ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Θ. Φωτίου: Η απουσία σχεδίου είναι θέμα ανικανότητας ή ιδεολογικής εμμονής της ΝΔ ;


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Θ. Φωτίου: Η απουσία σχεδίου είναι θέμα ανικανότητας ή ιδεολογικής εμμονής της ΝΔ ;

«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου για την κατεδάφιση της παιδικής φροντίδας και προστασίας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑμεΑ από τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.


Η κυβέρνηση, όρισε εκ των προτέρων ότι μόνον το 35% του συνολικού φετινού προϋπολογισμού των vouchers μπορεί να διατεθεί για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμΕΑ. «Από τη μια έμειναν απέξω παιδιά, που επιθυμούσαν να μπουν στα ΚΔΑΠ και από την άλλη να μένουν κενές θέσεις στα Δημοτικά ΚΔΑΠ» και αυτό συνέβη, όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, επειδή τα άφησαν όλα για την τελευταία στιγμή και δεν προτίθενται να βάλουν νέα χρήματα, «όπως εμείς βάζαμε κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από το ΕΣΠΑ, γιατί κάθε χρόνο έφθινε, όπως πέρυσι την τελευταία χρονιά τα voucher, που δώσαμε ήταν 155.000 (270 εκατ. ευρώ), όταν το 2015 πήραμε 75.000 στα χέρια μας (170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 85% ήταν από ΕΣΠΑ)».

Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στις θέσεις εργασίας, διότι πολλοί δήμαρχοι ανά την Ελλάδα λένε ότι εφόσον θα είναι λιγότερα τα voucher θα μειωθούν και οι θέσεις των ανθρώπων, που απασχολούνται στα Δημοτικά ΚΔΑΠ. «Ζητήσαμε στην Βουλή να βάλει τώρα η κυβέρνηση τα 90 εκατ. ευρώ, που λείπουν, ώστε να τελειώσει αυτή η ιστορία και με τα παιδιά, που μένουν εκτός, και να μην υπάρχουν προβλήματα στις θέσεις εργασίας».

Αυτό, που επισημαίνει η κ. Φωτίου, είναι ότι οι κυβερνόντες δεν μερίμνησαν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για την ενίσχυση των ΚΔΑΠ, για να στηρίξει τόσο τα παιδιά, όσο και τις μητέρες. «Ας αφήσουν τις διάφορες υποκρισίες και να κάνουν γρήγορα την διόρθωση, που χρειάζεται. Ήδη έχει καθυστερήσει όλη η ιστορία των βρεφονηπιακών σταθμών, που σημειωτέων χρειάζονται και αυξημένα μέτρα προστασίας».

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν κρύβει τις επιφυλάξεις της για το πόσο προετοιμασμένη είναι η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων κάνοντας λόγο για «μια φτηνιάρικη λύση, που επιλέγει, διότι δεν θέλουν να ξοδέψουν τίποτε για την δημόσια εκπαίδευση, δίνοντας τις μάσκες και ένα παγουρίνο, που δόθηκε δωρεά από κάποιον ευεργέτη. Αυτά είναι γελοιότητες. Εμείς προτείναμε 350 εκατ. ευρώ για να αλλάξει η αναλογία τμ ανά παιδί σε κάθε τάξη, για να δοθούν 300.000 σχολικά γεύματα στο ολοήμερο σχολείο και να παρθούν 66.000 παιδιά στα ΚΔΑΠ», μέτρα, που όπως σημειώνει αν υιοθετούνταν θα αναβάθμιζαν την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης, «που όμως δεν είναι στον δημόσιο ορίζοντα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς κυβέρνησης, που έχουμε αυτή την στιγμή».

Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αλλεργία σε οτιδήποτε Δημόσιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα με ανακοινώσεις του, τοποθετήσεις στελεχών και ερωτήσεις της Κ.Ο. του καθ’ όλο το διάστημα ζητούσε από την Κυβέρνηση την έγκαιρη και προληπτική λήψη μέτρων σε δημόσια και ιδιωτικά προνοιακά ιδρύματα, σε καταυλισμούς Ρομά, Προσφύγων και στις φυλακές, ώστε αυτά να μην εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες, κάτι, που τελικά συνέβη με τα πολλά κρούσματα σε δυο γηροκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Προφανώς και δεν είχαν υγειονομικά πρωτόκολλα για τα γηροκομεία, κ.α. τόσο καιρό, που φωνάζουμε», ενώ θα πρέπει να γίνονται και συνεχείς δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
«Τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα είχαν αποψιλωμένο προσωπικό. Εμείς είχαμε προκηρύξει 393 θέσεις, μόλις βγήκε από το μνημόνιο, τις οποίες πάγωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Είχαμε δώσει 520 θέσεις επιστημόνων (ΟΑΕΔ) και ενίσχυαν το προνοιακό κράτος, τους απέλυσαν. Είχαμε γύρω στις 400 θέσεις επικουρικό προσωπικό. Όλα αυτά δεν έγιναν και τα ιδρύματα κρατήθηκαν με την αυτοθυσία των ανθρώπων και είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι και λέμε ότι σήμερα θα πρέπει να ξανακάνει αυτές τις προσλήψεις» τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σε όλα σχεδόν τα θέματα σπεύδει βραδέως.

«Είναι μια κυβέρνηση, η οποία είναι ήδη επικίνδυνη, και για τη δημόσια υγεία και για τα εθνικά θέματα, διότι δεν έχει σχέδιο. Δεν γνωρίζω αν η απουσία σχεδίου είναι θέμα ανικανότητας ή αν είναι θέμα ιδεολογικής εμμονής. Νομίζω ότι έχει αλλεργία η ΝΔ σε οτιδήποτε Δημόσιο (υγεία, εκπαίδευση, κράτος πρόνοιας) και συγχρόνως βλέπετε ότι είναι δέσμια όλων αυτών των συμφερόντων, που την έφεραν στην εξουσία. Επιχειρεί μια αναδιάρθρωση της εργασίας εις βάρος των εργαζόμενων και υπέρ του κεφαλαίου, υπέρ του ΣΕΒ. Επιχειρεί με αφορμή την πανδημία να εύχυμε μια οπισθοδρόμηση τόσο στο κράτος πρόνοιας όσο και στο κοινωνικό κράτος» και δεν γνωρίζει αν όλα αυτά σχετίζονται με το γεγονός ότι «η μόνη φροντίδα του επιτελικού κράτους είναι πως θα μετατρέψει την Διοίκηση σε ένα κομματικό Κράτος και παρακράτος».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο