ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020

Σκεφτείτε να ψήφιζε «παρών» η ΝΔ για την Συμφωνία των Πρεσπών


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Σκεφτείτε να ψήφιζε «παρών»  η ΝΔ για την Συμφωνία των Πρεσπών

Xτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας υποστήριξε ότι η συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο έγινε με την «βούληση των δύο κρατών», αντί μέσης γραμμής ή αναλογικότητας. Είναι περήφανοι για την επήρεια της Κρήτης, το Ελλάδα 45%-Αίγυπτος 55%; Γι` αυτό ψηφίζουμε «παρών», σκεφτείτε να έκανε το ίδιο η η ΝΔ στην Συμφωνία των Πρεσπών αντί των περί «προδοσίας», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να καταλάβει ότι κυβέρνηση που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει και την ευθύνη. Αλλά η κυβέρνηση ρίχνει σε όλους την ευθύνη, όπως για την πανδημία την ρίχνει σε αυτούς που αρρωσταίνουν. Αντίστοιχα, προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη εθνικής στρατηγικής ρίχνοντας ευθύνες -και οτιδήποτε άλλο- στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το αγαπημένο της θέμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται νιώθει πολλές φορές ότι ακόμα είναι αντιπολίτευση, είπε ξεκινώντας ο κ. Βίτσας.

Χθες, στην διευρυμένη συνεδρίασή του το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε τόσο με τις δύο συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο όσο και με το τι συμβαίνει ευρύτερα στην περιοχή τόσο σήμερα όσο και την προηγούμενη περίοδο.

Καταλήξαμε ότι υπερψηφίζουμε την συμφωνία με την Ιταλία παρότι υπάρχουν προβλήματα (επήρεια, αλιεία, κτλ.), γιατί είναι αρκετά επωφελής και αρκετά ίδια με αυτήν που διαπραγματευόμασταν κι εμείς, λύνει ένα από προβλήματα. Θα ήταν καλύτερο εάν γινόταν και επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, θα ήταν καλός προάγγελος.

Για την συμφωνία με την Αίγυπτο επισημαίνουμε ότι δεν απαντώνται δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα:

- ποια είναι η εθνική στρατηγική στην περιοχή, χωρίς να ξεχνάμε την παρουσία και επιθετική, προκλητική δράση της Τουρκίας. Γιατί κυριολεκτικά λείπει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ώστε να διαμορφωθεί μία τέτοια στρατηγική.

- ποιος είναι ο στόχος, δεν φαίνεται καθαρά από όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Αλ. Τσίπρας έχει αρθρογραφήσει για την επιδίωξη διαμόρφωσης συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, πρακτικά αυτό σημαίνει για την Τουρκία αναγνώριση της Κύπρου, αναγνώριση του Δίκαιου της Θάλασσας, συνθήκες ώστε να συμφωνήσουν όλες οι χώρες και να σταματήσει η «ιστορία» με τον 28ο μεσημβρινό, κτλ.

Αν η κυβέρνηση δεν έχει αυτόν τον στρατηγικό στόχο, αλλά ο στρατηγικός στόχος είναι η απομόνωση της Τουρκίας ή η δημιουργία προβλημάτων για αυτήν, αυτή η συμφωνία δεν το πετυχαίνει, αντίθετα δημιουργεί καινούργια προβλήματα, με τον 28ο μεσημβρινό. Γιατί η συμφωνία -και καλώς- είναι μερική, φτάνει ως το 27`59``.

Και είναι εκπληκτικό, συνέχισε, ότι χτες στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είπε ότι η μέθοδος με την οποία γίνεται είναι «η βούληση των δύο κρατών», ούτε η «μέση γραμμή» ούτε η «αναλογικότητα». Η βούληση συγκροτείται από συγκεκριμένα πράγματα, την ανάγκη, την πίεση, την καλή γειτονία, κτλ. Είναι περήφανοι για την επήρεια της Κρήτης, που η Ελλάδα εχει 45% και η Αίγυπτος 55%; Αν πιάσουμε αυτή την συζήτηση, θα πάμε σε άσχημα πράγματα. Γι` αυτό ψηφίζουμε «παρών» και λέμε, αντιμετωπίστε την προκλητική δράση της Τουρκίας, θωρακίστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, κάντε διερευνητικές συνομιλίες και αξιοποιείστε όλο το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας.

Σκεφτείτε να ψήφιζε «παρών» η ΝΔ στην Συμφωνία των Πρεσπών αντί των περί «προδοσίας» και όλης της γκάμας απόψεων από τον κ. Σαμαρά ως τον κ. Δένδια. Να έβλεπε με δημιουργικό τρόπο ότι εξασφαλίστηκε η ειρήνη στα Βαλκάνια, ότι υπήρξαν συμβιβασμοί εξατέρωθεν όπως σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες. Γιατί την δέχθηκε μετά, το κράτος έχει συνέχεια, αλλά συγχρόνως την ξεχνάει, όταν έχουμε διεθνή γεγονότα.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο