ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020

Κ. Λαβουβάρδος: Δεν έχουμε διασύνδεση με την Πολιτική Προστασία για δεδομένα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Λαβουβάρδος: Δεν έχουμε διασύνδεση με την Πολιτική Προστασία για δεδομένα

Σε αντίθεση με την Πυροσβεστική για τις πυρκαγιές, το Αστεροσκοπείο Αθηνών δεν έχει επισήμως διασύνδεση με την Πολιτική Προστασία για δεδομένα, την ώρα που υπάρχει πλήθος εργαλείων, μετεωρολογικοί σταθμοί, δορυφορικές φωτογραφίες, καταγραφές κεραυνών, μετεωρολογικά ραντάρ κ.ά., διευκρίνισε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.


Το πρώτο «καμπανάκι» για την νέα καταστροφή υπήρχε, τόσο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία όσο και από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για μία μεγάλη κακοκαιρία με μεγάλη δυναμική, τετραήμερη, που επηρέασε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας, σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος. Και αυτή είναι η πρώτη προσέγγιση, χτυπάς «καμπανάκι» χωρίς να πεις νούμερα -γιατί είναι αντιεπιστημονικό, δεν έχουμε επιστημονική δυνατότητα για ακριβείς προγνώσεις. Αλλά τα μοντέλα δίνουν ύψη βροχής, υπάρχουν χάρτες καιρού στις δικές μας και πολλές ακόμη ιστοσελίδες που έχουν αριθμούς, για να δώσουν μία εικόνα. Αλλά ούτε εδώ ούτε σε άλλες χώρες συνάδελφοι θα αναφερθούν σε χιλιοστά βροχής.

Όταν χτυπήσει το πρώτο «καμπανάκι» σημασία έχει να ακολουθήσει η παρατήρηση, οι μετεωρολογικοί σταθμοί, οι δορυφορικές φωτογραφίες, οι καταγραφές κεραυνών, τα μετεωρολογικά ραντάρ. Αλλά τουλάχιστον από το Αστεροσκοπείο, τα δεδομένα απλώς αναρτώνται στο διαδίκτυο, επισήμως δυστυχώς δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας ώστε η Πολιτική Προστασία να βλέπει αυτά τα δεδομένα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «δεν έχουν ζητηθεί επίσημα αυτά τα στοιχεία». Με την Πυροσβεστική, αντίθετα, όπως ανέφερε, έχουμε άριστη συνεργασία, δίνουμε τα αντίστοιχα στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές.

Το θέμα είναι την επόμενη ημέρα της πρώτης πρόγνωσης και προειδοποίησης, τόνισε ο κ. Λαγούβαρδος. Πρέπει να δούμε πώς μετά από μία πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα παρακολουθήσουμε με όλα τα μέσα την εξέλιξή τους. Αν ξεπερνούν τα όρια σε κάποιες περιοχές, να ειδοποιήσουμε. Είναι αυτή η πληροφόρηση που δεν φτάνει στους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο, ψάχνουν μόνοι τους στο διαδίκτυο...

Για την μη λειτουργία της υπηρεσίας 112, εξάλλου, «ως πολίτης θα ήθελα να πάρω μήνυμα ... να ξέρω την πραγματική κατάσταση», τόνισε. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση για το τι είδους μηνύματα θα μεταδοθούν, τι δυνατότητες έχει η επιστημονική κοινότητα να δώσει πληροφόρηση. Να το δοκιμάσουμε, να δούμε τις καλές πρακτικές του εξωτερικού.

«Ακριβώς», ήταν εξάλλου το μονολεκτικό σχόλιο του κ. Λαγουβάρδου για το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στον απόηχο της προσπάθειας Χαρδαλιά να μεταθέσει ευθύνες για την μη ενεργοποίηση του 112 με αναφορές σε ύψη βροχής. Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ ξεκαθαρίζει ότι «στα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού η ΕΜΥ ποτέ δεν αναφέρει ύψη υετού αναλυτικά ανά περιοχή διότι αυτό δεν είναι εφικτό, όπως είναι γνωστό σε όλη την μετεωρολογική επιστημονική κοινότητα». Επαναλαμβάνεται παράλληλα ότι εκδόθηκαν Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού την Τρίτη και Πέμπτη.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο