ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020

Ιωάννα Παπαπάνου: Να μη γίνει το Νηπιαγωγείο baby parking, χωρίς συνθήκες υγιεινής


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ιωάννα Παπαπάνου: Να μη γίνει το Νηπιαγωγείο baby parking, χωρίς συνθήκες υγιεινής

Την άποψη ότι οι εκπαιδευτικοί θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, όμως όχι να χάσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο και να γίνουν τα Νηπιαγωγεία… φύλαξη, baby parking, χωρίς καμία συνθήκη υγιεινής, εξέφρασε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η Νηπιαγωγός και μέλος της παράταξης ΕΡΑ, Ιωάννα Παπαπάνου.


Όπως είπε ελπίζει να ξεκινήσουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου όμως διαπιστώνει ότι δεν έχουν γίνει ακόμα κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν εγκαίρως πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.  

«Χρειάζονται και κάποιοι κανόνες ασφαλείας που δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα ο Δήμος Ερυμάνθου δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρόσληψη των καθαριστριών. Στον Δήμο της Πάτρας που είναι μεγάλος ο αριθμός των και οι υποψηφιότητες γυναικών που θέλουν να δουλέψουν είναι 1.500 πώς θα τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία; Τα σχολεία θα πρέπει να καθαριστούν πριν να ανοίξουν. Θα πάμε λοιπόν στις 14 χωρίς να υπάρχει το προσωπικό της καθαριότητας; Είναι επίσης το θέμα των ολοήμερων. Λέει το Υπουργείο να μείνουν περισσότερα παιδιά. Πώς θα γίνει αυτό;

Για να λειτουργήσει χρειάζεται εξοπλισμός. Στο Νηπιαγωγείο τα παιδιά έχουν ώρα χαλάρωσης, έχουμε κρεβατάκια και τα παιδιά ξαπλώσουν. Αν τα παιδιά από 10 γίνουν 20 που θα τα βάλουμε; Πρέπει να αγοράσουμε εξοπλισμό. Επίσης μας λένε ότι τα τμήματα είναι μια «κάψουλα» και τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Πώς θα γίνει αυτό στο ολοήμερο όπου φεύγουν κάποια παιδιά και τα υπόλοιπα που μένουν ενώνονται. Ποια είναι η κλειστή κάψουλα;» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα για την χρήση της μάσκας από τα νήπια η κυρία Παπαπάνου εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ότι θα είναι δύσκολη στην πράξη ειδικά εάν τα παιδιά θα πρέπει να τις φοράνε επί 8 ώρες, μέχρι δηλαδή τις 4:00 το απόγευμα που τελειώνει το ολοήμερο.

«Με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ελλάδα, τα παιδιά μπορούν; Έρχονται παιδιά στο προνήπιο που δεν έχουν κλείσει καν τα 4. Αν μείνουν και στο ολοήμερο θα πρέπει να μείνουν 8 ώρες με τη μάσκα. Είναι εφικτό αυτό το πράγμα; Στα νηπιαγωγεία είναι πιο ιδιαίτερα, αλλά αυτά σε γενικές γραμμές ισχύουν και στα Δημοτικά. Οι οδηγίες που ήρθαν από τους ειδικούς για τις αποστάσεις λένε για το ολοήμερο ότι οι αποστάσεις των κρεβατιών πρέπει να είναι τουλάχιστον ενάμιση μέτρο. Αν μείνουν όλα που θα τα βάλουμε μέσα στις τάξεις; Δεν θα υπάρχει καμία απόσταση. Είναι του παραλόγου. Αν τα κρεβάτια είναι κολλητά πώς θα την βγάλει το παιδί την μάσκα για τα 20 λεπτά της ξεκούρασης;» διερωτήθηκε.

Η κυρία Παπαπάνου αναφέρθηκε και στις μεταφορές των παιδιών από και προς τα σχολεία τους.

«Σε όλα τα χωριά της Αχαΐας μεταφέρονται με ταξί, λεωφορεία κ.α.. Δεν υπάρχει συγχρωτισμός εκεί; Μεταφέρονται στα ίδια ταξί μαζί παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού. Οι «κάψουλες» έχουν διαλυθεί από τις 8:00 το πρωί».

Ως μια βασική αλλαγή που θα έπρεπε να γίνει φέτος με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού η κυρία Παπαπάνου εκτίμησε ότι η βασική είναι το σπάσιμο των μεγάλων τμημάτων.  

«Στην Πάτρα υπάρχουν τμήματα 25 παιδιών σε ισόγεια πολυκατοικιών. Δεν γίνεται να λειτουργήσουν 25άρια τμήματα. Έπρεπε να «σπάσει» ο αριθμός, να λειτουργήσει μια διπλανή τάξη και να είναι 15 παιδιά. Δεν γίνεται με 25 παιδιά σε μια τάξη, με μάσκες, ολοήμερα, σίτιση, κατ’ αρχήν θα βγάζουν την μάσκα να φάνε ή στο διάλλειμα το ίδιο. Πόσες μάσκες θα πρέπει να έχει μαζί του ένα παιδί; Αλλιώς κοροϊδευόμαστε και θα λέμε ότι θα έχουμε ασφάλεια στο Νηπιαγωγείο… Οι Νηπιαγωγοί θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, όμως όχι να χάσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο και να γίνουν φύλαξη-baby parking το Νηπιαγωγείο, χωρίς καμία συνθήκη υγιεινής».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο