ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020

«Δεν αντέχουμε τις ανοησίες που ακούμε για την επίκληση στο φιλότιμο»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Δεν αντέχουμε τις ανοησίες που ακούμε για την επίκληση στο φιλότιμο»

«Πιέζουμε για τη λειτουργικότητα του ΕΣΥ και το καλό των αρρώστων και όχι τόσο για τις δικές μας συνθήκες εργασίας» δήλωσε η Χριστίνα Κυδώνα, διευθύντρια ΕΣΥ στην Δ` Παθολογική κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας και για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού.


Όπως εξήγησε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν υποχρεωθεί στο να κάνουν διπλά ΤΕΠ και Παθολογικές κλινικές τις λεγόμενες «καθαρές» και τις λεγόμενες «ύποπτες». «Στα ύποπτα τμήματα νοσηλεύονται οι άρρωστοι που έχουν υποψία για covid και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα νοσηλεύονται με όρους δυνητικών θετικών αποτελεσμάτων. Αυτό αναγκάστηκαν να το κάνουν όλα τα νοσοκομεία σε συνθήκες οριακού εργατικού δυναμικού γιατί δεν αυξήθηκε το προσωπικό για να καλύψει διπλά τμήματα. Δηλαδή, το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό κλήθηκε να στελεχώσει διπλές κλινικές» σημείωσε.

 

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Ιπποκράτειο με τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων ανέφερε πως πριν λίγες μέρες ήρθαν 120 περιστατικά στη διάρκεια ενός 24ωρου. «Δεν είναι όλοι νοσούντες, είναι και περιπατητικοί ασθενείς που έρχονται ως επαφές θετικών κρουσμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιμένουν στο προαύλιο του νοσοκομείου για αρκετές ώρες για να κάνουν το τεστ» σημείωσε τονίζοντας ότι πρέπει να διαχωριστεί η διαχείριση της νόσου από τη δοκιμασία τεστ για τις επαφές των θετικών κρουσμάτων. «Δεν μπορεί αυτό να το επιφορτίζονται τα νοσοκομεία. Πρέπει να φτιαχτούν άλλες δομές στις πόλεις για τον σκοπό αυτό και θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αν φυσικά στελεχωνόταν» συμπλήρωσε.

 

Εν μέσω τέτοιου φόρτου εργασίας το Ιπποκράτειο «έχασε» προχθές το μηχάνημά του γιατί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ξάνθης.

 

«Ενώ τον Ιούνιο -Ιούλιο δουλεύαμε με δικό μας μηχάνημα- μοριακό αναλυτή που έκανε τα τεστ για τα επικείμενα χειρουργεία, τις καισαρικές, τις διασωληνώσεις και για τα ύποπτα περιστικά, τώρα τα στέλνουμε στο ΑΧΕΠΑ. Ενώ το αίτημα μας ήταν να κάνει το μηχάνημα διπλή βάρδια έτσι ώστε να διπλασιαστεί η δυνατότητα του νοσοκομείου και γρήγορα να έχει αποτέλεσμα, τώρα δεν έχουμε καμία τέτοια δυνατότηα. Προχθές το ΑΧΕΠΑ αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα με αποτέλεσμα να καθυστερούμε δύο 24ωρα για να έχουμε ένα αποτέλεσμα» τόνισε ακόμη επισημαίνοντας πως η κατάσταση αυτή δεν ευνοεί το σύστημα υγείας ούτε μακροοικονομικά γιατί όταν καθυστερούν τα αποτελέσματα και νοσηλεύονται αρρώστοι ως δυνητικά θετικοί ξοδεύονται περισσότερα υλικά και προσωπικό που πρέπει να στελεχώσει τις βάρδιες.

 

Η ειδική παθολόγος- εντατικολόγος αναφέρθηκε ακόμη στην εγκύκλιο που βγήκε πριν ένα μήνα και κατέστησε νομικά και ιατρικά υπεύθυνους για κάθε κρούσμα που βγαίνει στη κοινότητα τους γιατρούς του εκάστοτε νοσοκομείου και κέντρου υγείας με τον φόρτο εργασίας που αυτό συνεπάγεται. «Εμείς χωρίς να νοσηλεύουμε τον ασθενή πρέπει κάθε μέρα να τον παίρνουμε τηλέφωνο. Είναι αδιανόητο να καθιστάς ιατρικά υπεύθυνους τους γιατρούς των νοσοκομείων ή των κέντρων υγείας που διέγνωσαν ένα περιπατητικό ιατρικό περιστατικό και να τους λες ότι θα είστε υπεύθυνοι για ανθρώπους που δεν τους βλέπετε κάθε μέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν βρέθηκαν ιδιώτες γιατροί να στελεχώσουν τα ιατρικά καταλύματα και το ρίχνουν σε μας» εξήγησε.

«Πιέζουμε για τη λειτουργικότητα του ΕΣΥ και το καλό των αρρώστων και όχι τόσο για τις συνθήκες τις δικές μας εργασίας. Οι υγεινομικοί δουλεύουν στο κόκκινο την τελευταία δεκαετία λόγω των περικοπών προσωπικού και της απαγόρευση προσλήψεων στο ΕΣΥ μέχρι το 2017. Η πανδημία ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Μόλις από το 2017 άρχισαν να έρχονται γιατροί για να αναπληρώσουν κενά από το 2011. Το 2019 αποχώρησαν από το σύστημα επιπλέον 500 γιατροί, Η κυβέρνηση με όλη αυτή τη θεαματική προπαγάνδα ότι ενισχύει το ΕΣΥ έχει προσλάβει συνολικά 400. Δεν έχει αντικαταστήσει δηλαδή καν τις συνταξιοδοτήσεις του 2019».

Η κ. Κυδώνα μίλησε, ακόμη, για την αξιολόγηση των νοσοκομείων που σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα γίνεται από εταιρεία τεχνοκρατών. «Εμείς αξιολογούμαστε συνεχώς κάθε χρόνο γιατί το σύστημα στο ΕΣΥ είναι φοβερά πυραμιδωτό. Είναι αστείο να λένε ότι θα φέρουν τώρα την αξιολόγηση του ΕΣΥ. Αυτό που μας εξαγριώνει είναι ότι ιδρύουν μια εταιρεία με την οποία τεχνοκράτες θα έρχονται στα νοσοκομεία και θα βάζει ISO χωρίς να μετρήσει τις συνθήκες και το φόρτο εργασίας».

«Θεωρούν ότι αν δουλεύαμε με τη λεγόμενη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία θα ήταν έτσι τα νοσοκομεία, ή αν φεύγαμε από το νοσοκομείο την ώρα που μας έλεγε το ωράριο θα θεραπεύονταν οι ασθενείς; [...] Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία της δουλειάς μας γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Αν δε το αγαπούσαμε δεν θα αντέχαμε σε αυτές τις συνθήκες με αυτούς τους μισθούς» δήλωσε ακόμη ενώ σχολιάζοντας τις κυβερνητικές επικλήσεις στο φιλότιμο κατέληξε: «Το υγειονομικό προσωπικό έχει φοβερή αγάπη και αντοχή απέναντι στην ανθρωπινότητα [...] Είμαστε ειδικοί άνθρωποι και δεν αντέχουμε τις ανοησίες που ακούμε για την επίκληση στο φιλότιμο».

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο