ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020

Εθνικιστές και ακροδεξιοί της ΝΔ εμπόδιο και στα ελληνοτουρκικά


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Εθνικιστές και ακροδεξιοί της ΝΔ εμπόδιο και στα ελληνοτουρκικά

Μόνη της η ΝΔ έσπασε το δικό της δόγμα ότι τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια, με τα περί «επέκτασης εθνικής κυριαρχίας» ή «ακύρωσης του τουρκολυβικού συμφώνου» για τις συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, κρύβεται από το ακροδεξιό και εθνικιστικό της ακροατήριο, κρύβει ότι οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν συμβιβασμούς, είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Ανδρέα Πετρόπουλο.


Η καινούργια μόδα είναι να εμφανίζονται μόνοι τους στα κανάλια βουλευτές της ΝΔ ως... διεθνολόγοι, με το επάγγελμά τους, ενώ εμείς καλούμαστε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε η κα Αναγνωστοπούλου. Ακούμε αναλύσεις επί αναλύσεων για την Τουρκία που έχουν έμμεσο στόχο να ανεβάζουν το θερμόμετρο εσωτερικά, με αναφορές σε αναθεωρητικές τακτικές της Τουρκίας, κτλ. Αλλά μία κυβέρνηση τα γνωρίζει αυτά, μία κυβέρνηση κάνει το επόμενο βήμα, δεν κάνει «διαπιστώσεις» ενώ είναι εν εξελίξει δύσκολα και επικίνδυνα πράγματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μία συνεκτική πολιτική, στην οποία προβλεπόταν ότι η Τουρκία θα κάνει συγκεκριμένες κινήσεις λόγω ακριβώς της πολιτικής της, όπως θύμισε -και τα αψήφησε, όλα αυτά. Γίνεται το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που ωστόσο άλλαζε την πραγματικότητα στην περιοχή και, ενώ γίνονται Διασκέψεις (η διαδικασία του Βερολίνου), γίνονται συζητήσεις Μέρκελ, Μακρόν, Ερντογάν, γίνεται το επεισόδιο στον Έβρο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε όλη αυτή την περίοδο στον αυτόματο πιλότο...

Ακόμα και οι συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αναρωτήθηκε, σε ποιο στρατηγικό σχεδιασμό εντάσσονται; Προς τα πού κατέτειναν; Είδαμε ότι δεν είχαν κανένα αντίκρυσμα... Πρέπει να δούμε γιατί η ΝΔ έκανε αυτές τις κινήσεις που άφησε στον αέρα; Είναι σαν να κυνηγάει την ουρά της, να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της. Δεν θεωρώ ότι είναι ανικανότητα, υπάρχει πολιτική από πίσω. Η ΝΔ δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος των πολιτικών της. Και στις δύο συμφωνίες έσπασε το δικό της δόγμα ότι τα νησιά έχουν 100% επήρεια. Δεν μπόρεσε να το βγάλει στο δικό της ακροατήριο, γι` αυτό προσπάθησε να το επενδύσει με κάτι άλλο. Με την Ιταλία π.χ. ακούσαμε ότι «επεκτάθηκε η εθνική μας κυριαρχία», ενώ με την Αίγυπτο εμφάνισε την συμφωνία ως «ακύρωση του τουρκολυβικού συμφώνου», αλλά δεν ακυρώθηκε. Δεν παρουσίασε την πραγματικότητα, ότι οι συμβιβασμοί έχουν νόημα όταν έχουν πυξίδα και κατατείνουν προς κάπου.

Η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα με τους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς στα σπλάχνα της και κινητοποιεί εναντίον αντιπάλων, όπως τα ζήσαμε με την Συμφωνία των Πρεσπών. Οι συμφωνίες μπορούσαν να δείξουν ότι πάμε για να διευθετήσουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με έναν δύσκολο γείτονα, την Τουρκία, να δείξουν ότι θέλουμε να επιβάλουμε κανόνες. Να καθήσουμε στο τραπέζι και βεβαίως συμβιβασμοί αλλά προς το συμφέρον της χώρας και της ειρήνης. Αλλά δεν μπορεί αυτά να τα κοινοποιήσει η ΝΔ, να τα κάνει κτήμα της δημόσιας πολιτικής και δημόσιας συζήτησης, όπως υπογράμμισε η ίδια.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο