ΥΓΕΙΑ | Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020

Ξέρουν ποιοι απειλούνται περισσότερο από την COVID-19 και δεν έκαναν τίποτε


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ξέρουν ποιοι απειλούνται περισσότερο από την COVID-19 και δεν έκαναν τίποτε

Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, αρρύθμιστο διαβήτη ή υπέρταση, παχυσαρκία και μαζί όλοι οι υπερήλικες έπρεπε να παρακολουθούνται πρωτοβάθμια συνεχώς, να επιλέγονται πρώτοι για ειδική φροντίδα και θεραπεία, έγκαιρη πρόσβαση στα νοσοκομεία, αλλά η πρωτοβάθμια υγεία εγκαταλείφθηκε εκεί που την άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι και σε χειρότερη κατάσταση, μόνο γελοίες κυβερνητικές ανακοινώσεις που σαμποτάρουν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είπε ο ο πρώην ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Πάνω από όλα, με ανησυχεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αξιοποίησε τους προηγούμενους μήνες για προετοιμασία, ειδικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπου υπάρχει ένα concensus επιστημόνων που θα δημοσιευτεί σύντομα. Και λέει ότι η COVID-19 επηρεάζει πολύ περισσότερο συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού (άρρενες, άτομα με υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα, άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες όπως αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, αρρύθμιση υπέρταση, παχύσαρκα άτομα και υπερήλικες). Ένα σωστό πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας θα έπρεπε να μπορεί να τους ρυθμίζει παρακολουθώντας τους συνεχώς, να τους επιλέγει όταν αρρωστήσουν για ειδική φροντίδα, ειδική θεραπεία, να μπορεί να τους βάζει έγκαιρα στα νοσοκομεία και τις κατάλληλες αγωγές, είπε ο κ. Μπασκόζος.

Αλλά υπάρχει αυτό στην χώρα μας; Δεν υπάρχει. Εκεί που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβάθμια υγεία, εκεί την ξαναβρίσκουμε τον Σεπτέμβριο, ακόμη και σε χειρότερη κατάσταση. Με ανησυχεί ιδιαίτερα, δεν βλέπω να έχουν κάνει κανένα σχέδιο. Αντιθέτως, όταν βλέπουν γελοίες κυβερνητικές ανακοινώσεις που λένε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φλερτάρει με τους ψεκασμένους για τις μάσκες κτλ. είναι αισχρό και σαμποτάρει την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θα είναι μεγάλη τους ευθύνη, ίσως η μεγαλύτερη. Εμείς θα επιμείνουμε, με υπεύθυνη στάση, κριτικές προτάσεις, πίεση να γίνει το σωστό,, τόνισε ο ίδιος.

Στην αρχή της συνέντευξής του, ο κ. Μπασκόζος είπε ότι η χώρα τραυματίστηκε στην προσπάθεια του -απαραίτητου- ανοίγματος στον εξωτερικό και εσωτερικό τουρισμό, της επανεκκίνησης της οικονομικής ζωής. Ήταν όμως νομοτέλεια αυτό; Δεν ήταν νομοτέλεια πλήρης. Πληρώσαμε τα αντιφατικά μηνύματα και τις αβελτηρίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα κακά παραδείγματα διά ανωτάτων λειτουργών της ότι «τελειώσαν τα πράγματα» με την πετυχημένη πρώτη φάση, ότι «θριαμβεύσαμε» για να πιστωθούν όλα τα εύσημα. Οι ίδιοι είχαν πει ότι εάν αρχίσουν να εμφανίζονται πάλι, θα σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Άρα, τα πράγματα δεν πάνε καλά...

Δεν είναι για πανικό, αλλά μερικά πράγματα με κάνουν και ανησυχώ, συνέχισε. Ναι, είναι διεθνές φαινόμενο. Ναι, υπάρχει αναζωπύρωση σε πολλές χώρες. Αλλά είναι η προετοιμασία της Ελλάδας αυτή που θα έπρεπε; Όχι, δεν είναι, δυστυχώς είμαι κατηγορηματικός. Δεν παίρνουμε τα στοιχεία όπως θα έπρεπε, ποιοτικά και ποσοτικά, καθώς και χωρικά κατανεμημένα. Γι` αυτό αμφισβητούνται αποφάσεις για τοπικά lockdown, δεν βασίζονται σε πλήρη ενημέρωση και συναίνεση του κόσμου και δημιουργούν αντιδράσεις που μπορεί να αποβούν βλαπτικές. Δεν έχουμε ακόμη πολλούς θανάτους ευτυχώς, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται πολύ, με ανησυχεί η αυξανόμενη διασπορά σε δύο περιπτώσεις: σε χώρους διαμονής και νοσηλείας ευάλωτων συνανθρώπων μας όπως γηροκομεία κτλ. και στο υγειονομικό προσωπικό και ήδη καταγράφεται πριν ακόμη δυσκολέψουν τα πράγματα.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο