ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020

Δεν αξιοποίησαν όσα χτίσαμε ως κοινωνία στο lockdown, υπονομεύουν τον τουρισμό του 2021


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δεν αξιοποίησαν όσα χτίσαμε ως κοινωνία στο lockdown, υπονομεύουν τον τουρισμό του 2021

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδείχθηκε ανίκανη να αξιοποιήσει αυτό που ως κοινωνία χτίσαμε στην πρώτη φάση, δημιούργησαν αλαλούμ και μετακυλίουν τις ευθύνες στους πολίτες, ανοίγουν σχολεία με όρους... σαν να τραβάμε λαχείο, με το λάθος άνοιγμα του τουρισμού έφεραν άλμα κρουσμάτων και υπονόμευσαν και τον τουρισμό του 2021, καθώς τα μεγάλα συμβόλαια διεθνώς θα κλείσουν τους επόμενους μήνες, τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή η χαρούμενη και ψεύτικη επικοινωνιακή φούσκα θα σκάσει.


Η κυβέρνηση αδυνατεί να ασκήσει ενιαία πολιτική για την υγειονομική κρίση, εφαρμόζει αποσπασματικά μέτρα που το ένα αναιρεί το άλλο, με υπουργούς που ο καθένας προσεγγίζει το θέμα διαφορετικά. Είναι ανίκανη να αξιοποιήσει αυτό που συνολικά ως κοινωνία χτίσαμε στην πρώτη φάση, όταν οι πολίτες αυτοπειθαρχώντας συνέβαλαν στον περιορισμό των κρουσμάτων. Δημιούργησαν ένα αλαλούμ και τώρα μετακυλίουν τις ευθύνες στους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, είπε ο κ. Σκουρλέτης. Τα σχολεία ανοίγουν με όρους... σαν να τραβάμε λαχείο, σαν να παίζουμε τζόκερ, αυτή είναι η λογική. Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τους προηγούμενους μήνες για να κάνει έναν σωστό προγραμματισμό επανεκκίνησης των σχολείων, όπως και μια αντιμετώπιση που θα καθιστούσε πιο ισχυρό το δημόσιο σύστημα Υγείας απέναντι στο δεύτερο κύμα.

Την ίδια εμμονή να μην ενισχυθούν η Παιδεία και η Υγεία, συνέχισε, βλέπει κανείς και στην υπόλοιπη οικονομία, όπου κατατίθεται το -παλιό, προ 15ετίας/20ετίας- σχέδιο Πισσαρίδη βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών, σαν να μην έχει υπάρξει υγειονομική κρίση, η μεγαλύτερη ύφεση που απασχολεί τηην παγκόσμια οικονομία. Μας λένε πώς θα απολύονται πιο εύκολα οι άνθρωποι, πώς θα μειωθεί η αμοιβή της υπερωρίας, πώς θα παίρνουν μικρότερη άδεια ή δεν θα πληρώνονται οι εγκυμονούσες, κτλ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτιμά την πραγματική πολιτική, θεωρεί ότι με την αρωγή των συστημικών και των πρόθυμων ΜΜΕ μπορούν να ξεγελάσουν τους πολίτες. Αλλά δυστυχώς τα πράγματα χειροτερεύουν σε όλους τους τομείς, αυτή η «χαρούμενη» και ψεύτικη επικοινωνιακή φούσκα θα σκάσει.

Ειδικά για τον τουρισμό, όπου ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης στο CNN παραδέχθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο άνοιξε έφερε το άλμα των κρουσμάτων, η υπονόμευση της οικονομίας δεν είναι μόνο στον παρόντα χρόνο, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. Στέλνει ένα σήμα στις αγορές που σε λίγο θα αρχίσουν να κλείνουν συμβόλαια για το 2021. Θα υπονομευτεί και η τουριστική περίοδος του χρόνου, ανεξάρτητα εάν υπάρξει ως τότε εμβόλιο, όπως προειδοποίησε. Εκτίμησε παράλληλα ότι, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ, το πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε θα αποδειχθεί πάρα πολύ λίγο και η ΕΕ σύντομα θα κληθεί να αναθεωρήσει την πολιτική της. Μιλάμε για μία κρίση που δεν θα έχει προηγούμενο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Απαιτείται παρέμβαση σε όλους τους τομείς, την Υγεία, την Παιδεία, τις Δημόσιες Επενδύσεις, μία ρευστότητα που πρέπει να δοθεί προς τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο γραμματέας του κόμματος, είναι αναγκαία η ισχυρή, προγραμματική αντιπολίτευση, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να είμαστε σαφείς και ριζοσπαστικοί στον λόγο μας. Υποχρέωση του συνόλου των στελεχών μας είναι να περιφρουρήσουν την δημοκρατική μας κληρονομιά και τον εσωτερικό διάλογο. Καθώς πηγαίνουμε προς το Συνέδριο, που πρέπει να δούμε πώς θα γίνει στις σημερινές συνθήκες, πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτό που όλος ο κόσμος γνωρίζει: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που ξέρει και συζητά με όρους Δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Αποδείχθηκε κατά τον ίδιο λάθος ότι σπαταλήθηκε χρόνος μετά τις εκλογές του 2019, μέχρι να παρουσιαστεί ο απολογισμός της κυβερνητικής θητείας. Ήταν αναγκαίος γιατί σε κάνει πιο πειστικό προς την κοινωνία, αλλά «άνοιξε παράθυρο» στην εσωστρέφεια και τον υποκειμενισμό. Εδώ, έχουμε ανάγκη από συλλογικά συμπεράσματα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο