ΥΓΕΙΑ | Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Γ. Καλομενίδης: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να αντέξει ιδέα μόνιμης πρόσληψης στο ΕΣΥ


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γ. Καλομενίδης: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να αντέξει ιδέα μόνιμης πρόσληψης στο ΕΣΥ

«Η επικοινωνιακή στρατηγική που είχε επιλεγεί να πείσουν με τον φόβο τον κόσμο σε μέτρα για τον covid 19 έχει τα όριά της. Υπήρξαν αστοχίες στα μέτρα και πλημμελής διαδικασία στα τεστ». Ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ, πνευμονολόγος στον Ευαγγελισμό Γιάννης Καλομενίδης, μίλησε Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα για αυτά που δεν έγιναν το τελευταίο εξάμηνο ώστε να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.


Αυτό που διαπιστώνεται είναι πως η επικοινωνιακή στρατηγική που είχε επιλεγεί να πείσουν τον κόσμο με τον φόβο, έχει τα όριά της. Η επίκληση του φόβου δεν είναι πειστική, ειδικά όταν συνοδεύεται με αυταρχικές κορώνες όπως αυτές που ακούσαμε από επίσημα χείλη. Εκεί οδηγεί η καλλιέργεια του φόβου, αντί για την καλλιέργεια της σύνεσης.

Το ανησυχητικό στοιχείο τις τελευταίες ημέρες είναι η αύξηση των συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ κι αν συνεχίσουμε έτσι, τον Σεπτέμβρη θα βρεθούμε σε πιο δύσκολη κατάσταση.

Αυτό που επιχειρείται με τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα είναι να περιοριστεί ο ρυθμός, η ταχύτητα διάδοσης του ιού ώστε ν’ αντέξει το σύστημα. Υπήρξαν, όμως, αστοχίες, πολλά μπρος – πίσω, κινήσεις αφελείς όπως το κλείσιμο των μαγαζιών τα μεσάνυχτα. Ε και; Τώρα θα ξεκινούν από νωρίς.

Ήταν πλημμελής η διαδικασία των τεστ. Έχουμε πικρή εμπειρία από αυτό και είναι γνωστό μεταξύ των γιατρών, ότι ο ΕΟΔΥ δεν ιχνηλατεί, αρνείται την ιχνηλάτιση. Για παράδειγμα στην Καβάλα όπου υπήρχε εστία μετάδοσης, προαναγγέλθηκαν τεστ σε όλους τους κατοίκους, μετά κατάλαβαν ότι δεν είχαν αρκετά τεστ και έγιναν μόνο σε ορισμένους. Το «κεφάλαιο Τεστ» είναι τεράστιο. Υπάρχει επάρκεια; Ποιος τα κάνει; Γιατί κάποια νοσοκομεία δεν έχουν μηχανήματα γι’ αυτό; Γιατί ο ΕΟΔΥ δεν φροντίζει να γίνονται δωρεάν;

Τον Απρίλιο η κυβέρνηση έλεγε ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας που σηκώνει όλο το βάρος – καθώς ο ιδιωτικός τομέας απέχει από την πανδημία – θα ενισχυθεί. Δεν ενισχύθηκε όμως. Έχουμε προσλήψεις μετρημένες στα δάχτυλα, κυρίως μονοετούς ή διετούς σύμβασης, ενώ 5.000 υγειονομικοί συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν.

Υπάρχει, πάντως, μια συνέπεια της κυβέρνησης με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ που προέβλεπε ΣΔΙΤ στην Υγεία. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα της μόνιμης πρόσληψης. Είναι ένα είδος πίστης γι’ αυτούς.

Στην αρχή της συνέντευξης ανέφερε ότι η εξέλιξη της διάδοσης του ιού στην κοινότητα, όσο ο κόσμος κυκλοφορεί, ήταν αναμενόμενη, δεν χρειάζεται να το δει κανείς με τρόμο και αγωνία, οι πάρα πολλές περιπτώσεις που βλέπουμε οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι κάνουμε δεκαπλάσιο αριθμό τεστ από ότι παλαιότερα. Είναι τεστ όχι μόνο σε αυτούς που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά προληπτικά στις πύλες εισόδου στην χώρα, δειγματοληπτικά σε διάφορους χώρους, κτλ. Αναμενόμενο είναι κατά τον ίδιο και το ότι θα έχουμε περιπτώσεις μικρότερων ηλικιών, αυτές είναι που έχουν συμπεριφορά ευνοϊκή για την διάδοση.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο