ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

Πενιχρή η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της εργασίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Πενιχρή η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της εργασίας

Το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, ποσό πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες συγκρίσιμες δημοσιονομικά ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία η οποία θα εισπράξει 5,9 δισ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα ποσά αναμένεται να δοθούν σε Ιταλία και Ισπανία, 27,4 δισ. και 21, 3 δισ. αντίστοιχα.


Τα ποσά αυτά αναμένεται να εγκριθούν από το Συμβούλιο και θα παρασχεθούν με την μορφή δανείων από την Ε.Ε. στα κράτη μέλη για τη στήριξη της απασχόλησης. Να σημειωθεί πως οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή στο Συμβούλιο ισοδυναμούν με κονδύλια ύψους 81,4 δισ. ευρώ και καλύπτουν 15 κράτη μέλη.

«Έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση: τέσσερις μόλις μήνες αφότου πρότεινα τη δημιουργία του, η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 81,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού σε όλη την ΕΕ. Το SURE αποτελεί σαφή ένδειξη της αλληλεγγύης μας απέναντι στην άνευ προηγουμένου κρίση. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των πολιτών της». ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Το πρόγραμμα SURE και οι ενισχύσεις που εγκρίναμε θα επιτρέψουν σε 15 κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που είναι αναγκαία στη τωρινή συγκυρία. Η Ελλάδα από τους κερδισμένους με ποσό 2,7 δισ. ευρώ. Ακόμη μια ψηφίδα στην εικόνα της ανάκαμψης». ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια συγκυρία δυσοίωνη για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την οικονομία και την εργασία. Να σημειωθεί πως πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για την απασχόληση Νίκολας Σμιτ απαντώντας στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη ανέφερε πως «σύμφωνα με τις εαρινές ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις του 2020, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα θα αυξηθεί στο 19,6% το 2020», επισημαίνοντας πως «ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα και του υψηλού ποσοστού των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο