| Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020

Δ. Σαρηγιάννης: Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων στο τέλος του χρόνου


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Σαρηγιάννης: Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων στο τέλος του χρόνου

Εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στο τέλος του χρόνου προβλέπει το μαθηματικό μοντέλο που έχει αναπτύξει ο καθηγητής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά» τονίζοντας ότι πρόσθετα μέτρα πρέπει να παρθούν πριν το τέλος του Νοεμβρίου.


«Η διακύμανση της επιδημίας είναι αυτή που προβλέπαμε» εξήγσε τονίζοντας ότι τον Σεπτέμβρη μέχρι τις 20 Οκτώβρη θα υπάρξουν αυξομειώσεις -που ήδη συμβαίνουν -ανάμεσα στα 150 με 260 κρούσματα. Από το τέλος του Οκτώβρη θα έχουμε, σύμφωνα με τον ίδιο, μια βαθμωτή αύξηση που θα ενταθεί στο τέλος του Νοέμβρη στα 400 κρούσματα ημερησίως και από τον Δεκέμβρη θα υπάρξει μια εκθετική αύξηση που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του χρόνου ακόμη και στα 2000 κρούσματα. Και αυτό, όπως λέει, αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας με τη χαλαρότητα που τα εφαρμόζουμε.

«Το μοντέλο έχει πετυχημένη προληπτική ικανότητα. Εμείς λέγαμε ότι θα μπορούσαμε να συμβεί έξαρση από το τέλος Απριλίου γιατί εκεί συμπεριλάβαμε και τις τουριστικές ροές κ.ά. Χτυπήσαμε το καμπανάκι τον Ιούλιο και αυτό που προβλέψαμε συνέβη» πρόσθεσε

«Πρόκειται για ανάλυση σεναρίων και προσωπικά θα ήθελα να διαψευστώ» σχολίασε ακόμη εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε αυτού του είδους την αύξηση και «χρειάζεται περισσότερη προσοχή από τον πολίτη και την πολιτεία για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων αν συνεχιστεί αυτή η πορεία». Ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε ακόμη πως για να έχουν τα μέτρα αποτελέσματα πρέπει να παρθούν πριν το τέλος του Νοέμβρη.

Ακόμη, σημείωσε πως στην έρευνα χρησιμοποιούνται δεδομένα από πάρα πολλες χώρες που καλύπτουν όλες τις εποχές του χώρου. «Το καινούριο μοντέλο δείχνει επιρροή του καιρού. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η θερμοκρασία, η συνολική υγρασία και η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει. Η αύξηση στα κρούσματα που συμβαίνει θα ήταν χειρότερη αν ο καιρός δεν ήταν αυτός που είναι. Η μείωση της νοσηρότητας πιθανώς να έχει να κάνει με την εξασθένιση του ιού του πρωτεϊνικού του περιβλήματος από την ακτινοβολία».

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ μίλησε για μία συσκευή που έχουν κατασκευάσει στο πανεπιστήμιο, η οποία όταν βρίσκεται στους κλειστούς χώρους, απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτινοβολία, και στη συνέχεια τον βγάζει, καθαρό χωρίς ιικό φορτίο.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο