ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

«Τίτλοι τέλους για τον τουρισμό στην Πιερία. Κλείσαμε και ούτε καν ξεκινήσαμε»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Τίτλοι τέλους για τον τουρισμό στην Πιερία. Κλείσαμε και ούτε καν ξεκινήσαμε»

«Βάζουμε τίτλους τέλους για τον τουρισμό στον νομό Πιερίας και γενικότερα στην κεντρική Μακεδονία. Κλείσαμε κι ούτε καν ξεκινήσαμε». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» την δραματική κατάσταση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.


Συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου σημείωσε πως «ήμασταν επιχειρήσεις υγιείς και καταλήξαμε να είμαστε προβληματικές», επισημαίνοντας τις «συνεχείς παλινωδίες» που υπήρξαν με το άνοιγμα των συνόρων. Έκανε δε αναφορά στα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» του οδικού τουρισμού και των τουριστών που έφταναν στην χώρα μας αεροπορικώς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, η οποία απαριθμεί 1.200 μέλη εκ των οποίων 1.080 στην Πιερία, οι πληρότητες φέτος κινήθηκαν από 0-5%. Ο κ. Βεϊδαμενίδης έκανε λόγο για «καταστροφή» σημειώνοντας πως τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στην περιοχή ήταν το «τελικό χτύπημα» και ενδεχομένως να έχει και αντίκτυπο και αργότερα.

Ο ίδιος τόνισε πως το μεγαλύτερο μέρος των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμαρισμάτων στην κεντρική Μακεδονία συνάπτει συμβόλαια από την προηγούμενη χρονιά με τουριστικούς πράκτορες. «Όταν κάνεις συμβόλαια, δεν μπορείς να βάλεις μέσα ελεύθερο κόσμο, γιατί στο καλύπτουν οι tour operators. Έτσι κινηθήκαμε στον ελεύθερο τουρισμό τελευταία, αφού έμειναν όλα άδεια», περιέγραψε.

Όπως συνέχισε, παρά τις μειώσεις τιμών και τις προσφορές που έγιναν, παρά την προβολή και διαφήμιση, «»δεν μπορέσε αυτό το κακό που έγινε να γιατρευτεί». Σημείωσε πως ο κοινωνικός τουρισμό λειτούργησε μεν, αλλά ελάχιστα, «δεν μπορείς να καλύψεις όλα αυτά τα σπίτια. Υπάρχουν καταλύματα που δεν έκαναν καν τζίρο και έκλεισαν».

Σήμερα δεν υπάρχει τουρισμός στην περιοχή και όπως ανέφερε, μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχουν κλείσει όλα. Παρότι όπως πρόσθεσε, υπήρξε μία παρότρυνση προς τα μέλη να ανοίξουν φέτος και προσφέρθηκε κ σχετική υποστήριξη από την Ομοσπονδία, «το μόνο που πέτυχε η πολιτεία ήταν να ξοδευτούμε και να μην βάλουμε κόσμο μέσα», ανέφερε.

Εκτίμησε πως ο τζίρος σε σχέση με την περυσινή τουριστική περίοδο είναι 95% κάτω και χαρακτήρισε το μέλλον αβέβαιο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως του χρόνου δεν θα γίνουν συμβόλαια με τους τουριστικούς πράκτορες, στα οποία βασίζονταν κάθε χρόνο. «Πάλι θα είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του κορονοϊού». «Να σώσουμε την χρόνια, να βγάλουμε αυτά που πρέπει για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας, γιατί ούτε αυτό δεν κάναμε φέτος», σχολίασε

Τέλος, σε σχέση με το εάν υπήρξε ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, ανέφερε πως η μόνη βοήθεια που δόθηκε ήταν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, ωστόσο σημείωσε για τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν συσσωρευτεί πολλές υποχρεώσεις και διερωτήθηκε: «που θα βρει ο κόσμος τα χρήματα;». Υπογράμμισε πως αίτημα των επιχειρήσεων είναι να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Διαφορετικά όπως κατέληξε «δεν θα μπορούμε ούτε να επιβιώσουμε, οι οικογεένειες που είναι στις επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αγοράσουν προϊόντα τον χειμώνα να ζήσουν, αφού τα τελευταία έσοδα που πήραν ήταν τον Σεπτέμβριο/ Οκτώβριο του 2019. Πέρασε ένα χρόνος, έσοδα δεν μπήκαν, μόνο έξοδα. Κάπου έχουμε καταρρεύσει, η πολιτεία πρέπει να δώσει».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο