ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020

Δ. Πάλμος: Οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Πάλμος: Οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι

«Είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι, διότι με το άνοιγμα των σχολείων μπορούν να μας πάρουν τα κυλικεία μας με μια καταγγελία για μη καταβολή του μισθώματος του β’ τριμήνου» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Κυλικείων Αχαΐας, Δημήτρης Πάλμος.


Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων του Δήμου Πατρέων ζητώντας από τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη τη λήψη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των κυλικείων, τονίζοντας πως ο κλάδος τους, λόγω της καραντίνας γνώρισε οικονομική καταστροφή. Τα σχολικά κυλικεία, όπως σχολίασε ο κ. Πάλμος, είναι «ένας κλάδος, που έκλεισε πρώτος και άνοιξε τελευταίος. Πήραμε από την κυβέρνηση την αποζημίωση ειδικού σκοπού (1.350 ευρώ). Ακόμα δεν έχουμε πάρει του Ιουνίου και από αυτά τα χρήματα πρέπει να πληρωθεί ο ΕΦΚΑ. Τεθήκαμε σε οικονομικό αποκλεισμό και αναγκαστικά χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα της δόσης του β’ τριμήνου του ενοικίου. Ελάτε να ζήσετε εσείς 6 μήνες χωρίς κανένα εισόδημα. Τι θα προτιμήσετε; Να ταΐσετε τα παιδιά σας ή να πληρώσετε το ενοίκιο του κυλικείου;» διερωτήθηκε.

Ο δήμαρχος Πατρέων έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκο, αναφέροντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του στις 22/7 έκανε δεκτά τα αιτήματα των μισθωτών των Σχολικών Κυλικείων, όπως διατυπώθηκαν από τη Συντονιστική τους Επιτροπή(7/5) με υπόμνημά της. Το Δ.Σ. αποφάσισε την απαλλαγή τους από το μίσθωμα του β’ τριμήνου της σχολικής περιόδου 2019 – 2020, τη μείωση κατά 50% των μισθωμάτων για τα επόμενα δύο χρόνια, την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης, που λήγουν το 2020 για άλλα δύο χρόνια για όσους το επιθυμούν, καθώς και την επιστροφή των εγγυήσεων σε όσους μισθωτές λύσουν πρόωρα τη σύμβαση εντός του 2020.

Όμως, όπως τονίζεται στην επιστολή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, κατά τον έλεγχο νομιμότητας, απέρριψε τη συγκεκριμένη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το σκεπτικό ότι «… απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε διάταξη νόμου, εκλείπει δηλαδή κατ’ ουσία η απαιτούμενη νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση της απόφασης, ως εκ τούτου η πράξη αυτή πρέπει να ακυρωθεί».

Σε αυτή την εξέλιξη οι άνθρωποι, που μισθώσουν σχολικά κυλικεία σχολίασαν ότι «ο Δήμος Πατρέων δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί, αυτό το γνώριζε όμως. Έχετε δει αποτέλεσμα με μια επιστολή; Μόνο με τον αγώνα. Είναι ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν και άλλοι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα και θα έπρεπε να είχε ενδιαφερθεί η κυβέρνηση. Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και έχουμε μια Ομοσπονδία, η οποία δυστυχώς, δεν προωθεί τα αιτήματά μας» ξεκαθάρισε ο κ. Πάλμος.

Μάλιστα θεωρεί ότι κάποιοι ετοιμάζονται να παραδώσουν τα κλειδιά των κυλικείων με τα μέτρα, που καλούνται να εφαρμόσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας ότι «λες και εμείς είμαστε η πηγή του κορονοϊου, ενώ το αντίστοιχο αρτοποιείο ή άλλο κατάστημα εστίασης λειτουργεί με διαφορετικά μέτρα από ότι εμείς». Όλα τα προϊόντα, που θα πωλούν πρέπει να είναι συσκευασμένα, «πράγμα, που ισχύει μόνο για τα σχολικά κυλικεία, πουθενά αλλού στον κλάδο της εστίασης. Θα πρέπει να πηγαίνουμε από τα 4:30 τα ξημερώματα να συσκευάζουμε προϊόντα. Αυτόν τον διαχωρισμό δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί εμείς είμαστε επικίνδυνοι για covid 19, ενώ τα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης δεν είναι».

Βεβαίως αυτό, που τους ανησυχεί επίσης είναι ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού έχουν επηρεάσει και τα οικονομικά των οικογενειών, που ίσως γονείς να μην έχουν τη δυνατότητα να δίνουν χρήματά στα παιδιά τους για να αγοράζουν φαγητό από το κυλικείο. «Στο τέλος θα πάμε να αφήσουμε τα κλειδιά στον Δήμο και στις σχολικές επιτροπές».

Εκτός της ενημέρωσης των βουλευτών του νομού Αχαΐας, οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων του Δήμου Πατρέων προσανατολίζονται να ανέβουν στην Αθήνα και να επιδιώξουν μια συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών «πράγμα πολύ δύσκολο, αν και είμαστε στον αέρα αυτή την στιγμή».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο