ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020

Στη ΝΔ κάνουν συμφωνίες για επικοινωνία, ενώ 17 ημέρες το ORUC REIS παραμένει στην περιοχή


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στη ΝΔ κάνουν συμφωνίες για επικοινωνία, ενώ 17 ημέρες το ORUC REIS παραμένει στην περιοχή

Το de facto «γριζάρισμα» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού θα το βρούμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες και χρόνια, οι άρον-άρον συμφωνίες χάριν της επικοινωνίας κρύβουν τεράστιους κινδύνους, την ίδια ώρα το ORUC REIS παραμένει στην ίδια περιοχή για 17η ημέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ με το «παρών» δηλώνει ότι παρακολουθούμε και όπου χρειαστεί θα παρεμβαίνουμε θεσμικά ως αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά.


Στην Κρήτη τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, όπως σε όλες τις περιοχές που εξαρτώνται από το τουριστικό προϊόν, είπε ο κ. Μαμουλάκης. Είναι όλο το «οικοσύστημα» του τουρισμού, όχι μόνο τα ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά, αλλά και οι προμηθευτές, ο κατασκευαστικός κλάδος, κτλ. Στην Κρήτη το 70% του ΑΕΠ εξαρτάται από το τουριστικό προϊόν. Και η συνέπεια αρχίζει να φαίνεται, προδιαγράφεται εξαιρετικά άσχημη χρονιά. Πλήθος ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, αγρότες, κτηνοτρόφοι, κτλ., είναι το ίδιο «αόρατοι» για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη όπως οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο. Αποτέλεσμα, σήμερα να πυροδοτούνται τα ήδη υφιστάμενα προβλήματά τους.

Την ίδια ώρα, η Κρήτη βρίσκεται και στο επίκεντρο των εξελίξεων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά και την συμφωνία για επί μέρους οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Όπως είπε ο κ. Μαμουλάκης, μπορεί να «τέμνει» το έκνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, αλλά όλες οι άλλες πτυχές της συμφωνίας έχουν πολλές αρνητικές διαστάσεις. Γι` αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ δυναμικά δηλώσαμε το «παρών» στις εξελίξεις, ότι παρακολουθούμε και όπου χρειαστεί θα παρεμβαίνουμε θεσμικά ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το de facto «γριζάρισμα» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού θα το βρούμε μπροστά μας, είναι το μεγαλύτερο διαφαινόμενο πρόβλημα των επόμενων μηνών και ετών, όπως τόνισε.

Τόνισε εξάλλου ότι η διαφαινόμενη πρόθεση Μητσοτάκη για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, θα φανεί στην πράξη, γιατί η χθεσινή εξαγγελία για το Ιόνιο πρέπει να έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή. Προσπαθούν άρον-άρον να κλείσουν συμφωνίες ακόμη και αν δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, όπως εκτίμησε, χάριν της επικοινωνίας, να δείξουν ότι κάτι κάνουν. Και σε αυτή την πρακτική ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι... και την ίδια ώρα το ORUC REIS παραμένει στην ίδια περιοχή για 17η ημέρα, για 17 24ωρα, όπως υπογράμμμισε.

Μία γλαφυρή απεικόνιση της προχειρότητας που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε καθοριστικές εθνικές συμφωνίες είναι η ωμή παραδοχή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια ότι επιβιβαζόμενος στο αεροπλάνο προς το Κάιρο δεν γνώριζε καν το περιεχόμενο της συμβάσεως που κλήθηκε να υπογράψει. Είναι πράγματα πρωτάκουστα αυτά...

Η εκκίνηση της ονομαστικής ψηφοφορίας για την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου είναι στις 15.00, η λήξη της είναι στις 20.00, με 60 βουλευτές ανά ώρα, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαμουλάκης. Τα πιο κρίσιμα βήματα είναι τα επόμενα. Ο Ερντογάν είναι sui generis για τα πολιτικά πράγματα, «τον έχω ζήσει ως φοιτητής στην Πόλη το 2000», αιφνιδιάζει η αλλαγή στάσης του, τότε είχε πολύ πιο φιλολαϊκό προφίλ, πολύ πιο φιλικό στους Κούρδους, βλέπουμε τώρα έναν τελείως διαφορετικό Ερντογάν, πρέπει να μας προβληματίσει, την κυβέρνηση και ειδικά το διπλωματικό σώμα, να είμαστε σε διαρκή κατάσταση επιφυλακής.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο