ΥΓΕΙΑ | Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020

Κάτι «δεν βγαίνει» με τους αριθμούς των τεστ covid που ανακοινώνονται


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κάτι «δεν βγαίνει» με τους αριθμούς των τεστ covid που ανακοινώνονται

Έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις περί 12.000 και πλέον τεστ κορωνοϊού ημερησίως, όταν το μεγαλύτερο σε δυναμικό εργαστήριο της χώρας, το ΕΚΕΑ, με τριπλή βάρδια και προσλήψεις θα μπορούσε να φτάσει τα 3.500 τεστ ημερησίως, αλλά και πάλι θα έχει «κόφτη» από τον αριθμό των διαθέσιμων αντιδραστηρίων, που είναι 30.000 μηνιαίως, ενώ άλλα εργαστήρια όπως του Παστέρ είναι ερευνητικά και κινούνται στα 100-150 τεστ ημερησίως, είπε η πρώην πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χάρις Ματσούκα Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Η δυνατότητα της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει αντιδραστήρια για τα τεστ COVID-19 αλλά και μηχανήματα είναι περιορισμένη, υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση διεθνώς. Επιπρόσθετα, οι διεθνείς κολοσσοί κατευθύνονται και από σειρά δεσμεύσεων και «συμμαχιών». Έτσι, το πόσα αντιδραστήρια διαθέτει μία εταιρεία σε κάποια χώρα, είναι πολυπαραγοντικό μέγεθος, είπε η κα Ματσούκα σχολιάζοντας το φαινόμενο της έλλειψης αντιδραστηρίων. «Υπάρχει ένας "κόφτης", προφανώς», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η ίδια σημείωσε ότι λίγο... εκπλήσσεται (χωρίς να θέλει να πιστέψει ότι πρόκειται για ψευδή στοιχεία) από τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων που δηλώνεται. «Είναι υπέρογκος σε σχέση με την αίσθηση που υπάρχει στους ανθρώπους του χώρου για την διαθεσιμότητα των αντιδραστηρίων και το δυναμικό των εργαστηρίων».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τον Μάρτιο το ΕΚΕΑ είχε εξασφαλίσει να κάνει 90.000 διαγνωστικούς ελέγχους από τον Απρίλιο ως το τέλος Ιουλίου. Ακούσαμε ότι μπορεί να κάνει 4.000-5.000 ελέγχους την ημέρα. Με τρεις βάρδιες, στο ΕΚΕΑ και το μηχάνημα που γνωρίζω, με ενίσχυση σε προσωπικό θα μπορούσε να κάνει 3.500 ελέγχους. Αλλά ποτέ δεν έκανε τόσους, περίπου 1.000 τεστ την ημέρα έκανε. Ίσως τώρα με την αύξηση των κρουσμάτων να τα έχει λίγο αυξήσει. Είναι θέμα περιορισμών, είχε μόνο 30.000 «θέσεις» το μήνα, ως «κόφτη». Τώρα, υπάρχει δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος για οκτώ μήνες και πάλι για 30.000 «θέσεις» μηνιαίως. Αλλά αυτά κατανέμονται ισομερώς, δεν μπορεί να γίνουν σήμερα 5.000 και αύριο όχι. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα εισαγωγής αντιδραστηρίων. Και το ΕΚΕΑ έχει το μεγαλύτερο δυναμικό στην χώρα. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς η χώρα μπορεί να «κάνει 12.000 τεστ την ημέρα» όπως δηλώθηκε. Μου προκαλεί πολύ μεγάλη έκπληξη, όταν π.χ. το Ινστιτούτο Παστέρ μπορεί να κάνει γύρω στα 100-150 την ημέρα, προσέθεσε η κα Ματσούκα.

Παρατήρησε εξάλλου ότι στα στοιχεία που καταγράφονται για την Ελλάδα στην διεθνή κοινότητα η αίσθηση είναι πως οι αριθμοί είναι μικρότεροι από αυτούς που αναφέρονται εγχώρια. Θα ήταν σημαντικό να υπάρχει ενιαίο σύστημα αναφοράς για όλους τους φορείς που κάνουν τεστ, δημόσιους και ιδιωτικούς, ενιαίος τρόπος δήλωσης αποτελεσμάτων, είπε η ίδια σε άλλο σημείο, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουμε τίποτε και για την επεξεργασία αυτών των αποτελεσμάτων, μόνο αριθμό θετικών, διασωληνωμένων και θανάτων, όχι γενικά στην κοινή γνώμη, αλλά ούτε καν στην επιστημονική κοινότητα για να ενημερωθούμε, να καταλάβουμε πού πηγαίνουμε, να έχουμε κατά νου ένα πλάνο...

Αναφερόμενη τέλος στο κόστος των τεστ, η κα Ματσούκα είπε ότι με το ΕΚΕΑ η τιμή που επετεύχθη είναι 13 ευρώ ανά τεστ, η χαμηλότερη στην αγορά. Άρα, δεν κατανοεί κανείς γιατί δεν υπάρχει πίεση ανταγωνισμού, ώστε να πέσουν οι τιμές και στην υπόλοιπη αγορά...
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο