ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

«Δεν ενδιαφέρει την Γερμανία αν η Ελλάδα χάσει κυριαρχικά δικαιώματα»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Δεν ενδιαφέρει την Γερμανία αν η Ελλάδα χάσει κυριαρχικά δικαιώματα»

Οι Γερμανοί έχουν τεράστια συμφέροντα στην Τουρκία και δεν θέλουν κυρώσεις εναντίον της για τις προκλητικές της κινήσεις, δεν τους ενδιαφέρει εάν η Ελλάδα χάσει κυριαρχικά δικαιώματα, μόνο το να μην υπάρχουν... «προβλήματα», σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Πρώτος στόχος της Άγκυρας είναι να επιβάλλει γενικό moratorium, αποχή από εκμετάλλευση κοιτασμάτων, κήρυξη ΑΟΖ, κτλ., στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πρακτικά το «γκριζάρισμα» της περιοχής ανατολικά της Κρήτης, να θεωρείται διαφιλονικούμενη. Και μέχρι να το πετύχει, δεν θα σταματήσει να προβαίνει σε κινήσεις «προκλητικές», που θα δημιουργούν τετελεσμένα υπέρ της, εκτίμησε ο κ. Ρούσσος.

Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, αν δεν πάμε σε διαπραγμάτευση ή σε Διεθνές Δικαστήριο πρέπει να διεκδικούμε το μέγιστο, δεν μπορεί να δεχθούμε εκ προοιμίου ότι δεν έχουμε αυτά που μας αποδίδει το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν έχουμε ακολουθήσει μεθοδική πολιτική όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις, με σύνδεση του θέματος με άλλα, έγινε μόνο ευκαιριακά με αφορμή την Λευκορωσία. Πρέπει να υπάρξει σταθερή, μεθοδική σύνδεση θεμάτων με τις κυρώσεις και πάνω σε αυτό να οικοδομήσουμε μία συμμαχία, αυτή που έλειψε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής και Υπουργών Εξωτερικών, όπως υπογράμμισε.

Και η Γερμανία, κατά τον ίδιο, δεν θέλει κυρώσεις στην Τουρκία γιατί έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και ιστορικά πάντα είχαν την άποψη ότι πρέπει να συνδέονται με την Τουρκία. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το «όχι προβλήματα». Αν η Ελλάδα χάσει κυριαρχικά δικαιώματα ή αν η Τουρκία πετύχει τους στόχους της για εκφοβισμό, δεν τους ενδιαφέρει...

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο