ΥΓΕΙΑ | Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020

Λένε «μικροκομματικές σκοπιμότητες» την απαίτηση των εργαζόμενων να έχουν προστασία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Λένε «μικροκομματικές σκοπιμότητες» την απαίτηση των εργαζόμενων να έχουν προστασία

Για τον αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να τους παρασχεθούν ατομικά μέσα προστασίας αλλά και να μπει φρένο σε «φωτογραφικές» προμήθειες με υπέρογκο κόστος, μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Βέτα Πανουτσάκου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Όπως τόνισε, προωθείται και εδώ η «ατομική ευθύνη» για να μετακυληθεί το κόστος στους εργαζόμενους.


Από την αρχή της πανδημίας χρειάστηκε να παρέμβουμε πάρα πολλές φορές, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, είπε η κα Πανουτσάκου. Στην περίπτωση εργαζόμενων στις Περιφέρειες κάθε καθυστέρηση έχει τραγική επίπτωση, γιατί δεν είναι εργαζόμενοι μόνοι σε ένα γραφείο, αλλά η πλειοψηφία λειτουργεί σε κλιμάκια, όπως οι υγειονομικές υπηρεσίες που έκαναν ελέγχους για την γενικότερη προστασία του πληθυσμού, σε γηροκομεία, λιμάνια, κτλ. Επειδή παρακολουθούμε και τις προμήθειες, θεωρούσαμε εντελώς αδικαιολόγητο σε εποχή που υπήρχε υγειονομικό υλικό και είχε προχωρήσει η προμήθεια μασκών, να μην έχουν φτάσει τελικά στις υπηρεσίες.

Μετά την παρέμβασή μας, έγιναν διορθωτικές κινήσεις, που συνοδεύτηταν όμως από επικοινωνιακές κορώνες. Εντάσσουν την απαίτηση του εργαζόμενου για προμήθεια μέσων προστασίας στις «μικροκομματικές σκοπιμότητες», προσπαθούν να εδραιώσουν την γενικότερη κυβερνητική λογική ότι όλα είναι ατομική ευθύνη, για να φορτώσουν όπου μπορούν το κόστος στους εργαζόμενους. Όσον αφορά τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές με τις οποίες έχουν γίνει προμήθειες προστατευτικών μέτρων, η ίδια σημείωσε ότι έχουν γίνει καταγγελίες από τον Σύλλογο. «Δεν είναι ιδιωτικό μαγαζί κανενός, είναι δημόσιο χρήμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η προμήθεια των μασκών ήταν χαρακτηριστική, για 500.000 μάσκες. Επέλεξαν συγκεκριμένη εταιρεία με το επιχείρημα ότι μπορούσε να παραδώσει εντός 5 ημερών. Μετά την καταγγελία, δεν προχώρησαν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης. Αποδείχθηκε ότι οι 5 ημέρες ήταν όρος φωτογραφικός, γιατί υπήρχαν χιλιάδες μάσκες στις αποθήκες της Περιφέρειας. Καταλήξαμε, αυτή η προμήθεια μέσα σε 5 ημέρες τον Μάιο, να ολοκληρωθεί τέλος Ιουλίου με τον τρίτο προμηθευτή και άλλη τιμή ανά μάσκα, μετά τις παρεμβάσεις μας.

Για τα μέσα ατομικής προστασίας, θα έπρεπε το υπουργείο Υγείας που έχει τους πλέον κατάλληλους μηχανισμούς να δώσει τις προδιαγραφές, να γίνονται κεντρικά οι προμήθειες και από εκεί να φεύγουν προς νοσοκομεία και εργασιακούς χώρους, τόνισε η κα Πανουτσάκου. Αλλά μετά από τόσους μήνες, ακόμη αυτά είναι ζητούμενα...

Καθώς και στα σχολεία γίνεται συζήτηση να αναλάβει η Αυτοδιοίκηση, η ίδια σημείωσε το πρόβλημα από τον κατακερματισμό της Παιδείας και της Υγείας και την σύνδεσή τους με τους πόρους κάθε Δήμου ή Περιφέρειας. Κεντρική διαχείριση και προμήθειες θα βελτίωναν το αποτέλεσμα και θα περιόριζαν την διασπάθιση χρήματος.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο