ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020

Το «βλέποντας και κάνοντας» που κρύβεις κάτω από τη μάσκα που φοράς


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Το «βλέποντας και κάνοντας» που κρύβεις κάτω από τη μάσκα που φοράς

Μάσκες με καθυστέρηση και αναμενόμενο αλαλούμ στη χρήση τους, αποστάσεις αδύνατο να τηρηθούν στο 70% των τάξεων που έχουν μαθητές πάνω από τον «μέσο όρο Κεραμέως», σχολεία όπου πήγαν οι καθηγητές αλλά δεν βρήκαν καθαρίστριες, ενώ ακόμη δεν έχει αποσυρθεί η αστεία ιδέα περί κάμερας στην τάξη, η ανησυχία είναι μεγάλη στο τρίγωνο του σχολείου, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, είπε o ΓΓ της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


Η αρχική εξαγγελία για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου ήταν βιαστική, με δεδομένο ότι δεν έγιναν το Καλοκαίρι οι προετοιμασίες που έπρεπε, ενώ τα περιστατικά κορωνοϊού έχουν σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 200+, είπε ο κ. Μπουντουλούλης. Ακόμη και μετά την μετάθεση, και για τις 14 Σεπτεμβρίου «υπάρχει ένα θέμα», όπως σημείωσε, αλλά δεν μπορεί και να μην γίνει ποτέ, κάποια στιγμή οι τάξεις πρέπει να ανοίξουν και να γίνει η φετινή ύλη, μαζί με τα συμπληρώματα από όσα χάθηκαν πέρυσι. Ζητήσαμε από την αρχή επιπλέον κονδύλι, όλες οι σοβαρές χώρες διέθεσαν κομμάτι, έστω αυτών που πήραν από την ΕΕ για την COVID-19, για την εκπαίδευση. Εδώ, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, είναι πολύ λίγες οι δαπάνες που έχουν εξαγγελθεί.

Με την μείωση κρουσμάτων τον Ιούνιο, σημείωσε, δημιουργήθηκε εφησυχασμός και η έκρηξη του Αυγούστου φαίνεται ότι αιφνιδίασε. Είχε κατά τα φαινόμενα προκριθεί η χρήση μάσκας στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς (που δεν είναι το βασικό, απλώς ένα από τα απαραίτητα μέτρα). Θα μπορούσε να έχει γίνει αυτό εδώ και έναν-δύο μήνες, αντί να τρέχουν αρχές Σεπτεμβρίου να βρουν τρόπο μέσω Δήμων, Ελεγκτικών Συνεδρίων, κτλ., να μετατεθεί δηλαδή στους Δήμους η ευθύνη.

Το σημαντικότερο μέτρο είναι η τήρηση απόστασης. Όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα το 70% των τμημάτων έχουν μαθητές πάνω από τον... μέσο όρο, από 20 ως και 24 παιδιά. Και ξέρουμε τις αίθουσες, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρούν τους όρους για την τήρηση της απόστασης. Γι` αυτό λέγαμε ότι πρέπει να είναι το πολύ 15 μαθητές ανά τάξη. Άρα, χρειάζονται περισσότεροι χώροι, που δεν αναζητήθηκαν. Και θα τρέχουμε τώρα. Προκρίθηκε το «πάμε όπως είμαστε», επανέλαβε, με μεγάλα τμήματα και αν γίνει κάτι είτε το κλείνουμε το τμήμα είτε πάμε σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κατά περίπτωση, κατά περιοχή, κατά όπως θέλει ο καθένας...

Και βέβαια, όπως τόνισε ο ίδιος, προηγείται το θέμα της καθαριότητας. Δεν λέμε ότι καταστρέφονται τα πάντα, έχουν γίνει κάποια βηματάκια, δεν λέμε ότι έχουν κακή πρόθεση. Αλλά δεν είναι αρκετά αυτά που γίνονται και μερικά είναι αρκετά αργά. Δεν νοείται αυτή την στιγμή να έχουν πάει στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί και να μην έχουν πάει οι καθαρίστριες. Και από ό,τι καταλαβαίνουμε, ο ίδιος αριθμός θα προσληφθεί, με διαφορετικές συμβάσεις. Δεν έχουμε επιπλέον προσλήψεις στην καθαριότητα.

Για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, τέλος, ο κ. Μπουντουλούλης είπε ότι πρέπει οριστικά να πούμε -και να το πούμε τώρα- ότι εάν χωριστούν τμήματα ή/και χρειαστεί εξ αποστάσεως διδασκαλία, θα πρέπει να υπάρχει έτοιμο κονδύλι για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών. Και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι μία κάμερα και το αλαλούμ που είδαμε, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, θέλει οργάνωση, ψηφιακά μαθήματα και υλικό, να έχουν άπαντες εξοπλισμό, ενισχυμένο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ... αλλά πάλι συνεργασία με εταιρεία θα υπάρχει από ότι βλέπουμε. Και την ιστορία με την κάμερα δεν την έχουν αποσύρει, τι θα κάνουν, θα ξαναθέσουν το ίδιο ζήτημα; Είναι αστεία αυτά τα πράγματα...

Υπάρχει έντονη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα, στο τρίγωνο του σχολείου (μαθητής-εκπαιδευτικός-γονέας), στους εκπαιδευτικούς υπάρχουν μεγάλες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες, που πρέπει να αντικατασταθούν ή να βρεθεί τρόπος να κάνουν μάθημα από το σπίτι. Και με τις μάσκες, αναμένεται αλαλούμ, φαίνεται ότι στην αρχή θα τις πληρώσουν οι γονείς, αλλά και με την συμπεριφορά των παιδιών, με τα διαλείμματα, κτλ. Πάνε «βλέποντας και κάνοντας» και υπάρχει ανησυχία, όπως είπε καταλήγοντας ο ΓΓ της ΟΛΜΕ.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο