ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020

Μέχρι χτες σιωπηλός, σταθερά νεοφιλελεύθερος και ακόμη με... «καρέκλα» ο Μαν. Δερμιτζάκης


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μέχρι χτες σιωπηλός, σταθερά νεοφιλελεύθερος και ακόμη με... «καρέκλα» ο Μαν. Δερμιτζάκης

Μόλις τον Ιούλιο το ΕΣΕΤΕΚ πραγματοποιούσε θριαμβευτικές για την έρευνα εκδηλώσεις με κυβερνητικά στελέχη, ο Μαν. Δερμιτζάκης συμμετείχε στην σύνταξη της έκθεσης Πισσαρίδη που προωθεί την «χρησιμοθηρική» έρευνα και δεν εγκατέλειψε την δεύτερη «καρέκλα», αυτή της δράσης για τον κορωνοϊό, σημείωσε σχολιάζοντας την παραίτηση και την συνέντευξή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Η παραίτηση Δερμιτζάκη από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) και η χθεσινή συνέντευξή του αναδεικνύει πολλά και αποτελεί «ρωγμή» για την κυβερνητική πολιτική στην έρευνα, είναι ενδεικτική της κατάστασης στο «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη, αναδεικνύει προβλήματα που ισχύουν και για άλλους τομείς. Στην επιφάνεια κυριαρχεί το επικοινωνιακό στοιχείο και από κάτω βυσοδομούν προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές, υποκρύπτονται τραγικές αντιφάσει και επιτελική ανεπάρκεια, είπε ο κ. Φωτάκης, προσθέτοντας ότι στον πυρήνα όλων αυτών είναι η προώθηση σκληρά νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακόμη και όταν είναι ατελέσφορες στοιχίζουν ακριβά στην κοινωνία και αποτελούν πισογύρισμα για την χώρα.

Η απόπειρα «ηρωικής εξόδου» του κ. Δερμιτζάκη, για να αποφευχθούν άστοχες μυθοποιήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψιν τρία στοιχεία, όπως σημείωσε:

Η απουσία οποιασδήποτε αιχμής ή έστω υποψίας για όσα λέει τώρα ο κ. Δερμιτζάκης σε όσα ειπώθηκαν αρχές Ιουλίου σε ανοιχτή εκδήλωση του ΕΣΕΤΕΚ με την συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών του Συμβουλίου. Αντίθετα, υπήρξε απέραντη θριαμβολογία για το έργο που επιτελείται στην έρευνα.

Η συμμετοχή του κ. Δερμιτζάκη στην σύνταξη της έκθεσης Πισσαρίδη, που διέπεται από άκρατο νεοφιλελευθερισμό και κρατικοδίαιτο αντικρατικισμό και αντανακλάται και στα προτεινόμενα για την έρευνα. Κυριαρχεί το παλιό αναπτυξιακό μοντέλο και απουσιάζει η αυταξία της γνώσης και κυριαρχεί η «χρησιμοθηρική» έρευνα, κάτι που οδήγησε την χώρα στις χαμηλές επιδόσεις προ του 2015.

Ο κ. Δερμιτζάκης έχει οριστεί επικεφαλής της «εμβληματικής» δράσης για τον κορωνοϊό (ανακοινώθηκε στις 24 Μαρτίου από τον Κ. Μητσοτάκη και... ξανά τον Ιούλιο), κάτι που μεταξύ αποτελεί σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων, να είναι και ελέγχων και ελεγχόμενος. Αποτελέσματα από αυτή την δράση, δεν έχουμε δει. Τώρα, ο κ. Δερμιτζάκης εξακολουθεί να είναι επικεφαλής, παρά τα όσα καταμαρτυρεί στην συνέντευξή του...

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο