ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

«Σκόπιμα ανεπαρκής» για να καλύψει τα αίσχη στο Κολλέγιο η Ν. Κεραμέως


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Σκόπιμα ανεπαρκής» για να καλύψει τα αίσχη στο Κολλέγιο η Ν. Κεραμέως

Κεραυνούς κατά της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για την επιδεικτική αδράνεια στις καταγγελίες για καταστροφή απουσιολογίων στο Κολλέγιο Αθηνών ώστε να πάρουν απολυτήριο μαθητές με... 400 απουσίες, αλλά και για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου σε εκδρομή που έγινε χωρίς άδεια, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. «Εάν θέλουν μία πολιτική πράξη σοβαρή, πρέπει να την στείλουν σπίτι της. Υπάρχει ανεπάρκεια που πηγάζει από σκοπιμότητες ... είναι όργανο, εκτελεί εντολές ... αν υπήρχε αξιοπρέπεια, θα παραιτείτο», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Ελπίζω η μηνυτήρια αναφορά της ΟΙΕΛΕ κατά του υπουργείου Παιδείας για τα όσα έγιναν στο Κολλέγιο Αθηνών να πάρει τις διαστάσεις που πρέπει, δεν είναι απλό ζήτημα, τόνισε ο κ. Κουρουτός. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία εκπαιδευτήρια αναπαραγωγής της άρχουσας τάξης, πρωθυπουργοί, υπουργοί, κτλ. Δύσκολα μπορεί κάποιος να μπει μέσα, να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς, να δει τα προβλήματα.

Οι συνάδελφοι μας κατήγγειλαν ότι τον Ιούνιο του 2018 αρκετοί μαθητές με πάνω από 400 απουσίες «πέρασαν», προήχθησαν και πήραν απολυτήριο. Έτσι, σήμερα είτε σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ή το χρησιμοποίησαν για κάποιο άλλο λόγο. Όλο τον χρόνο δεν πατούσαν στο σχολείο, οι συνάδελφοι έπαιρναν κανονικά τις απουσίες, αυτές αθροίστηκαν στο απουσιολόγιο και φαινόταν ότι δεν πληρούντο οι προϋποθέσεις για να πάρουν απολυτήριο. Αλλά δεν τις έστειλαν στο υπουργείο Παιδείας.

Η «απαγωγή» ή η καταστροφή απουσιολογίων είναι ποινικό αδίκημα, ξεκαθάρισε ο κ. Κουρουτός. Μετά την καταγγελία των συναδέλφων στην ΟΙΕΛΕ, «αμέσως προχωρήσαμε σε καταγγελία στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Και όταν επισκέφτηκαν το σχολείο, έμαθαν ότι τα απουσιολόγια καταστράφηκαν... Προφανώς έμαθαν ότι γίνεται έλεγχος και κατέστρεψαν τα απουσιολόγια μέσα σε ένα-ενάμιση μήνα, που κανονικά πρέπει να τηρούνται κανονικά για ένα έτος τουλάχιστον, αλλά και ηλεκτρονικά. Με την αλλαγή κυβέρνησης το 2019, ακούσαμε ότι παραπέμπονται κάποιοι διοικητικοί υπάλληλοι. Είναι τραγικό. Την ευθύνη την έχει ο διευθυντής του σχολείου, ο νόμιμος εκπρόσωπος, καθώς και ο σύλλογος διδασκόντων που δεν έχει ευθύνη καθώς οι απουσίες σημειώνονταν κανονικά.

Εμείς ενημερώσαμε αμέσως την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως (απόφοιτος η ίδια του Κολλεγίου, του οποίου στο παρελθόν προήδρευε ο Αλέξανδρος Σαμαράς, αδερφός του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ), πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος (υποψιαζόμενοι ότι πάει να δώσει άλλη διάσταση στο ιστάμενο καθεστώς ελέγχου των ιδιωτικών σχολείων) και ζητήσαμε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο που δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο ιδιωτικό σχολείο. Καταστρέψανε τα απουσιολόγια, δημόσια έγγραφα δηλαδή. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να το καταστρέψει παρά μόνο όπως ορίζει ο νόμος μετά από ένα χρόνο, ξεκαθάρισε ο κ. Κουρουτός.

Φοβόμαστε ότι παρότι υπάρχει η παραπομπή πάνε να το περάσουν «ελαφρά», ότι «κάποιοι υπάλληλοι» το έκαναν εξ αμελείας. Εμείις είπαμε, είναι δόλος, πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Αλλά η κα Κεραμέως έκανε πως δεν μας άκουσε, παρά τις προφορικές και γραπτές παρατηρήσεις να αποδοθούν ευθύνες στον διευθυντή και τον νόμιμο εκπρόσωπο του σχολείου. Και ταυτόχρονα να βρεθούν οι μαθητές που διεγράφηκαν οι απουσίες τους και παρανόμως πήραν απολυτήριο. Την ημέρα που θα παρθεί αυτή η απόφαση, ακυρώνονται όσα απορρέουν από το απολυτήριο ή/και τον βαθμό του, ξεκαθάρισε ο ίδιος. Αλλά δεν δόθηκε καμία απάντηση.

Η κα Κεραμέως δεν μιλάει με κανέναν, δεν απαντά σε κανέναν, χειρίζεται το υπουργείο Παιδείας σαν προσωπικό της, δεν κάνει κανένα διάλογο, όπως και για τον κορωνοϊό. Εάν θέλουν μία πολιτική πράξη σοβαρή, πρέπει να την στείλουν σπίτι της. Υπάρχει ανεπάρκεια που πηγάζει από σκοπιμότητες. Το λέω εν συνειδήσει, δεν πρόκειται να το πάρω πίσω, τόνισε ο κ. Κουρουτός.

Παρέθεσε εξάλλου άλλο ένα πολύ πρόσφατο και χαρακτηριστικό επεισόδιο για όσα συμβαίνουν στο Κολλέγιο Αθηνών. Όπως είπε, οι σχολικές εκρομές μέχρι πέρυσι αδειοδοτούνταν από το υπουργείο Παιδείας, για την διάρκεια και τους συνοδούς. Η περυσινή Β΄ Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών πήγε χωρίς καμία άδεια τετραήμερη εκδρομή. Έγιναν φοβερά επεισόδια, που άπτονται και της ηθικής σε αυτή την εκδρομή, τα οποία επισημάνθηκαν και εκδιώχθηκε και μαθητής (σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών το περιστατικό αφορά σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου). Αλλά η κα Κεραμέως αντί να προβεί σε ενέργειες που θα διασφάλιζαν την διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο, κατήργησε το νόμο. Με υπουργική εγκύκλιο όρισε ότι δεν χρειάζονται άδεια από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όταν η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και πάλι με ΕΔΕ ζητούσε να διερευνηθεί το θέμα.

Την δεκαετία 2005-2015 η κα Γιαννάκου, θύμισε, ύψωσε το ανάστημά της και έκλεισε τα ιδιωτικά που έδιναν παράνομους τίτλους και μετά οι περισσότεροι διορίζονταν στο Δημόσιο. Τώρα, σκεφτείτε τι θα γίνει τον Ιούνιο σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών σχολείων, θα είναι όλοι οι βαθμοί 20 είτε φοιτούν οι μαθητές είτε δεν φοιτούν. Τι θα γίνει χωρίς έλεγχο της Πολιτείας. Εκεί αποσκοπεί η κα Κεραμέως, της λέμε «θα μας βρείτε μπροστά σας», εμάς και τις άλλες Ομοσπονδίες.

Υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία που πραγματικά συμπεριφέρονται ως ιδρύματα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν κάποια πράγματα, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Η Κεραμέως είναι όργανο, εκτελεί εντολές, το λέω και αν ενοχλεί κάποιους να προχωρήσουν σε μέτρα απέναντί μου. Μου το είπε η ίδια, αν θέλει ας το αρνηθεί, ότι είναι κυβερνητική εντολή. Όταν ο Συνολάκης αναλαμβάνει σήμερα το κολλέγιο, προφανώς το ήθελε με... άλλο νόμο. Το Κολλέγιο που διοικεί την ελλαδίτσα μας. Και ο Κ. Μητσοτάκης με το επιτελείο του έχει δώσει κάποιες εντολές. Αυτές οι εντολές ανατρέπονται μόνο από την κοινωνία, δεν ανατρέπονται μόνο από υπουργό. Απλώς, αν υπήρχε αξιοπρέπεια, ο υπουργός θα παραιτείτο...

Στο Κολλέγιο γίνεται καλή δουλειά, οι εκπαιδευτικοί είναι πρώτης γραμμής... αυτά συνέβαιναν σε σχολεία β΄ κατηγορίας, όπως είπε ο κ. Κουρουτός. Αλλά μην ξεχνάτε τι έγινε το 2012 με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Νομίζουν ότι ασκούν εξουσία με αυτό τον τρόπο, άρα είναι όλα δικά τους και δεν πρόκειται να τους πειράξει κανείς... Καταλαβαίνετε τι θα γίνει τώρα που ο νόμος είναι ελαστικός, που οι εργασιακές σχέσεις πέρασαν στο υπουργείο Εργασιας, που η επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας περιορίστηκε στο ελάχιστο...




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο