ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Μάρκου: Η κυβέρνηση έγινε καταγέλαστη με αυτό που έλεγε ότι το Oruc Reis δεν κάνει έρευνες


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μάρκου: Η κυβέρνηση έγινε καταγέλαστη με αυτό που έλεγε ότι το Oruc Reis δεν κάνει έρευνες

Για την ψήφιση από τη Βουλή των συμφωνιών με Ιταλία κι Αίγυπτο, την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων με φόντο τις έρευνες του Oruc Reis καθώς και την επανέναρξη των σχολείων, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Κώστα Μάρκου.


Αναφορικά με τις δύο διακρατικές συμφωνίες και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει εκείνη με την Ιταλία αλλά δηλώνει «παρών» στη δεύτερη με την Αίγυπτο, ο κ. Μάρκου επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με την Αίγυπτο οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά εμείς δεν είχαμε καταλήξει σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η επικοινωνία ήταν καλή, επειδή θα έπρεπε να υποστούμε κάποιους συμβιβασμούς. Αυτοί οι συμβιβασμοί μπορούν να δημιουργήσουν δυνατότητες στην Τουρκία να πάρει πρωτοβουλίες να μας δημιουργήσει προηγούμενα, ώστε εάν καταλήξουμε ποτέ στη Χάγη, αυτό να έχει μια μειονεξία από εμάς. Η συμφωνία με την Αίγυπτο παραχωρεί ένα ποσοστό στην Αίγυπτο το οποίο μας δημιουργεί περιορισμούς στην επίδραση που έχουν κυρίως η Ρόδος και η Κρήτη ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όταν έχεις απέναντί σου την Τουρκία είναι δυνατόν αυτοί οι περιορισμοί να δημιουργήσουν δυνατότητες στην Τουρκία που μπορεί να τις βρούμε μπροστά μας μελλοντικά».

Σε σχέση με τα ελληνοτουρικά και τις χθεσινές διαμεσολαβητικές επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι συζητήσεις και διαμεσολαβήσεις πρέπει να γίνονται θεσμικά από την Ε.Ε. και όχι από την Γερμανία, επειδή η Γερμανία θεσμικά δεν εκπροσωπεί τίποτα και επειδή η Γερμανία έχει μείζονα οικονομικά συμφέροντα και συναλλαγές με την Τουρκία κι ουσιαστικά δεν είναι αντικειμενικός διαμεσολαβητής».

Σε σχέση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς γύρω από το Oruc Reis ο κ. Μάρκου είπε μετά άλλων:

«Τακτικά και στρατηγικά έχει πρόβλημα η ελληνική κυβέρνηση. Τακτικά, και γίναμε καταγέλαστοι με αυτό που έλεγαν ότι το Oruc Reis δεν κάνει έρευνες, όταν τους διέψευσε ακόμα και ο ίδιος ο Σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού. Οι Τούρκοι έφτυναν κι εμείς λέγαμε βρέχει. Αυτή ήταν μια λάθος τακτική. Στρατηγικά δε λείπει, είναι απούσα. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι «βλέποντας και κάνοντας», τουλάχιστον σε όσα ξέρουμε».

Μιλώντας για τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως αναφορικά με την επανέναρξη των σχολείων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τα εξής:

«Και σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα επιλέγουν την επικοινωνία και όχι την ουσία. Αυτό κορυφώθηκε με τη δήλωση της κυρίας Κεραμέως ότι οι τάξεις στην Ελλάδα έχουν κατά μέσο όρο 17 μαθητές. Είναι τραγική η απάτη και δείχνει το έλλειμμα ψυχραιμίας. Αυτή είναι μια επικοινωνιακή απάτη στην οποία οικοδόμησε η Κεραμέως… Η υλοποίηση των προδιαγραφών που τίθενται από τους επιστήμονες σημαίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών για να μπορούν να μοιραστούν οι τάξεις και να λειτουργούν υπό αυτές τις προϋποθέσεις και περισσότερες καθαρίστριες για να καθαρίζουν πιο συχνά. Αυτό σημαίνει δαπάνη εκ μέρους της Πολιτείας η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη να τα κάνει αυτά γιατί, λένε, «βάζουν χέρι στο μαξιλάρι». Το ποσό υπάρχει, δεν υπάρχει η βούληση γιατί τότε δημιουργείται ένα προηγούμενο που δύσκολα αναστρέφεται όσον αφορά τις δαπάνες των δημόσιων τομέων Παιδεία και Υγείας. Γι’ αυτό είναι όχι η απάντηση της Κεραμέως στον ορθό λόγο που ορθώνουν οι επιστήμονες».

Τέλος, αναφερόμενος στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσα παιδιά δεν φορούν μάσκες, ο κ. Μάρκου σχολίασε:   

«Στο τέλος μια αδιέξοδη πολιτική φτάνει σε αστείες καταστάσεις οι οποίες μόνο γέλωτα μπορούν να προκαλέσουν. Ως τέτοια βλέπω και τη δήλωση του κ. Πέτσα».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο