ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020

Μάσκες στα παιδιά γιατί «καλώς ή κακώς» δεν αυξήθηκαν τάξεις και εκπαιδευτικοί


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μάσκες στα παιδιά γιατί «καλώς ή κακώς» δεν αυξήθηκαν τάξεις και εκπαιδευτικοί

«Καλώς ή κακώς» χωρίς αύξηση των αιθουσών διδασκαλίας και του διδακτικού προσωπικού, στα σχολεία το μόνο ρεαλιστικό όπλο είναι η μάσκα στους μαθητές, πρέπει να δούμε κατά πόσο υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για την προσωπική υγιεινή, την σωστή χρήση, μεταφορά ή/και απόρριψή τους, αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει όφελος για την εκπαίδευση στη χρήση της καθώς ζούμε σε μία εποχή που θα έχουμε ιούς που μεταδίδονται με την αναπνοή, είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Άλκης Βατόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά.


Ο κ. Βατόπουλος, που είναι παράλληλα καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της μάσκας και της χρήσης της στα σχολεία.

Τα προσωπικά όπλα ενάντια στον κορωνοϊό είναι τρία, η μάσκα, η τήρηση αποστάσεων και η υγιεινή, τα άλλα αφορούν την Πολιτεία, από την αύξηση π.χ. των διαθέσιμων λεωφορείων μέχρι οτιδήποτε άλλο, είπε ο κ. Βατόπουλος. Στα σχολεία, η μάσκα είναι το ρεαλιστικό όπλο, μακάρι να μπορούσαν να αυξηθούν οι αίθουσες και οι δάσκαλοι, να γίνουν και άλλα πράγματα. Καλώς ή κακώς, δεν μπορούν να γίνουν. Κρίθηκε επίσης ότι είναι περισσότερο πρόβλημα η λειτουργία πρωί-απόγευμα ή μέρα παρά μέρα, για την ψυχολογία των παιδιών, τα πρακτικά προβλήματα των γονέων, κτλ. Οπότε μείναμε στο όπλο της μάσκας, προσέθεσε.

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ξεκαθαρίζουν ότι οι μάσκες μπορούν να χρησιμοποιούνται από 5 ετών και πάνω, ο ΠΟΥ κυρίως σημειώνει ότι η χρήση της σχετίζεται και με πολιτιστικές συνθήκες κάθε κράτους, αλλά και με την επιδημιολογική πραγματικότητα. Στην Ελλάδα, όπως είπε ο ίδιος, κρίθηκε ότι πρέπει να εφαρμόζεται από το Δημοτικό, ίσως και το Νηπιαγωγείο. Και πρέπει να γίνει «εκπαίδευση» των παιδιών. Η μάσκα καλώς ή κακώς είναι εργαλείο που θα έχουμε χρόνια μπροστά μας. Όχι μόνο για COVID-19, διευκρίνισε, υπάρχουν ο SARS, o MERS, η γρίπη... είμαστε σε μία εποχή που θα έχουμε ιούς που μεταδίδονται με την αναπνοή.

Τα παιδιά πρέπει να συνηθίσουν την χρήση μάσκας, την υγιεινή, κτλ. Στις μικρές ηλικίες ειδικά, η αναλογία υποχρέωσης και εκπαίδευσης στις βέλτιστες πρακτικές πρέπει να είναι συντριπτικά υπέρ της εκπαίδευσης και σταδιακά στις μεγαλύτερες να μεταβάλλεται υπέρ της υποχρέωσης, με ένα παιδί Λυκείου πλέον να «πρέπει» να φοράει μάσκα. Και δεν είναι ίδιας λογικής με το καπέλο όταν έχει ήλιο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τα διαλείμματα ο κ. Βατόπουλος είπε ότι δεν χρειάζεται η χρήση της μάσκας. Σημείωσε παράλληλα σε άλλο σημείο ότι για την κατάλληλη χρήση της μάσκας από μαθητές στα σχολεία απαιτείται και υποδομή, στην καθαριότητα, την μεταφορά της μάσκας, την χρήση ή/και απόρριψη, κτλ., που «πρέπει να δούμε κατά πόσο υφίσταται».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο