ΥΓΕΙΑ | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Πώς θα αποφύγουμε εκθετική αύξηση περιστατικών COVID-19


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Πώς θα αποφύγουμε εκθετική αύξηση περιστατικών COVID-19

Η σταθεροποίηση περιστατικών σε υψηλά επίπεδα μετά το άνοιγμα του τουρισμού όπως έγινε, μπορεί ανά πάσα στιγμή να «ξεφύγει» εκθετικά, ειδικά όσοι βρέθηκαν σε «ιδιαίτερους» προορισμούς ή σε μεγάλες συναθροίσεις πρέπει τουλάχιστον για 7 ημέρες τηρήσουν λογική «απομόνωσης», χρήσης μάσκας και υγιεινής χεριών, όπως και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τόνισε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα είναι πράγματι περιορισμένα για πάρα πολλές περιόδους και όχι μόνο για την Επιτροπή. Μέρος αυτού του φαινομένου οφείλεται στην συνολικότερη υποτίμηση της σημασίας των στοιχείων και της οργάνωσης της επιδημιολογικής επιτήρησης που επιτελεί ο ΕΟΔΥ «με τα δόντια», δεν ήταν από την αρχή μία προτεραιότητα. Έχει επικρατήσει μία αστυνομική λογική, με μέτρα κυρίως απαγορευτικά. Πρέπει να υπάρχουν και αυτά «στην άκρη του δρόμου», αλλά κυρίως πρέπει να πάμε με την πειθώ, αλλά και με διαφάνεια. Ο κόσμος πολύ λογικά δεν πείθεται με γενικές διαπιστώσεις, αλλά πολύ περισσότερο με αξιόπιστα νούμερα για την εξέλιξη της επιδημίας από αξιόπιστους φορείς και Οργανισμούς. Έχουμε δρόμο να βαδίσουμε σε αυτό...

Τα στοιχεία, κατά τον ίδιο, έπρεπε να είναι δημοσίως διαθέσιμα. Για περιοριστικά μέτρα σε μία περιοχή δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ισχυρισμός αλλά να αποδειχθεί, να τεκμηριώνεται η ανάγκη τους με τρόπο κανονικό, ρουτίνας: τι έχουμε εδώ, τι έχουμε εκεί, τι έχουμε παραπέρα. Οι αποφάσεις είναι της Πολιτικής, ωστόσο όπου υπάρχουν δύσκολα διλήμματα απαιτείται συναίνεση και για να υπάρξει συναίνεση απαιτείται συνεννόηση, που για να επέλθει απαιτείται συμμετοχή, της κοινωνίας, των πολιτικών δυνάμεων, στη λήψη των δύσκολων αποφάσεων, την επιλογή μεταξύ όχι ιδανικών λύσεων.

Θέλει πολλή δουλειά και επένδυση σε αυτή την δουλειά για να έχουμε στοιχεία, όπως τόνισε. Από παράδοση, δεν είμαστε σε καλή θέση. Η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα, όχι το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά το πεδίο των υγειονομικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που αφορούν την υγεί του πληθυσμού ως σύνολο. Στον καιρό της κρίσης, όλα τα χρονίζοντα προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια, όπως τώρα η ισχνή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα, δεν μετέχει οργανικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αυτό πρέπει γρήγορα να αλλάξει. Η πλειοψηφία περιστατικών με COVID-19 είναι ήπια, δεν χρειάζονται νοσοκομείο, πρέπει να αντιστοιχηθεί αυτό με το σύστημα Υγείας. Και εδώ, έχουμε να κάνουμε πολλά...

Αυτή την στιγμή λαμβάνονται μέτρα σε διάφορους τόπους, ουσιαστικά με κεντρική απόφαση. Δεν είναι το καλύτερο. Δεν υπάρχει εναλλακτική, αλλά δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος. Έπρεπε να υπάρχουν τοπικά, σε επίπεδο Περιφέρειας ή ακόμη και Δήμου να υπάρχουν ισχυρές ομάδες, με καλούς επιστήμονες Δημόσιας Υγείας που γνωρίζουν εκ φύσεως πολύ καλύτερα τις συνθήκες και έτσι τα μέτρα να μην είναι οριζόντια, να είναι πιο στοχευμένα, προσανατολισμένα εκεί που χρειάζεται. Έκλεισε π.χ. στο γενικό lockdown η Κρήτη με ελάχιστα περιστατικά. Δεν ξέρω αν ήταν υπερβολή, αλλά δεν υπήρχε μηχανισμός κάποιος συστηματικά να το σταθμίσει, εξειδικευμένα, σε εκείνο το επίπεδο.

Στη συγκυρία που βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα σήμερα, τα πράγματα είναι δύσκολα, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Τείνουμε προς σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων, που μπορεί να ξεφύγουν ανά πάσα στιγμή και να αρχίσει η εκθετική αύξηση. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο το τωρινό κύμα κρουσμάτων έχει ως κρίσιμο παράγοντα την συμμετοχή σε μεγάλες συναθροίσεις, τα ταξίδια σε ιδιαίτερους προορισμούς διακοπών. Ενδέχεται να είναι εφικτό να περιχαρακωθεί, αυτό είναι το στοίχημα των ημερών και των επόμενων. Γι` αυτό και η τήρηση των μέτρων ειδικά από αυτούς που έχουν εκτεθεί σε χώρους μεγάλης μετάδοσης, διακοπών και συναθροίσεων, είναι πολύ σημαντική. Να αποφύγουν για τουλάχιστον επτά ημέρες μετά την επιστροφή την επαφή με πολλούς ανθρώπους, να μείνουν κατά το δυνατόν σπίτι ή σε «απομόνωση» με χρήση μάσκας και υγιεινή χεριών. Και το ίδιο ισχύει για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Στοίχημα είναι και το άνοιγμα των σχολείων, πολύ πολύτιμο και σημαντικό για την κοινωνία. Ειδικά για τα παιδιά που ζουν σε υποβαθμισμένες συνθήκες, είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί έστω και από βραχυχρόνια αποκοπή από το σχολείο. Πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για κοινωνικές ομάδες που η σχέση τους με το σχολείο είναι πιο ασθενική, Ρομά, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο