ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Ν. Καλαμπόγιας: Καμία διασπορά στην Ικαρία από το κρούσμα - τι ισχύει για το νησί


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ν. Καλαμπόγιας: Καμία διασπορά στην Ικαρία από το κρούσμα - τι ισχύει για το νησί

Με τα επίσημα οργανωμένα πανηγύρια να απουσιάζουν, τον ντόπιο πληθυσμό ενημερωμένο και τους επισκέπτες να προσαρμόζονται ταχέως, η Ικαρία έχει φτάσει την πληρότητά της στο 50% άλλων ετών, με όπλο και την ύπαρξη μοριακού αναλυτή στο νοσοκομείο της, το δίκτυο ΚΥ και ΠΠΙ, καθώς και «ξενοδοχείου αναφοράς», δεν χρειάζονται οι Ικαριώτες αστυνόμευση, είναι κοινωνία αλληλέγγυα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Νίκος Καλαμπόγιας Στο Κόκκινο και την Αλέκα Ζουμή.


Η πλειοψηφία του κόσμου τηρεί τα μέτρα με ευλάβεια, τόνισε ο κ. Καλαμπόγιας, λίγα ήταν τα περιστατικά που μπορεί να χαλάνε την εικόνα, καθώς φέτος οι σύλλογοι που διοργανώνουν τα πανηγύρια όπως και ο Δήμος αποφάσισαν ότι δεν θα γίνουν πανηγύρια, μπορεί να είναι πόλος έλξης για επισκέπτες αλλά η υγεία προηγείται. Υπάρχουν λίγες μόνο περιπτώσεις που ιδιώτες παραθέτουν μουσική και χώρο για κάποια συνάθροιση, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του νησιού έχουν ήδη «ακούσει» τις οδηγίες, σιγά-σιγά και οι επισκέπτες μπαίνουν στο κλίμα.

Η Ικαρία έχει μία κοινωνία αλληλέγγυα, υπογράμμισε, δεν χρειάζεται να έχει κανένας αστυνόμευση και απαγορεύσεις, γνωρίζει ο καθένας τι πρέπει να κάνει για να προστατευτεί και ο ίδιος και οι γύρω του, οι γονείς, οι παπούδες, τα παιδιά. Πρέπει και οι επισκέπτες μας να μπουν στο ίδιο κλίμα, γι` αυτούς και για τους υπόλοιπους.

Όσον αφορά το κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε σε νεαρό άτομο, διευκρίνισε ότι όπως φαίνεται ημέρες μετά, δεν υπάρχει διασπορά. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε καλά, είμαστε ήσυχοι. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα, δεν ξέρει κανείς ποιος επισκέπτης να φέρει τον ιό εν αγνοία του, όντας ασυμπτωματικός.

Υπογράμμισε επίσης την σημασία της ύπαρξης σημαντικών δομών πρωτοβάθμιας Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία) και της ύπαρξης στο νησί αναλυτή για μοριακά τεστ SARS-CoV-2, καθώς και «ξενοδοχείου αναφοράς» όπου τυχόν θετικός στον ιό επισκέπτης μπορεί να απομονωθεί για τις απαιτούμενες 2 εβδομάδες. Μόνο σε περίπτωση πολύ σοβαρού συμπτώματος θα χρειαστεί αεροδιακομιδή σε μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία.

Ο τουρισμός αυτές τις ημέρες στην Ικαρία είναι στο 50% άλλων ετών, ανέφερε εξάλλου ο κ. Καλαμπόγιας, τόσο λόγω κορωνοϊού όσο και λόγω των οικονομικών δυσχερειών που έφερε το lockdown, καθώς στο νησί έρχονται κυρίως Έλληνες τουρίστες. Επιπρόσθετα, αρνητικά λειτουργούν και οι αλλαγές και μειώσεις των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

(Φωτογραφία: Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο ΝΑΣ")




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο