ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Ούτε καν την δωρεάν διάθεση μασκών που εξήγγειλαν δεν ξέρουν πώς να κάνουν


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ούτε καν την δωρεάν διάθεση μασκών που εξήγγειλαν δεν ξέρουν πώς να κάνουν

Μετά την οικονομία και τον τουρισμό, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε αλαλούμ και επιτελικό... μπάχαλο και στην Παιδεία, δεν ξέρουν οι γονείς πότε τελικά ανοίγουν τα σχολεία, οι Δήμοι πώς θα πάρουν τις μάσκες δωρεάν όπως υπό πίεση εξήγγειλε ο Τ. Θεοδωρικάκος, να μην «βγαίνει άκρη» στη Βουλή επί τρεις ώρες με Κεραμέως και Κικίλια, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές είναι σε πλήρη άγνοια για τις υγειονομικές συνθήκες και τα μέτρα που έχουν παρθεί, είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Στον χώρο της Παιδείας βλέπουμε τον εφησυχασμό και το αλαλούμ, την διγλωσσία και την ανακολουθία που είδαμε όλο το Καλοκαίρι σε όλους τους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού, είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου σχολιάζοντας το νέο θέατρο του παραλόγου, να μην είναι ακόμη σαφές όχι μόνο το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά ούτε καν τι ισχύει με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την δωρεάν διάθεση μασκών, καθώς η εξαγγελία χρηματοδότησης από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο «απαντήθηκε» από την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) που είπε ότι δεν έχει κεντρική υπηρεσία προμηθειών και άρα δεν ξέρει αν μπορεί να κάνει τον διαγωνισμό...

Προ δύο ημερών ήρθαν στη Βουλή οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας κ.κ. Κεραμέως και Κικίλιας, δεν βγήκε άκρη μετά από τρεις ώρες συζήτησης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, να πουν καν ακριβή ημέρα έναρξης σχολείων για να κάνουν έναν προγραμματισμό οι οικογένειες. Η κα Κεραμέως χρησιμοποίησε αλχημείες με τον μ.ο. των 17 μαθητών, που δεν αφορά τα αστικά κέντρα, η ίδια ήταν που αύξησε τον αριθμό στους 25 ανά τάξη.

Ακόμη και για την διάθεση των μασκών που παρά τις αρχικές θέσεις Κεραμέως και με την δική μας πίεση οδηγήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος να εξαγγείλει δωρεάν διάθεση με χρηματοδότηση στους Δήμους, δεν είναι σαφές τι και πώς θα ισχύσει. Βαδίζουμε σε μία χρονιά όπου εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές είναι σε πλήρη άγνοια για τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και τα μέτρα που έχουν παρθεί.

Στην Παιδεία, αλλά και στην εργασία, την Υγεία, την Οικονομία και τον Τουρισμό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όφειλε να έχει αναζητήσει αξιοποίηση πολύ περισσότερων από τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, σημείωσε η κα Ξενογιαννακοπούλου, να στηρίξει πάνω από όλα την οικονομία, τις ευάλωτες ομάδες και την εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο για το Ταμείο Ανάκαμψης είχε μιλήσει για «εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό» όταν είχε μειωθεί το πρόγραμμα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έχουμε κυβέρνηση που από αντίληψη δεν στηρίζει την εργασία, δεν παρεμβαίνει στην οικονομία, ενώ ταυτόχρονα ολιγωρεί και στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση.

Το βλέπουμε παντού, από το υγειονομικό και το οικονομικό ως και την εξωτερική πολιτική δυστυχώς, τόνισε η ίδια, φάνηκε με το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία και την απουσία συντεταγμένων συμμαχιών, αλλά και την συνολική στρατηγική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μας είπαν μόνο ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των εταίρων και ότι θα παρουσιαστεί λίστα κυρώσεων από τον κ. Μπορέλ. Αλλά οι δηλώσεις είναι εύκολες, χρειάζονται αποφάσεις. Και η γερμανική προεδρία της ΕΕ δεν κράτάει καν ίσες αποστάσεις, ενώ υπάρχει απροθυμία πολλών κρατών μελών. Όπως είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, σήμερα στο άτυπο Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα, εκεί διαμορφώνονται συσχετισμοί και είναι κρίσιμα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το λιγότερο που οφείλει να κάνει είναι να επιμείνει, σήμερα ο κ. Μπορέλ να παρουσιάσει τις προτάσεις κυρώσεων. Έτσι, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έπεται να υπάρχει η προοπτική και προς την Τουρκία η πίεση, να απομακρύνει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από την ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσει τις απειλές, ώστε να διαμορφωθεί πλαίσιο ειλικρινούς πρόθεσης για διερευνητικές επαφές.

Δυστυχώς, η Δεξιά ιστορικά χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση, για δημιουργία εθνικών διχασμών και αντιπαραθέσεων, ενώ δεν έχει αντίστοιχη πολιτική σε εξωτερικό επίπεδο. Το θέμα όμως είναι να υπάρχει εθνική γραμμή που να βασίζεται στην αλήθεια, σε στόχους και πάνω από όλα εθνική συνεννόηση, για ομοψυχία και αποτελεσματικότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να θέσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως θέμα της Ευρώπης, οι «κόκκινες γραμμές» μας να μπουν σε έναν ευρωτουρκικό διάλογο, τόσο με τις κυρώσεις όσο και με μία νέα ατζέντα για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, να αναδειχθεί τι σημαίνει ο μεγαλοϊδεατισμός Ερντογάν, η προσπάθεια να ηγηθεί μίας ισλαμικής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο, για την ειρήνη, την ασφάλεια και την συνεργασία στη Μεσόγειο. Οφείλουμε να βάζουμε την «μεγάλη εικόνα», όχι απλώς να εξωραΐζουμε και μετά να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, τόνισε η κα Ξενογιαννακοπούλου. Και δεν είναι συγκρότηση εθνικής γραμμής η απλή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, όπωε ξεκαθάρισε. Ακόμη και αν ο κ. Δένδιας δεν μπορεί δημόσια να πει κάποια πράγματα, ας συγκαλέσουν επιτέλους Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Κανείς δεν έχει χάσει όταν υπάρχει εθνική γραμμή, μία ενότητα που βασίζεται στην κατανόηση και τους κοινούς στόχους.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο