ΥΓΕΙΑ | Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

Λεφτά... υπάρχουν, αλλά όχι για την υγεία πολιτών, γιατρών και νοσηλευτών


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Λεφτά... υπάρχουν, αλλά όχι για την υγεία πολιτών, γιατρών και νοσηλευτών

Η απουσία συστηματικών, τακτικά επαναλαμβανόμενων τεστ στο προσωπικό νοσοκομείων και υποδομών όπως τα γηροκομεία, ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων που έφερε το άνοιγμα του τουρισμού και παράλληλα την αποδυνάμωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, υπάρχουν λεφτά για επιχειρηματίες που ορέγονται ΣΔΙΤ στην Υγεία αλλά όχι για την προστασία πολιτών, γιατρών και νοσηλευτών, είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα Στο Κόκκινο και την Τζούλυ Τσίγκα.


Η κα Κατσίμπα περιέγραψε αναλυτικά πώς η έλλειψη σχεδιασμού έχει προκαλέσει κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό όχι μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς COVID-19 και τις αντίστοιχες κλινικές αλλά και σε άλλες όπου μεταφέρονται ασθενείς. Γίνονται προχειρότητες, στα χαρτιά κάνουν ότι υλοποιούν οδηγίες, χωρίς να κοιτάζουν αρρώστους και προσωπικό. Αυτή είναι η ουσία. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι το αποτέλεσμα του 10ήμερου crash-test με το άνοιγμα του τουρισμού. Στα μπαράκια και στις συναυλίες, στα εστιατόρια, πήγαινε και πριν ο κόσμος. Και τώρα επικαλούνται την ατομική ευθύνη. Δεν πήρε όλος ο ελληνικός λαός χάπι φιλότιμου τρίμηνης διάρκειας την Άνοιξη, είναι αυτοί που δεν έχουν το φιλότιμο, την ευαισθησία, που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Με το να βγάζουν οδηγίες από 17 Αυγούστου και μετά, εμμέσως παραδέχονται ότι πρέπει να γίνονται έλεγχοι που δεν έγιναν ως τώρα. Το είπε ο κ. Τσιόδρας ότι «χρειάζονται εκατομμύρια», που όπως είπε η κα Κατσίμπα έχουμε και δεν μπορούμε να διαθέσουμε κατά προτεραιότητα για την υγεία του λαού. Δεν είναι ότι δεν έχουμε χρήματα, είναι ότι δεν τα διαθέτουμε για την υγεία, την προστασία, την ασφάλεια του λαού. Έχει προτεραιότητα το κεφάλαιο και οι επιχειρηματίες. Όπως στην Υγεία που αντί για επίταξη πάνε για ΣΔΙΤ...

Στο Ασβεστοχώρι και στο γηροκομείο, είναι ένας αυστηρός χώρος, έχω προσωπική εμπειρία. Τα παιδιά κάποιου δεν επιτρέπεται να τον δουν, ούτε αυτός τα παιδιά του, από τον Μάρτιο είναι σε απομόνωση. Είναι δυνατόν να μην γίνονται τεστ και να μην επαναλαμβάνονται τακτικά στο προσωπικό; Επιτρέπεται να μην γίνονται τεστ στα νοσοκομεία, να αναλαμβάνουμε δουλειά μετά από δύο ημέρες και στη συνέχεια να γίνονται συνεχή επαναληπτικά τεστ; αναρωτήθηκε.

Στην αρχή της συνέντευξής της η κα Κατσίμπα τόνισε ότι η καραντίνα ήταν αγορά χρόνου, να προετοιμαστεί το σύστημα Υγείας, το ξέραμε καλά ότι δεν θα είναι μία η περίοδος έξαρσης του κορωνοϊού, αλλά το χρόνο που έχει μεσολαβήσει:

  • δεν έγιναν μόνιμες προσλήψεις
  • δεν μονιμοποιήθηκαν όσοι είχαν συμβάσεις αλλά απολύθηκαν
  • δεν έγιναν οι αναγκαίες για την καθημερινότητα (όχι για τον κορωνοϊό) Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
  • όσα κρεβάτια σε ΜΕΘ υπάρχουν δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό που χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες εκπαίδευσης (τρεις μήνες που δεν αξιοποιήθηκαν)
  • χαλάρωσαν και στα νοσοκομεία τα μέτρα για λόγους οικονομίας, αυτή την στιγμή υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν γάντια

«Ξέρετε τι είναι να διαχειρίζεσαι άρρωστο με γάντια κομμωτηρίου; Οι οδηγίες επιβάλλουν καλά εφαρμοζόμενα γάντια και να τα αλλάζεις, όχι να πηγαίνεις από άρρωστο σε άρρωστο. Οι μάσκες των εργαζόμενων πρέπει να αλλάζουν κάθε τρεις ώρες, ξέρετε τι είναι να χρεώνεσαι μία μάσκα την ημέρα; Να μην έχεις κανονική αλλά απλή χειρουργική μάσκα στην υποδοχή ύποπτων κρουσμάτων, για όλο το ωράριο;», είπε εμφατικά η κα Κατσίμπα. Απαιτείται σχολαστική καθαριότητα και οι κατάλληλες υποδομές, μέσα σε τμήματα COVID-19 σήμερα δεν μπορεί να γίνει καθαριότητα γιατί είναι η υποδομή τέτοια. Βλέπετε ότι αρχίσαμε ένα δεύτερο κύμα με πολλαπλά κρούσματα στο χώρο της Υγείας και της φροντίδας (γηροκομεία).

Χρειάζονται αυτή την στιγμή χιλιάδες προσωπικού. Όχι οι 5.000 γιατροί ή οι 25.000 λοιπό προσωπικό που είναι τα επίσημα νούμερα. Απαιτούνται 8.000 γιατροί και 30.000 λοιπό προσωπικό. Την ίδια ώρα, διευκρίνισε, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι όλοι οι έκτακτοι θα μονιμοποιηθούν, αλλά πολλοί από αυτούς βρίσκονται στην ανακύκλωση της ανεργίας...




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο