ΥΓΕΙΑ | Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020

«Ασφαλώς πάνω στο τραπέζι» κατά τόπο ή κατά κλάδο lockdown


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Ασφαλώς πάνω στο τραπέζι» κατά τόπο ή κατά κλάδο lockdown

Η ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση σήμερα είναι αποτέλεσμα και του πνεύματος του Ιουνίου ότι με τον κορωνοϊό «ξεμπερδέψαμε με τα δύσκολα», τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί αλλά είναι ασφαλώς πάνω στο τραπέζι και μπορεί να ληφθούν μέτρα κάποιου τύπου lockdown, ανά κλάδο δραστηριότητας ή ανά περιοχή, τόνισε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, υπογράμμισε ξεκινώντας ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη δείχνει πως το πνεύμα που καλλιεργήθηκε τον Ιούνιο ότι «τέλειωσαν τα πράγματα», ότι με τον κορωνοϊό «ξεμπερδέψαμε με τα δύσκολα» δεν ήταν σωστό.

Τώρα είμαστε εδώ και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, συνέχισε, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί:

  • μεγάλο μέρος των περιστατικών, περίπου 40%, συνδέονται με συναθροίσεις
  • μεγάλο μέρος συνδέεται με τουριστικούς προορισμούς που με τά σωστά μέτρα μπορούν να περιχαρακωθούν
  • μέρος των περιστατικών που καταταγράφονται στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, στην πραγματικότητα είναι επιστροφές από τουριστικούς προορισμούς

Την ίδια ώρα, είναι γενικώς παραδεκτό ότι τόσο οι οικονομίες όσο και η ψυχική υγεία των ανθρώπων δεν σηκώνουν εύκολα τόσο απόλυτα μέτρα όσο αυτό του lockdown της Άνοιξης, τόνισε ο ίδιος, γι` αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο, απίθανο, να φτάσουμε σε αυτά. Αλλά μέτρα κάποιου τύπου lockdown (ανά κλάδο δραστηριότητας, ανά περιοχή), είναι ασφαλώς πάνω στο τραπέζι και μπορεί να ληφθούν, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

Μπορεί π.χ. να κλείσουν κάποιες δραστηριότητες εάν φανεί ότι εκεί υπάρχει ιδιαίτερη μετάδοση του κορωνοϊού, ενώ Η σύσταση της τηλεεργασίας όσο είναι δυνατόν, θα μας συνοδεύσει για αρκετό καιρό, εκτίμησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα φαινόμενα διασποράς του κορωνοϊού στο υγειονομικό προσωπικό και στα νοσοκομεία, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, ποδιές, κτλ.) που απαιτούνται. Για τα πρωτόκολλα που φαίνεται να αλλάζουν συχνά, εξάλλου, σημείωσε ότι χρειάζεται προσαρμογή στα εξελισσόμενα γεγονότα.

Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο να επεκταθεί η αντιμετώπιση του κορωνοϊού και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που είχε μείνει εκτός στην πρώτη φάση, τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ, κτλ, καθώς μεγάλο ποσοστό των ασθενών με COVID-19, πιθανώς 80%-85%, δεν χρειάζονται νοσηλεία. Αλλά αυτοί με συμπτώματα, χρειάζονται μία ιατρική παρακολούθηση που δεν πρέπει να γίνεται στα νοσοκομεία. Είναι κομβικό για την περίοδο που έρχεται, όπως ξεκαθάρισε.

Εξάλλου, περιέγραψε τις διαφορετικές λογικές με τις οποίες πραγματοποιούνται τα τεστ και υπογράμμισε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει καθολικός έλεγχος, το κόστος είναι τεράστιο. Αλλά το κύριο ζήτημα, όπως είπε, είναι η διαθεσιμότητα των αντιδραστηρίων, δεν ρέει πάντα με ομαλό τρόπο. Έτσι, «χρειάζεται να γίνονται κάποιες επιλογές».

Επανέλαβε παράλληλα ότι τα τεστ δεν μπορούν να εμποδίσουν το 100% των περιστατικών και γι` αυτό απαιτείται να τηρούνται τα μέτρα, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή των συναθροίσεων, με τις οποίες συνδέεται το 40% των τελευταίων κρουσμάτων...

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο