ΥΓΕΙΑ | Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020

Γιατί δεν βγαίνει ένα σποτάκι να μάθει ο κόσμος ποιες μάσκες είναι ακατάλληλες;


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γιατί δεν βγαίνει ένα σποτάκι να μάθει ο κόσμος ποιες μάσκες είναι ακατάλληλες;

Ξέρουν ότι σειρά από «μάσκες» που πωλούνται δεν προστατεύουν, όπως αυτές που στηρίζονται στην κάτω γνάθο, για τέτοια θέματα γιατί δεν βγάζουν ένα σποτάκι; Η κρίση της πανδημίας είναι κρίση Δημόσιας Υγείας και χρειάζεται μέτρα πρόληψης, δεν χρειάζεται ούτε καταστολή ούτε να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα νοσοκομεία και την «υγειονομική» πλευρά, τόνισε ο πρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Γιώργος Μακρυνός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Στη φάση που διανύουμε, τόνισε, η αντιμετώπιση της πανδημίας έπρεπε να είναι κύρια με τα εργαλεία της Δημόσιας Υγείας. Υπάρχει η παρεξήγηση, μετά το πέρας του lockdown επήλθε χαλαρότητα που δεν είναι μόνο ψυχολογική, έχει να κάνει και με την στρατηγική από το πρώτο στάδιο στο δεύτερο. Υποτιμήθηκε η έννοια της Δημόσιας Υγείας και τα εργαλεία της, όπως οι συστηματικοί έλεγχοι. Η διαχείριση κρίσης Δημόσιας Υγείας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με τα εργαλεία Δημόσιας Υγείας, μόνο αν χρειαστεί να ακολουθούν κατασταλτικά μέτρα. Δεν «κουνάμε το δάχτυλο», δεν αναδεικνύουμε την Πολιτική Προστασία, αλλά την Δημόσια Υγεία. Και είναι κεκτημένο για τον ελληνικό πληθυσμό σε όλες τις ηλικίες.

Στο θέμα της μάσκας, που η χρήση πρέπει να είναι καθολική, δεν έχει αποσαφηνιστεί καν ποια είναι η ενδεδειγμένη μάσκα, χρησιμοποιούνται ευρέως διάφοροι τύποι και εκδοχές, όπως αυτό το «μασκίδιο» στο κάτω μέρος του σαγονιού. Πηγαίνει ένας σερβιτόρος να εξυπηρετήσει και, μιλώντας, εκπέμπονται σταγονίδια... Δεν είναι ενδεδειγμένη, το ξέρουν και οι άνθρωποι της επιτροπής, ξεκαθάρισε ο κ. Μακρυνός. Οπότε, γιατί δεν βγαίνει ένα σποτάκι για αυτό;

Ποιοι εφαρμόζουν τα μέτρα; Υπάρχει αγανάκτηση στους επόπτες, επισκέπτες και ιατρούς Δημόσιας Υγείας, τόνισε. Μετά το πρώτο κύμα, πώς το αξιολογήσαμε; Ποια μέτρα σωστά, ποια απέδωσαν και ποια όχι, τι διορθωτικές παρεμβάσεις έπρεπε να γίνουν; Δεν υπάρχει λειτουργική και διαδραστική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τους φορείς που εφαρμόζουν την Δημόσια Υγεία.

Γιατί δεν βγάζουμε καθημερινά πόσοι έλεγχοι έγιναν στους θύλακες υπερμεταδοτικότητας, στα γηροκομεία, σε δομές φροντίδας; Και με τι προσωπικό να γίνουν αυτοί, αφού δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη; Έγιναν τυπικά τετράμηνες συμβάσεις στην Περιφέρεια Αττικής, την μεγαλύτερη της χώρας. Αν είναι δυνατόν, μόνο 28-30 συμβάσεις, λήγουν σε λίγο καιρό. Ποια είναι η στρατηγική αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος Δημόσιας Υγείας; Είναι μερική, αποσπασματική, περιστασιακή.

Υπάρχει εδώ μία υποκρισία. Εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία, πρέπει να αναστοχαστούμε και την Δημόσια Υγεία ως σχέδιο. Ακόμη και ο Νικήτας Κακλαμάνης που θεσμοθέτησε τον νόμο το 2005 μίλαγε γι` αυτό, πρωτίστως άσκηση δημόσιας πολιτικής με ευθύνη του κράτους. Είχε γίνει πρόταση σύστασης κρατικού φορέα-Οργανισμού ή Σώματος Λειτουργών Δημόσιας Υγείας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση το απάλειψε ως όρο... Όπως τιτλοφορήθηκε πρόσφατα σχετικό άρθρο του καθηγητή Γ. Κυριόπουλου, «It`s Public Health... Stupid», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυνός.

Παγκοσμίως αποδείχθηκε ότι η κρίση που λέμε «υγειονομική» είναι κρίση Δημόσιας Υγείας, είπε ξεκινώντας ο κ. Μακρυνός. Δημόσια Υγεία είναι το σύνολο των οργανωμένων δραστηριοτήτων της Πολιτείας και της κοινωνίας για την προαγωγή της Υγείας, με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, για πρόληψη νοσημάτων, προστασία και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού. Είναι κατ` εξοχήν τομέας άσκησης δημόσιας πολιτικής με ευθύνη του κράτους.

Με την κρίση και την πανδημία, η Δημόσια Υγεία αναδείχθηκε, αλλά πολλές φορές η αναφορά σε αυτήν είναι ρητορική, κάτι που φαίνεται ότι ισχύει και για την ελληνική πραγματικότητα και τα μέτρα αντιμετώπισης. Το μυαλό των περισσότερων πολιτικών και στελεχών «διολισθαίνει» στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία και την περίθαλψη, αλλά η Δημόσια Υγεία δεν είναι αυτό. Είναι όλα αυτά που δεν θα μας οδηγήσουν εκεί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί στα νοσοκομεία να αντιμετωπίστηκαν τα κρούσματα, αλλά η μεγάλη ασπίδα ήταν τα μέτρα Δημόσιας Υγείας, τα απλά που ακούμε κάθε ημέρα, το πλύσιμο των χεριών, η καθαριότητα, η αντισηψία, οι αποστάσεις, ο αποσυγχρωτισμός, ο αερισμός των χώρων, ο σωστός κλιματισμός τους, οι συνθήκες στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλα αυτά, είναι μέτρα Δημόσιας Υγείας, επανέλαβε ο κ. Μακρυνός.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο