον κλάδο τους που συνολικά απασχολεί περίπου 600.000 άτομα τελικά και δυστυχώς επαληθεύονται.

Τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνονται απο την ΕΡΓΑΝΗ και δεν είναι μόνο οι εποχικά εργαζόμενοι αλλά και οι εργαζόμενοι σε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που ή απολύθηκαν ή είναι από τον Μάρτιο σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Σήμερα 31 Ιουλίου περιμένουμε να πληρωθούμε τα 534 ευρώ του Ιουνίου, εξήγησε ο πρόεδρος του σωματείου. Μας δίνουν 534 για να βιοποριστούμε 60 ημέρες, επισήμανε.

Ο κ. Χότζολγου αναφέρθηκε και στον λάθος τρόπο που οργανώθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού κοινωνικού τουρισμού καθώς έγινε με δεδομένα της δεκαετίας του 1980, ενώ το σωματείο τους είχε επισημάνει ότι θα έπρεπε να δοθούν χρήματα και για τα ναύλα και την κατανάλωση κατά την παραμονή του εκεί ώστε το πακέτο να γίνει ελκυστικό για περισσότερους με δωεράν μετάβαση από και προς και ένα βάουτσερ 500 ευρώ.

Ο κ. Χότζογλου μίλησε και για την αναλγησία των ξενοδόχων που όχι μόνο πετσοκόβουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και κάνουν ό,τι θέλουν ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών αλλά δεν δέχονται και να μπουν στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο