ΥΓΕΙΑ | Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020

Το μήνυμα και τα προβλήματα από το «κούρεμα» αρμοδιοτήτων Κικίλια


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Το μήνυμα και τα προβλήματα από το «κούρεμα» αρμοδιοτήτων Κικίλια

Ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων ενός υπουργού που είχε πιστωθεί ότι ακολούθησε τις απόψεις των ειδικών, δείχνει ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αυξάνει τους «τοποτηρητές» του στην Υγεία εν μέσω πανδημίας και παράλληλα καθιστά στην πράξη δυσκολότερη την αναζήτηση ευθυνών, πέραν των εμποδίων στην λήψη αποφάσεων, σημείωσε ο πρώην αναπληρωτής ΓΓ του υπουργείου Υγείας Στ. Βαρδαρός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά.


Συνήθως, όταν αφαιρούνται αρμοδιότητες από έναν υπουργό και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, ο ανασχηματισμός περιλαμβάνει και την αποχώρηση του υπουργού, οι αλλαγές αρμοδιοτήτων συνήθως σημαίνουν και αλλαγές προσώπων, είπε ο κ. Βαρδαρός για την αναδιάταξη στο υπουργείο Υγείας που είναι πρωτοτυπία και «δεν είναι και καλό σήμα» εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Θύμισε επίσης ότι στην πρώτη περίοδο ο Βασ. Κικίλιας είχε πιστωθεί και αυτός την ακολούθηση των απόψεων των ειδικών.

«Μαθαίνουμε ότι υπάρχει δυσφορία από το Μαξίμου», συνέχισε, «έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιότυπο σύστημα εξουσίας ... την δημιουργία του "επιτελικού κράτους", ενός σκληρού πελατειακού κράτους με τοποτηρητές (υφυπουργούς, ΓΓ, κτλ.) που είναι αυτοί που υιοθετούν και εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες του Μαξίμου, με διάθεση αυτονόμησης και πολλές φορές παρακάμπτοντας την επίσημη πολιτική ηγεσία του εκάστοτε υπουργείου. Νομίζω αυτό συμβαίνει στην περίπτωση του "κουρέματος" των αρμοδιοτήτων Κικίλια». Ο Β. Κοντοζαμάνης αναλαμβάνει σημαντικό μέρος, άλλο πηγαίνει στην νέα υφυπουργό Ζ. Ράπτη που αναλαμβάνει ψυχική υγεία και αντιμετώπιση εξαρτήσεων, ενώ τρίκο κομμάτι μεταφέρεται στον νέο ΓΓ για την πρωτοβάθμια Υγεία Μ. Θεμιστοκλέους.

Όλο αυτό δείχνει είτε αποδοκιμασία είτε ομολογία αδιαφορίας και αμεριμνησίας για ζητήματα του υπουργείου Υγείας στους τομείς αυτούς, σημείωσε ο κ. Βαρδαρός. Παράλληλα, όταν εμπλέκονται πολλά πρόσωπα σε μία διαχείριση, συχνά ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον και είναι και δύσκολη η αναζήτηση ευθυνών στην πορεία, προσέθεσε. Σε δύσκολες, κρίσιμες ώρες, δεν βοηθάει, κάνει δύσκολη την επικοινωνία και την λήψη αποφάσεων.

Ο κ. Βαρδαρός αναφέρθηκε αναλυτικά στη συνέχεια στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα τεκταινόμενα στον ΕΟΔΥ και τα προβλήματα του συστήματος Υγείας. Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο