ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020

Κόστισε πολύ σε ζωές η αντίληψη «να βγει η υπόθεση με το λιγότερο δυνατό κόστος»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κόστισε πολύ σε ζωές η αντίληψη «να βγει η υπόθεση με το λιγότερο δυνατό κόστος»

Εξαντλημένο και μειωμένο αντί να ενισχυθεί, το προσωπικό των δομών κλειστής φροντίδας, δίνει μόνο του τη μάχη με πατριωτισμό, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει μέτρα-ευχολόγια αδιαφορώντας για τις συνέπειες που βλέπουμε στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι με τους 19 νεκρούς, κόστισε πολύ σε ζωές η αντίληψη «να βγει η υπόθεση με το λιγότερο δυνατό κόστος», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου είναι ευχολόγια, ενώ σπαταλήθηκαν 5 μήνες. Είχαμε καταθέσει εξ αρχής προτάσεις και δεν εισακουστήκαμε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σκοπεύει να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για πρόσληψη προσωπικού, δηλαδή για το κεντρικό θέμα τόσο για τα σχολεία όσο και για τις κλειστές δομές φροντίδας (γηροκομεία κτλ.), είπε η κα Φωτίου σχολιάζοντας το τραγικό γεγονός του θανάτου 19 τροφίμων σε μονάδα ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι, περίπου 45% του συνόλου των τροφίμων.

Χρειάζονταν 1.000 άτομα για τις κρατικές δομές, ενώ υπάρχουν άλλα τόσα ιδιωτικού δικαίου όπως το Γηροκομείο Αθηνών που εποπτεύονται από Δήμους, Περιφέρειες, κτλ. Από το 2019 είχαμε προκηρύξει 393 θέσεις σχετικά, αλλά η ΝΔ αρνείτο να συνεχίσει τη διαδικασία και να πληρώσει τις θέσεις, ενώ συγχρόνως απέλυσε 520 άτομα ακόμη υψηλής εξειδίκευσης που είχαμε προσλάβει μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ και δεν προκήρυξε και 400 θέσεις επικουρικών, όπως είχαμε προτείνει. Αποτέλεσμα, σήμερα οι εργαζόμενοι είναι εξαντλημένοι, στα όριά τους, κάνουν βάρδιες και πατριωτισμό. Τους λένε ότι είναι ευγνώμονες, αλλά δεν τους δίνουν καν το επίδομα που πήρε το νοσηλευτικό προσωπικό, όπως είπε η κα Φωτίου. Συνεχίζουν επίσης, ακόμη και τώρα, να μην κάνουν δειγματοληπτικά τεστ καθημερινά στα ιδρύματα, μόνο όταν «χτυπήσει την πόρτα» ο κορωνοϊός, οπότε είναι πολύ αργά, όπως τόνισε. Η αντίληψη «να βγει η υπόθεση με το λιγότερο δυνατό κόστος» κόστισε πολύ σε ζωές.

Και κόστισε ακόμη και για την ανεργία, συνέχισε, σε χρήμα, καθώς από το πρόγραμμα SURE της ΕΕ που επιδοτεί θέσεις εργασίας με ζεστό χρήμα σήμερα και όχι το... 2021 και αν, η Ελλάδα πήρε εξαιρετικά λίγα. Γιατί; Επειδή έδωσε λίγα. Πήραμε 2,7 δισ. ευρώ, όταν η ανάλογου μεγέθους Πορτογαλία της πολύ χαμηλής ανεργίας πήρε 5,7 δισ. ευρώ. Δεν είναι ανικανότητα διαπραγμάτευσης, τα χρήματα αυτά δίνονται αναλογικά με το πόσα ξόδεψε η κάθε κυβέρνηση...

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο