ΥΓΕΙΑ | Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020

Τώρα πρέπει να κάνουμε τις μάσκες παιχνίδι για τα παιδιά


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Τώρα πρέπει να κάνουμε τις μάσκες παιχνίδι για τα παιδιά

Τα συγχαρητήριά της για το «άδειασμα» Θεοδωρικάκου στην Κεραμέως όσον αφορά την δωρεάν διάθεση μασκών στους μαθητές, που τώρα πρέπει να φροντίσουμε να τις εντάξουν στην καθημερινότητά τους στο σχολείο και στο σπίτι χωρίς να τραυματιστούν, μαζί με σαφείς οδηγίες για τον ευπαθή πληθυσμό και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, διατύπωσε η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Prolepsis Αθηνά Λινού μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Χωρίς καταπολέμηση των ανισοτήτων, δεν υπάρχει Δημόσια Υγεία, τόνισε ξεκινώντας η κα Λινού. Η μάσκα πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιείται και πρέπει να παρέχεται δωρεάν -και στα παιδιά. Υπάρχουν γονείς που δεν έχουν καν να εξασφαλίσουν το φαγητό, ή εργαζόμενοοι γονείς που πρέπει να επιλέξουν μεταξύ πληρωμής λογαριασμών και μάσκας. Είναι μείζον κοινωνικοοικονομικό θέμα η δωρεάν παροχή της μάσκας. Γι` αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά «πολλά συγχαρητήρια στον κ. Θεοδωρικάκο» (που ως υπουργός Εσωτερικών «άδειασε» την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και εξήγγειλε δωρεάν διάθεση μασκών σε όλα τα σχολεία, σε ένα ακόμη επεισόδιο κυβερνητικής ασυνεννοησίας).

Κάλεσε παράλληλα τόσο τον Τ. Θεοδωρικάκο όσο και όλους τους δημάρχους να αναζητήσουν άμεσα επιπλέον χώρους που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να αδειάσουν από τον μεγάλο αριθμό παιδιών οι σχολικές τάξεις. Και τα ΜΜΕ και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει να συμβάλουν ώστε η μάσκα να αγκαλιαστεί από τα μικρά παιδιά, συνέχισε η κα Λινού, χρησιμοποιώντας μέσα που είναι οικεία σε αυτά, όπως ήρωες και πρωταγωνιστές σειρών και τανιών και βιβλίων, παιδικά βιβλία, κτλ.

Στις επαφές με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, τόνισε, τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκα και αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν εξωτερικούς χώρους, να μην έρχονται σε άμεση επαφή. Να ζωγραφίζουν τις μάσκες, να κάνουν παιχνίδι αυτή την χρήση, να μην πληγωθούν από αυτόν τον περιορισμό.

Πρέπει επίσης άμεσα οι χώροι συνωστισμού (κέντρα υποδοχής προσφύγων, καταυλισμοί Ρομά, η μειονότητα στη Θράκη, αλλά και γηροκομεία, φυλακές, στρατόπεδα, κτλ.) να τύχουν αντίστοιχης μέριμνας. Είναι ατομικό συμφέρον του καθενός να προστατευτούν αυτοί οι άνθρωποι και όσοι εργάζονται εκεί. Όπως στην εντατική ούτε μπαίνεις χωρίς μάσκα ούτε την φοράς στραβά ούτε χρησιμοποιείς ακατάλληλη μάσκα, το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλα μας τα γηροκομεία. Και δεν φταίνε οι άνθρωποι, χρειάζεται εκπαίδευση. Κάθε είσοδος εργαζόμενου π.χ. σε γηροκομείο, πρέπει να έχει διαδικασία ελέγχου αντίστοιχη αυτής πριν την έναρξη χειρουργείου. Φοράει μάσκα; Έχει γάντια; Ξέρει πού θα πάει έναν ασθενή αν έχει πυρετό; Έχει εύκολη πρόσβαση, αν λερωθεί να αλλάξει και να πλύνει τα χέρια του με σαπούνι; Να υπάρχει ένας κατάλογος κινήσεων και δράσεων. Μπορεί όλα αυτά να είναι γραμμένα κάπου στον ΕΟΔΥ, σε ένα πρωτόκολλο. Αλλά μία αλλοδαπή καθαρίστρια γηροκομείου π.χ., έχει φροντίσει κανείς ότι τα έχει κατανοήσει; αναρωτήθηκε η κα Λινού.

Ανέφερε χαρακτηριστικά το φαινόμενο των θανάτων στα γηροκομεία της Βοστώνης, όπου προσωπικό με καταγωγή από την Λατινική Αμερική κόλλησε τον ιό μέσα στο γηροκομείο και μετά τον μετέδωσε σε συγγενείς, που επίσης εργάζονταν σε άλλο γηροκομείο. Γι` αυτό έχασαν τόσο πολλούς, παρότι οι οδηγίες ήταν και στα ισπανικά. Ο φτωχός άνθρωπος που πάει με τις συγκοινωνίες δύο ώρες στην εργασία του πρέπει να έχει μάσκα, μαντήλια για να καθαρίζει τα χέρια του, θα είναι εξαντλημένος όταν φτάσει. Είναι απλή λογική και λογικά μέτρα, πρέπει να ληφθούν, υπογράμμισε η ίδια.

Η γνώση των απαραίτητων στοιχείων στην κοινή γνώμη, συνέχισε, δεν έχει εξειδικευτεί ανά ομάδα και ηλικία. Αλλιώς θα μιλήσεις στην μάνα που καίγεται να πάει να αφήσει τα παιδιά στο σχολείο πριν την δουλειά, αλλιώς στον ηλικιωμένο που κάθεται σπίτι, αλλιώς στον φτωχό ηλικιωμένο που δεν έχει επαρκή σύνταξη ή υποστηρίζει κάποιον άλλο, αλλιώς στον έφηβο. Και φυσικά, αλλιώς σε όλες τις ομάδες που δεν μιλούν καθόλου ή επαρκώς ελληνικά.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο