ΥΓΕΙΑ | Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο Δημόσιας Υγείας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο Δημόσιας Υγείας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συνέχισε στις βάσεις που επαναθεμελίωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την Δημόσια Υγεία, δεν πήρε καν ειδικευόμενους στα νοσοκομεία, δεν λειτουργεί το προπτυχιακό τμήμα στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), δεν έδωσε καν το επίδομα στήριξης στους υφιστάμενους γιατρούς Δημόσιας Υγείας που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, κάνει μόνο αποσπασματικές κινήσεις, όπως περιέγραψε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας Βασίλης Διαμαντόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Σε όλη την Ευρώπη η Δημόσια Υγεία έχει αναπτυχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με συγκεκριμένες δομές, συγκεκριμένο χαρακτήρα, υπαλλήλους με ειδικές γνώσεις, διακριτούς ρόλους. Λειτουργεί ως πολύ μεγάλη δομή με αρκετά μεγάλη χρηματοδότηση, υπερβαίνει συνολικά το 3%-4% όταν στην Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει το 0,5%, είναι τεράστια η διαφορά, δεν έχουμε οργανωμένη Δημόσια Υγεία. Και η Δημόσια Υγεία είναι πολυτομεακή, ούτε καθαρά ιατρική ούτε καθαρά νοσηλευτική, ούτε καθαρά διοικητική, είναι μία ομπρέλα πάρα πολλών με πάρα πολλούς, διακριτούς ρόλους. Και το διακριτό έχει αποτέλεσμα, τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Το κακό είναι ότι δυστυχώς το υπουργείο Υγείας στην Ελλάδα έχει την Δημόσια Υγεία ως κομμάτι δικό του, συνέχισε, όμως οι διευθυντές Δημόσιας Υγείας έχουν παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς κανείς να προβλέψει έναν διυπουργικό κλάδο και μία διυπουργική επιτροπή για να συνεργάζονται. Δεν υπάρχει συνεκτικός κρίκος όλων των υπηρεσιών Υγείας επιτελικού χαρακτήρα, όπως γινόταν τα παλιά χρόνια, θύμισε, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή για την μετάβαση στην σημερινή αρνητική πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το κομμάτι της ειδίκευσης στην Δημόσια Υγεία, επανέφερε την ειδικότητα ως Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, αλλά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επανέφερε ούτε την Εξεταστική Επιτροπή ελέω ΚΕΣΥ ούτε οι θέσεις ειδικευόμενων, που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 20 στα νοσοκομεία φέτος τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, δεν λειτουργεί ούτε το προπτυχιακό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ως μετεξέλιξη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας), ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, αγγίζει το κωμικό.

Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για πραγματική επανεκκίνηση της Δημόσιας Υγείας. Ο τελευταίος σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί πέρυσι τον Μάρτιο, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έκανε την Δημόσια Υγεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες, σαν ξεχωριστό κομμάτι, «shop-in-shop». Αποτέλεσμα, εκεί που έπρεπε να καθίσουν 10 άνθρωποι να συνεννοηθούν, τώρα έγιναν 12. Και αυτό, για να εκτελούν κάποια πολιτικά προγράμματα. Αν το σχέδιο ήταν συνεκτικό δεν θα ήταν κακό, αλλά είναι αποσπασματικό. Δεν ενώνει υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας με διακριτούς ρόλους, κάποιος έκανε «άλλη» υπηρεσία που «πάλι» κάνει Δημόσια Υγεία με παρεμφερείς όρους σε άλλο υπουργείο!

Ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας SARS-CoV-2 και της COVID-19, ο κ. Διαμαντόπουλος ξεκαθάρισε ότι πολύ σωστά υπάρχει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Αλλά αυτοί είναι ειδικοί στο να διαχειριστούν την φύση, πορεία, επιδημικότητα πολλά στοιχεία, ακόμη και την φαρμακοκινητική του κορωνοϊού. Απουσιάζει από την Επιτροπή το κομμάτι που θα συνέδεε όλη αυτή την σοφία με την κοινωνική πραγματικότητα. Γιατί Δημόσια Υγεία δεν είναι μόνο η σωματική υγεία, είναι και η κοινωνική και η ψυχική υγεία, είναι τα προγράμματα στην ίδια την κοινωνία. Αυτό λείπει, όπως εκτίμησε.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, οι γιατροί Δημόσιας Υγείας με πλήθος επιστολών και παρεμβάσεων είχαν ενημερώσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αλλά δεν είναι το πιο σωστό να γίνονται συνδικαλιστικά οι παρεμβάσεις, πρέπει να δημιουργούνται σωστές επιστημονικές συμπεριφορές. Είναι διπλή η ευκαιρία, τόσο για την διαχείριση της πανδημίας όσο και για την εξέλιξη της Δημόσιας Υγείας. Γιατί αύριο θα έρθουν νέες νόσοι και προβλήματα, ρύπανσης, περιβαλλοντικά, κτλ. Θα πρέπει να ξαναμπούμε σε συζήτηση για συνολική επαναφορά της Δημόσιας Υγείας με δομές που θα έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και συμπεριφορές. Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, δεν πήραν καν τους 20 ειδικευόμενους στην Δημόσια Υγεία, δεν έδωσαν καν το επίδομα ενίσχυσης στους γιατρούς Δημόσιας Υγείας όπως σε όλους τους άλλους επειδή υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών. Μας ξέχασαν. Δεν είναι το οικονομικό, είναι ηθικό το θέμα...




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο