ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020

Γιώργος Βαγενάς: 50% πτώση τζίρου στα καταστήματα την εκπτωτική περίοδο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Γιώργος Βαγενάς: 50% πτώση τζίρου στα καταστήματα την εκπτωτική περίοδο

Την ζοφερή εικόνα που επικρατεί στην αγορά της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής μετέφερε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Γιώργος Βαγενάς.


Όπως επισήμανε η εκπτωτική περίοδος του Καλοκαιριού δεν πήγε καθόλου καλά κι έφερε την μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων σε δύσκολη θέση καθώς η πτώση του τζίρου, σε σχέση με πέρυσι, ήταν πολύ μεγάλη.

«Δεν υπάρχει καμία ικανοποίηση, δυστυχώς. Η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Τα πιο πολλά καταστήματα κινήθηκαν κάτω από το 50% της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Δεν αποδίδουν πλέον τίποτα ούτε οι εκπτωτικοί περίοδοι ούτε κανενός είδους προωθητική προσπάθεια όσο υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης στους καταναλωτές μας. Το πρώτο που θα κοιτάξουν είναι να μπορέσουν να πάρουν τα βασικά είδη και μετά τα υπόλοιπα. Είναι η πρώτη φορά που σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους και τα καταστήματα της Πάτρας, έκλεισαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δέκα μέρες έως και δύο εβδομάδες είδαμε κλειστά καταστήματα. Το έχετε ξαναδεί; Εγώ 20 χρόνια που είμαι έμπορος και δεν το έχω δει ποτέ. Είναι λογικό, τα έξοδα είναι μεγάλα, η κίνηση υποτονική, για πιο λόγο ο άλλος να χρεώνεται επιπλέον έξοδα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βαγενάς.

Όσο αφορά στα αίτια που οδήγησαν σε αυτή τη μεγάλη μείωση του τζίρου φέτος το Καλοκαίρι ο κ. Βαγενάς εξήγησε ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό πραγμάτων.

« Μην ξεχνάμε ότι πολύς κόσμος αναγκάστηκε να ζήσει με 800 ευρώ για δύο μήνες, επίσης πολλές οικογένειες ζουν από τον εποχιακό τουρισμό, δεν έφυγαν άρα δεν υπήρχε κατανάλωση και φυσικά μια δέσμη μέτρων που ζητούμε επιτακτικά από την κυβέρνηση και τα οποία δεν ελήφθησαν. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα ήταν οι 120 δόσεις να επεκταθούν σε όλες τις οφειλές μέχρι σήμερα, επίσης η επιδότηση των ενοικίων να ισχύσει και για τις εμπορικές μισθώσεις μέχρι τέλος του χρόνου με επιδότηση από το κράτος.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν «ακούμπησαν» την αγορά γιατί οι συνάδελφοι δεν είχαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Βρέθηκαν έξω από όλα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ 2, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα στην αγορά. Τώρα θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα», εξήγησε.

Αναφερόμενος στα τουριστικά μέρη αρμοδιότητας της Ομοσπονδίας επισήμανε ότι ούτε εκεί ήταν καλύτερα τα πράγματα αφού ελάχιστα τουριστικά καταλύματα αλλά και καταστήματα λειτούργησαν τελικά κανονικά την θερινή περίοδο.

«Στη Μεσσηνία και τα νησιά του Ιονίου άνοιξαν από τα τουριστικά καταστήματα και καταλύματα μόνο το 20% με 25% και από αυτά που άνοιξαν δεν ξεπέρασε η πληρότητα το 30%. Καταλαβαίνετε ότι άνοιξε ένα στα πέντε ξενοδοχεία και από αυτά οι πληρότητα ήταν χαμηλή. Το κλίμα που επικρατεί δημιουργεί και μια αβεβαιότητα στον καταναλωτή, αν θα ξανακλείσουμε, αν θα ληφθούν νέα μέτρα κ.α.. Δυστυχώς όλα αυτά δημιουργούν καινούργιο πρόβλημα και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Βαγενάς.

Τέλος αναφερόμενος στα μέτρα που ζητάει ο κλάδος ώστε να ανατραπεί το κακό κλίμα που επικρατεί και να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απειλούνται με «λουκέτο», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, ανέφερε:

«Να επανεξεταστεί το πλαίσιο βάσει του οποίου θα δοθούν χρήματα στην αγορά και τα καταστήματα. Εάν τυχόν πάνε με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια ή με τις δικλείδες που θέτει η Ε.Ε., εάν δεν δοθούν επιδοτήσεις λόγω της δύσκολης κατάστασης, εάν δεν δοθεί χρήμα στην αγορά, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Επιπλέον χρειάζεται μια γενναία ρύθμιση, των χρεών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, να μπουν στις 120 δόσεις, συν τα ενοίκια που είναι φραγμός.

Το επόμενο διάστημα η αγορά θα μείνει δυστυχώς με πολύ λιγότερα καταστήματα. Ήδη, από τα πρώτα στοιχεία για την πόλη των Πατρών, 10% των εμπορικών καταστημάτων και της εστίασης έχουν κλείσει, έχει μπει οριστικό λουκέτο».        




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο