ΥΓΕΙΑ | Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

«Απλήρωτες εφημερίες έξι μηνών - Μας έχουν για το χειροκρότημα»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Απλήρωτες εφημερίες έξι μηνών -  Μας έχουν για το χειροκρότημα»

Για τις κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, την ετοιμότητα του νοσοκομείου και τις απλήρωτες εφημερίες έξι μηνών μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο αναφοράς Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Ελένη Σιώτου.


Όπως ανέφερε η κ. Σιώτου το πρόβλημα των ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό εν μέσω πανδημίας αντί να λύνεται, οξύνεται. Οι λίγες προσλήψεις που έγιναν είναι σε επικουρικό προσωπικό και όχι με μόνιμες προσλήψεις, ενώ την ίδια ώρα οι συνταξιοδοτήσεις δεν συμπληρώνονται ποτέ.

«Βλέποντας και κάνοντας. Σαν προϊόντα χρήσης αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι και όχι για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες. Ερχόμαστε από μια περίοδο μνημονίων με γερασμένο και προς συνταξιοδότηση το προσωπικό του ΕΣΥ» ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου, συμπληρώνοντας ότι «το μόνο που προστέθηκε στη λειτουργία μας μετά τον κορονοϊό είναι δέκα κρεβάτια σε μια κλινική».

Μάλιστα, η κ. Σιώτου δήλωσε ότι «υπήρξε μέρα που στη Θεσσαλονίκη δεν εφημέρευε καμία πνευμονολογική κλινική που να εφημερεύει» συμπληρώνοντας πως «όταν κάτι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα δημόσια νοσοκομεία είναι η χαρά του ιδιωτικού τομέα».

Αναφορικά με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που παρέχονται στο προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου η κ. Σιώτου διαπίστωσε πως «θα έπρεπε να έχουμε στοκάρει το καλοκαίρι καθώς το ζήτημα είναι ότι ήδη έχουν αρχίσει οι τιμές στην αγορά να ανεβαίνουν. Μιλάμε και για κατασπατάληση των δημόσιων πόρων. Δεν έχουν διατιμηθεί τα υλικά με αποτέλεσμα να παίζουμε με τους όρους της αγοράς».

Παράλληλα, παρότι το Παπανικολάου είναι νοσοκομείο αναφοράς η κ. Σιώτου τόνισε ότι «από την άνοιξη μέχρι τις 18 Αυγούστου τα τεστ δίνονταν σε εξωτερικό εργαστήριο έναντι 65 ευρώ ανά τεστ, όταν μέσα στο νοσοκομείο θα μπορούσε να γίνει με 20 ευρώ το τεστ».

Στη συνέχεια, «αφού έγιναν διαδικασίες συμφωνήθηκε με έναν προμηθευτή στις 18 του μήνα να έρθει μέσα στο νοσοκομείο, να στήσει εργαστήριο με δικό του υπάλληλο, και να γίνονται τα τεστ μέσα στο νοσοκομείο και τουλάχιστον να βγαίνουν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα το εργαστήριο δεν έχει στηθεί, και τα τεστ τα παίρνει ο προμηθευτής και τα πηγαίνει σε εξωτερικά εργαστήρια. Συνεχίζουν να αργούν τα αποτελέσματα με κίνδυνο διασποράς».

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων αφορά και τους εργαζόμενους που μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα εργάζονται.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ετοιμότητα του νοσοκομείου απέναντι στο νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού η κ. Σιώτου διαπίστωσε ότι «είμαστε για να αντέχουμε αυτό που γίνεται σήμερα, που είναι λίγο. Δεν πιστεύω ότι το νοσοκομείο μπορεί να αντέξει ας πούμε τριπλάσια κρούσματα από αυτά που έχει σήμερα».

Κατήγγειλε δε την απαξιωτική προς το Σωματείου και τα αιτήματα του στάση της διοικήτριας του νοσοκομείου και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι «οι εφημερίες covid από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα να μην έχει πληρωθεί καμία εφημερία, για το χειροκρότημα είμαστε μόνο δηλαδή», ενώ στις υπόλοιπες κλινικές υπάρχουν βάρδιες όπου ένας γιατρός καλείται να καλύψει 70 κρεβάτια.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο