ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Λ. Κατσέλη: Το 2010 θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αποφασισμένοι για τη ρύθμιση του χρέους


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Λ. Κατσέλη: Το 2010 θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αποφασισμένοι για τη ρύθμιση του χρέους

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της «Δίνες και Ευθύνες - Βιώματα και ερμηνείες στην εποχή των Μνημονίων» μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η Λούκα Κατσέλη.


Αναφερόμενη στο περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο της πήρε τρία χρόνια για να το ολοκληρώσει, η κυρία Κατσέλη σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το βιβλίο προσπαθεί να καταγράψει σκέψεις, εμπειρίες και ερμηνείες από τα γεγονότα, πάντα, προσπαθώντας να είμαι όσο γίνεται πιο αντικειμενική γιατί όπως ξέρετε η αλήθεια δεν είναι μονοδιάστατη. Είναι ένα πολύ προσωπικό βιβλίο. Ήθελα να απαντήσω σε κάποιες βασικές ερωτήσεις όπως εάν μπορούσε να έχει αποφευχθεί η κρίση που μας οδήγησε στα μνημόνια; Όταν ξέσπασε η κρίση και ήμουν στην κυβέρνηση μπορούσα να έχουν γίνει διαφορετικά πράγματα ώστε να μην φτάναμε τον Μάιο στο Καστελόριζο; Όταν πλέον μπήκαμε στην εποχή των μνημονίων ποια περιθώρια υπήρχαν οι ελληνικές κυβερνήσεις να ασκήσουν διαφορετικό μείγμα πολιτικής και πόσο συγκεκριμένα εσωτερικά συμφέροντα επηρέασαν την έκβαση των διαπραγματεύσεων; Το συμπέρασμα που θέλω να βγάλω είναι να δω μπροστά και από όλη αυτή την εμπειρία, η οποία τραυμάτισε χιλιάδες οικογένειες και όλη την ελληνική κοινωνία, ποια συμπεράσματα βγάζουμε που θα είναι χρήσιμα για το μέλλον».

Αναφορικά με τη νέα κρίση που μας προέκυψε με την πανδημία του κορωνοϊού και κατά πόσο μάθαμε από την προηγούμενη μεγάλη οικονομική κρίση που βασάνισε την χώρα για τουλάχιστον μία δεκαετία η κυρία Κατσέλη επισήμανε:

«Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που ελπίζω ότι θα δοθεί η ευκαιρία στον αναγνώστη να αναλογιστεί, τι πρέπει να γίνει δηλαδή τώρα αλλά και για τις μελλοντικές κρίσεις… Σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία πια, οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι βασικοί παίχτες σε αυτό το παιχνίδι και όχι τα κράτη τα οποία είναι πολύ αδύναμα. Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις για να μην είναι μια οικονομία όπως η ελληνική ευάλωτη στις διαθέσεις των αγορών; Επίσης τι σημαίνει ο ρόλος των κομμάτων και της ανάδειξης των εναλλακτικών και πώς συντάσσεις μια εναλλακτική πρόταση και πώς την ενσωματώνεις σε ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης; Επιπλέον ένα συμπέρασμα που πιστεύω θα βγει αβίαστα από το βιβλίο είναι ότι και ο ψυχισμός των ανθρώπων που καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις έχει τεράστια σημασία».

Παράλληλα η κυρία Κατσέλη παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη από τις ελληνικές κυβέρνησης κατά το ξεκίνημα της κρίσης που επέφερε τα μνημόνια και τις επιβολή σκληρών μέτρων που εξαθλίωσαν μεγάλο κομμάτι της ελληνικές κοινωνίας.

«Έγιναν λάθη εκείνη την περίοδο κι ελπίζω στην συζήτηση αυτά να αναδειχθούν. Για παράδειγμα η αιτία της κρίσης, ήταν η παραγωγική αποσάθρωση της χώρας η οποία αφορούσε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Στηρίξαμε την αύξηση του εισοδήματός μας στις κατασκευές και την κατανάλωση χωρίς να γίνουν οι παραγωγικές επενδύσεις που έπρεπε… Έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά αν ρωτήσετε οποιονδήποτε πολίτη τι έχει αλλάξει, κανείς δεν θα ξέρει να απαντήσει γιατί δεν παρακολουθούμε το αποτέλεσμα. Νομοθετούμε και το αφήνουμε στην τύχη του. Δεν έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς και δομές οργάνωσης της αναπτυξιακής μας διαδικασίας στη βάση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ως προς το μείγμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υπέδειξε η τρόικα και αποδέχθηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις η κυρία Κατσέλη εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπήρχαν περιθώρια άσκησης πίεσης, όπως για παράδειγμα στο μέτωπο της ρύθμισης του χρέους.

«Υπήρχαν περιθώρια άσκησης πίεσης. Τον Μάιο του 2010 θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ πιο αποφασισμένοι να ζητήσουμε τη ρύθμιση του χρέους και να το βάλουμε ως διαπραγματευτικό χαρτί. Η συγκυρία όμως ήταν τέτοια, η χώρα ήταν τόσο αδύναμη και όταν εξαρτάσαι τελείως για να επιβιώσεις από το κατά πόσο θα σου δώσουν το δάνειο, είσαι πάρα πολύ αδύναμος. Όταν έχεις αφεθεί, είσαι τόσο ευάλωτος και ουσιαστικά έχεις χρεοκοπήσει, ουσιαστικά δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ακόμα και όσα θα ήθελες να κάνεις… Η αναδιάρθρωση του χρέους που θα μπορούσε να έχει γίνει τότε δεν έγινε διότι Γερμανία και Γαλλία δεν ήθελαν να εκθέσουν τις τράπεζές τους στον κίνδυνο της αναδιάρθρωσης και τις ζημιές που θα υφίσταντο», υποστήριξε η κυρία Κατσέλη.

Η πρώην Υπουργό χαρακτήρισε επίσης λάθος την αφαίρεση της προστασίας της πρώτης από τον λεγόμενο Νόμο Κατσέλη, κάτι που σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς σπιτιών.

«Ήταν πολύ μεγάλο λάθος που από το 2019 αφαιρέθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πτωχευτικό Νόμο. Αυτός δεν ήταν για ρύθμιση των χρεών, αλλά ένας Νόμος για ιδιώτες που δεν υπήρχε μέχρι το 2010. Με την πίεση των τραπεζών ουσιαστικά μπήκε η πίεση να μην υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας, διότι αυτό το δάνειο θα έβγαινε από το «καλάθι» των τιτλοποιήμενων δανείων με κόστος της τράπεζας. Θα έπρεπε να υπάρχει προστασία ειδικά για όσους βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Δεν κερδίζεις τίποτα, ούτε εσύ ούτε οι τράπεζες, από μαζικούς πλειστηριασμούς, όπου θα πέσουν οι αξίες των ακινήτων, ούτε από το να έχεις άστεγους τους οποίους θα πρέπει μετά να φροντίσεις με κοινωνικά επιδόματα για να τους βρεις στέγη. Είναι μια τελείως λάθος επιλογή η οποία ελπίζω να επανέλθει μελλοντικά», τόνισε.

Τέλος αναφορικά με το σχέδιο Πισσαρίδη που αφορά την αξιοποίηση των χρημάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημία του κορωνοϊού, η κυρία Κατσέλη έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

«Είναι μια έκθεση που είναι πολύ συντηρητική. Κοιτάζει το θέμα της ανάπτυξης καθαρά από μια στενή οικονομική πλευρά, δηλαδή πώς θα αυξηθεί το κατ’ κεφαλήν εισόδημα διευρύνοντας την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας. Δεν είναι βιώσιμη μια οικονομική αναπτυξιακή διαδικασία εάν δεν έχει και μια συνεκτική κοινωνία και αν δεν αντιμετωπίσεις τα θέματα των ανισοτήτων και της φτώχιας ή αν δεν κοιτάξεις παράλληλα για την προστασία του περιβάλλοντος. Λείπει μια σύγχρονη προσέγγιση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η δεύτερη παρατήρηση που έχω κοιτάζει την άρση των εμπλοκών. Πολλές από τις παρατηρήσεις είναι σωστές αλλά η έμφαση που δίδεται για παράδειγμα στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στο ασφαλιστικό κ.α., είναι άκρως συντηρητικές, αν όχι νεοφιλελεύθερες, προτεραιότητες και δεν απαντούν στα προβλήματα που έχουμε. Το τρίτο είναι ότι δεν αντιμετωπίζει καθόλου το ζήτημα που σχετίζεται με το γιατί πολλά πράγματα δεν έχουν γίνει, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί τα τελευταία 10 χρόνια στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Πάτρα την Παρασκευή και ώρα 19.30 με στο Deck (Ηρ. Πολυτεχνείου 42).

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν οι:

-Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

-Απόστολος Κατσιφάρας, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

-Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, πρύτανις Πανεπιστημίου Πατρών

-Μαρίνος Σκανδάμης, διδάκτωρ νομικής, δικηγόρος




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο