ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020
Ο κ. Βούτσης ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας «αδιόρθωτους» κάποιους κύκλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ευθύνη του ίδιου, ως προς το «κυνήγι μαγισσών», την προσπάθεια να αναδεικνύουν εσωτερικούς εχθρούς στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ, με το προκλητικό που συνέβη χτες, να θεωρούν ότι οι επισημάνσεις Τσίπρα για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και την σχέση με τον 28ο μεσημβρινό (ότι αφήνει πεδίο διεκδικήσεων στην Τουρκία) είναι κάτι που δίνει «πόντους» στην Άγκυρα.
Είναι κάτι που ζήσαμε και στο προσφυγικό, προ μηνών όταν επισημάναμε τις απαράδεκτες στρατηγικές που κατέτειναν σε επαναπροωθήσεις μέσα στη θάλασσα, όπως θύμισε. Ήρθαν τώρα δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ που κατά τα άλλα είναι επικριτικές προς τον Ερντογάν (όπως οι New York Times) και φέρνουν στην επιφάνεια αυτές τις πρακτικές των ελληνικών Αρχών. Τότε, μιλούσαν για «δούρειο ίππο» στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Φοβάμαι ότι η σύγχρονη ελληνική Δεξιά δεν είναι καθόλου σύγχρονη. Αναζητά εσωτερικό εχθρό. Και αυτή η αντίληψη δυναμιτίζει οποιοδήποτε πλαίσιο συναίνεσης ή συμφωνίας ή αλληλοκατανόησης, που θα έπρεπε να υπάρχει στην παρούσα φάση.
Επί μήνες, συνέχισε σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, εν αγνοία του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των κομμάτων, έγιναν μυστικές διαπραγματεύσεις, που κοινολογήθηκαν προσφάτως και ιδιαίτερα με την συνάντηση του Βερολίνου. Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής είναι πλέον κοινός τόπος σε όλες τις κριτικές προς την κυβέρνηση.
Εξάλλου, αναφερόμενος στην ΕΕ, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρξει με σαφήνεια ένα πλαίσιο κυρώσεων και πιέσεων προς την Τουρκία, ώστε να οδηγηθούμε σε ουσιαστικό διάλογο με αντικείμενο την υφαλοκρηπίδα, με διερευνητικές συνομιλίες, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ήσυχο το Αιγαίο και την όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Δεν γίνεται να ξεκινήσουν τέτοιες συζητήσεις και να υπάρχει καθημερινά «πολεμικό ανακοινωθέν».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς στην πανδημία, την εξέλιξή της στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Η κοινή λόγική, κατά τον ίδιο, λέει ότι θα έπρεπε να γίνει αποτίμηση της θερινής περιόδου σε σχέση με όσους και όπως επιστρέψουν. Άρα, να διερευνηθεί το χρονικό περιθώριο πριν μία πιθανή ένταση της πανδημίας, σε ποιες περιοχές, κτλ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την απόλυτη ευθύνη για τις επιπτώσεις και την ένταση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, είχε προειδοποιηθεί από έγκυρους επιστήμονες. Με αυταπάτες οδηγήθηκε σε ένα μεγάλο ρίσκο, φαίνεται ότι επικράτησαν τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια, αντί των επιστημονικών. Σε αυτή τη φάση, μετακυλίεται η αδιαμφισβήτητη ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και η πολιτική ευθύνη της κυβερνησής του και «στοχοποιείται» ιδιαίτερα η νεολαία. Τώρα, το ντόμινο ευθυνών φτάνει στα σχολεία και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο κ. Βούτσης.
Θα έπρεπε να προχωρήσουν σε άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πολλαπλασιασμό των τεστ, αλλά και ενίσχυση του δυναμικού της εκπαίδευσης. Όχι μόνο με δάσκαλους και καθηγητές, αλλά και με καθαρίστριες, ώστε τα σχολεία να μπορούν να λειτουργούν περισσότερες ώρες ή και σε δύο βάρδιες. Αντ` αυτών, υπογράμμισε, βλέπουμε ξανά το δάχτυλο να κουνιέται για «να αναλάβει ο καθένας την ατομική του ευθύνη» και βοηθούσης και μερίδας των ΜΜΕ η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποσείει τις ευθύνες από πάνω της...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο