ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020

Στ. Κούλογλου: Η κυβέρνηση κινείται στα εθνικά θέματα με βάση την εσωτερική πολιτική


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στ. Κούλογλου: Η κυβέρνηση κινείται στα εθνικά θέματα με βάση την εσωτερική πολιτική

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τον διαφαινόμενο στρατιωτικό εξοπλισμό της Ελλάδας, την υπόθεση Τουλουπάκη, τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και την επικείμενη επαναλειτουργία των σχολείων, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου.


Όπως είπε ο κ. Κούλογλου, αυτή την περίοδο δεν υπάρχει στους κόλπους της Ευρώπης ζωηρή συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις.  

«Υπάρχει ανησυχία σε επίπεδο κυβερνήσεων αλλά λόγω της προσοχής του κοινού και πολλών βουλευτών, στην πανδημία δεν υπάρχει πολλή μεγάλη συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Ο Ερντογάν θέλει να μπει στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων που έχουν τελευταία ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το παιχνίδι του και απέναντι σε αυτό βρίσκει μια ελληνική κυβέρνηση που δεν έχει καμία στρατηγική. Από την αρχή της κρίση και των κινήσεων του Ερντογάν τις υποτίμησε και προσπάθησε να τις υποβαθμίσει συστηματικά. Από ένα σημείο και πέρα βλέποντας ότι ο Ερντογάν κινείται σοβαρά, προσπαθεί να αξιοποιήσει την ένταση και για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτό είναι παράδοση της οικογένειας, κάνει εξωτερική πολιτική κοιτώντας το εσωτερικό της χώρας… Κάνει κινήσεις που έχουν κι εσωκομματικό αντίκτυπο. Έχουμε κυβέρνηση που κινείται στα εθνικά θέματα και στην εξωτερική πολιτική με βάση την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά στις έντονες συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο για την αγορά από την Ελλάδα οπλικών συστημάτων ο ευρωβουλευτής τόνισε:

«Αυτό είναι το μόνιμο παιχνίδι. Δεν υπάρχουν «φιλίες», φυσικά υπάρχουν ιστορικές παραδόσεις, όμως στη διεθνή διπλωματία δεν υπάρχουν φιλίες ειδικά εάν ο «μεγαλύτερος φίλος» πουλάει και όπλα. Αυτό γίνεται στην χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια. Ακόμα και στην περίοδο της κατάρρευση και της χρεοκοπίας, μέρος της συμφωνίας τότε Γαλλία-Ελλάδα για την όποια στήριξη δόθηκε το 2010-2012 ήταν να αγοράσει η χώρα οπλικά συστήματα από την Γαλλία. Το ίδιο γίνεται και τώρα.

Το κακό είναι ότι άρχισε να καλλιεργείται ως κλίμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και στο εσωτερικό της χώρας με διαρροές στις εφημερίδες ότι θα πρέπει να αγοράσουμε νέα οπλικά συστήματα. Η Ελλάδα είναι σήμερα στο ΝΑΤΟ η δεύτερη χώρα σε οπλικά συστήματα, η Τουρκία είναι πιο κάτω. Αν είναι αναγκαίοι οι εξοπλισμοί πρέπει να γίνουν, η θριαμβολογία είναι που ενοχλεί, ότι και καλά θα αλλάξει η στρατιωτική ισορροπία και ξαφνικά θα γίνουμε κυρίαρχοι των αιθέρων, των θαλασσών κτλ.. Αυτά δεν υπάρχουν.

Ένα μέρος της συζήτησης που γίνεται είναι για σκεφτεί ο ελληνικός λαός: «Τι να κάνουμε μπορεί φέτος τον Χειμώνα περάσουμε πάρα πολύ άσχημα, αλλά τουλάχιστον θα αγοράζουμε όπλα». Ο μήνας του μέλιτος της κυβέρνησης τελειώνει. Έχω υπόψη μου έρευνα που έγινε στη Θεσσαλονίκη και οι επιχειρηματίες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης. Θεωρούν ότι τα μέτρα δεν είναι ανάλογα με τις απαιτήσεις της οικονομίας και των επιχειρήσεών τους. Αυτό το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που υπήρχε τον Απρίλιο».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΛΟΥΠΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΟΣ

Σχετικά με την υπόθεση δίωξης της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη καθώς και την επιστολή για τη διάρρηξη στο σπίτι της που απέστειλε στην γενική εισαγγελέα της Ε.Σ., ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε μεταξύ άλλων:

«Η γενική εισαγγελέας ερευνά τις υποθέσεις, είναι κάτι σαν Τουλουπάκη της Ρουμανίας, έχει περάσει καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια εναντίον της κυρίας Τουλουπάκη. Έτσι καταλαβαίνει πώς μια εισαγγελέας διαφθοράς μπορεί να συντριβεί από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα πολιτικά εκείνα συμφέροντα που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί ένα σκάνδαλο.

Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή συγκυρία που έχουμε αυτή την γενική εισαγγελέα στην Ευρώπη. Νομίζω ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία για να προχωρήσει η διαλεύκανση υποθέσεων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Novartis που κατέχει κυρίαρχη θέση δεδομένου ότι έχουμε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας».

Μιλώντας για την οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. που σχετίζεται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημία τους κορωνοϊού ο κ. Κούλογλου ανέφερε:

«Τα χρήματα, στην καλύτερη περίπτωση, θα αρχίσουν να έρχονται την ερχόμενη Άνοιξη, γιατί προηγείται υποβολή προτάσεων και έγκρισή τους. Αυτή η κυβέρνηση έχει περίεργη σχέση με τους αριθμούς. Από την αρχή ο κ. Μητσοτάκης άρχισε και «φούσκωνε» τους αριθμούς για τα μέτρα που λάμβανε η κυβέρνηση και ξαφνικά τα έκανε 24δις. ευρώ κάνοντας ένα τρομερό λογικό άλμα. Ένα αντίστοιχο «ελληνικό στατιστικό» έγινε και για τα ευρωπαϊκά μέτρα. Γύρισε από τις Βρυξέλλες και είπε ότι μας έδωσαν 70 και πάνω δισεκατομμύρια, αφού σε αυτά υπολόγισε και τα ΕΣΠΑ που έτσι κι αλλιώς θα παίρναμε τα επόμενα εφτά χρόνια.

Αν υπάρχουν 72 δισεκατομμύρια και κατάφερε με χειρισμού «Μωυσή» να του δώσουν 72δις., επιτέλους να αρχίσει να διοχετεύει αυτά τα χρήματα στην πραγματική ελληνική οικονομία. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις υποφέρουν πάρα πολύ, η μεσαία τάξη υποφέρει και θα υποφέρει πάρα πολύ μετά τις πολύ χαμηλές αποδόσεις που είχε ο τουρισμός. Ελπίζω να δώσει τα περισσότερα όχι σε αεροπλάνα και βαπόρια αλλά στους ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Τέλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την επαναλειτουργία των σχολείων στην Ελλάδα και γιατί η χώρα μας δεν υιοθετεί καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ο κ. Κούλογλου σημείωσε:

«Γιατί δεν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να προσλάβει εκπαιδευτικούς. Αυτή είναι ουσία τους προβλήματος. Απεχθάνονται ότι έχει να κάνει με τον δημόσιο τομέα. Η στοίχιση με το ευρωπαϊκό μοντέλο προϋποθέτει δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, προϋποθέσει προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αυτά δεν τα θέλουν. Προϋποθέτει τάξεις με λιγότερους μαθητές, θα έπρεπε να βρεθούν περισσότερες αίθουσες κ.α.»




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο