ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020

Δ. Παπαδημούλης: Η Ελλάδα θα λάβει ελάχιστα εκατ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Παπαδημούλης: Η Ελλάδα θα λάβει ελάχιστα εκατ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση

Το ζήτημα της σημαντικής μείωσης των κονδυλίων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησής τους για την μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα έθεσε με ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Με το ύψος των κονδυλίων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα για την απολιγνιτοποίηση να περιορίζεται σημαντικά, βάσει της Συμφωνίας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 21.7.2020, σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια – αντί 1,7 δις. ευρώ – και με δεδομένο ότι «διατηρείται η αρχική πρόταση για τα κριτήρια κατανομής των πόρων σύμφωνα και με τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης που θα υποβάλουν τα κράτη-μέλη μετά από ευρεία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς» ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν:

Πρώτον, «ποια είναι η τελικά εκτιμώμενη κατανομή των κονδυλίων ανά κράτος-μέλος, και ιδίως για την Ελλάδα, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και ποιο το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησής τους» και δεύτερον «πώς θεωρεί ότι εξασφαλίζεται η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς κατά τη σύνταξη των εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης και ποια τα αναλυτικά στάδια μέχρι την έγκρισή τους».

Επιπλέον, ζητά να μάθει από την Κομισιόν για το «πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το παράδοξο τα περισσότερα φιλόδοξα κράτη-μέλη ως προς τους χρόνους μετάβασης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να λαμβάνουν αθροιστικά μόλις το 30% των διαθέσιμων πόρων».

Η απόφαση για ψαλίδισμα των κονδυλίων έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων σε σχέση με την πορεία του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης στο πλαίσιο και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων της κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Φορείς στις λιγνιτικές περιφέρειες θεωρούν πως δεν υπάρχει λογική εξήγηση πίσω από την βιαστική απόφαση της κυβέρνησης. Απομένει μόνο η εξήγηση της ΔΕΗ η οποία υποστηρίζει ότι η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί επιβάρυνση για την επιχείρηση, λόγω των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο