ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020

Ευφροσύνη Ανδριοπούλου: Με ψέματα κι ευχολόγια δεν καθαρίζονται τα σχολεία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ευφροσύνη Ανδριοπούλου: Με ψέματα κι ευχολόγια δεν καθαρίζονται τα σχολεία

Για κοροϊδία της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των εργαζομένων σε σχέση με το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία έκανε λόγο μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», η πρόεδρος του Σωματείου Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Ευφροσύνη Ανδριοπούλου.


Όπως επισήμανε, «με ψέματα κι ευχολόγια δεν καθαρίζονται τα σχολεία», χαρακτήρισε τις ανάγκες καθαρισμού των σχολείων πάγιες και διαρκείς, υποστηρίζοντας ότι σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να κάνουμε εκπτώσεις.

Επίσης η κυρία Ανδριοπούλου κάλεσε όλους τους Φορείς να διεκδικήσουν μαζί τους, μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστική δικαιώματα και προσλήψεις για να καλυφτούν τα κενά.

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Μετά από τις επαίσχυντες συμβάσεις έργου με τις οποίες οι καθαρίστριες έπαιρναν 3 ευρώ την αίθουσα χωρίς να έχουν τους κοινόχρηστους χώρους, τις τουαλέτες, τα γραφεία κτλ., περνάνε τώρα σε συμβάσεις 10μηνες με μειωμένο ωράριο στην πλειοψηφία τους, χωρίς πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Υπήρξε «μπακαλίστικη» λογική στον υπολογισμών μαθητών, αιθουσών και καθαριστριών που θα έπρεπε να μπει στα. Πανελλαδικά από τις 9.500 καθαρίστριες που ήταν στην πλειοψηφία τους πλήρους απασχόλησης, μπαίνουν τώρα οι 5.000 πλήρους και οι υπόλοιπες με σύμβαση μειωμένου ωραρίου.

Σκεφτείτε δεν έχουν γίνει ακόμα οι τοποθετήσεις, γιατί στις 21 Αυγούστου είχαμε τις οδηγίες από την κυβέρνηση. Στην Πάτρα έχουμε 264 σχολικές μονάδες και οι μόνιμες καθαρίστριες είναι 60. Είχαμε 195 συμβασιούχες καθαρίστριες, εγκρίθηκαν 177 θέσεις εκ των οποίων οι 59 είναι μειωμένου ωραρίου. Δηλαδή υπολείπονται από πέρυσι, προ κορωνοϊού δηλαδή, 13 εργαζόμενες. Τώρα όμως οι οδηγίες επιβάλουν φυσική παρουσία των εργαζόμενων. Στα συνεχόμενα διαλείμματα θα πρέπει ο εργαζόμενος να καθαρίζει τα θρανία, τις τουαλέτες, τα τμήματα σίτισης, τα πόμολα κ.α..

Τον βάζει όμως τρίωρο. Πώς αυτός ο άνθρωπος θα είναι σε δύο σχολεία και ταυτόχρονα θα έχει ετοιμάσει το σχολείο για την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να διακτινιστεί και πάλι δεν είναι αρκετό… Και στην ουσία τους φέρνει με λιγότερα χρήματα, εκεί δηλαδή που ήταν 3 ευρώ η αίθουσα θα πληρώνονται λιγότερο. Ρίχνουν στον γονέα και στην κοινωνία την ευθύνη, λέγοντας στους Δήμους ότι αν δεν σου επαρκούν, να πληρώσουν με ίδιους πόρους δηλαδή, πάλι από την τσέπη του ο λαός».

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση του Σωματίου αναφέρονται τα εξής:

"Αποτελεί κοροϊδία σε βάρος της υγείας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των εργαζομένων η εξαγγελία της κυβέρνησης για πρόσληψη καθαριστριών, καθώς πρόκειται για ένα αποσπασματικό μέτρο, που αφενός μεν δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων εφόσον μειώνει ουσιαστικά τις καθαρίστριες/στες και αφετέρου παγιώνει το καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Πανελλαδικά οι θέσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων προκηρύχθηκαν με βάση παλαιότερα -κι όχι τα τελευταία δεδομένα- και υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών, όπως αυτές τις διαμόρφωσε και η πανδημία. Συγκεκριμένα, στο Δ. Πατρέων οι προκηρυχθείσες θέσεις για τις 264 σχολικές μονάδες υπολείπονται κατά 40 περίπου εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης, οι 59 εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης είναι αδύνατο να καλύψουν τα σχολεία κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα οι ίδιοι στερούνται πλήρους μισθού και ασφάλισης καθώς και του επιδόματος ανεργίας.

Ο εμπαιγμός και η ομηρία χιλιάδων κακοπληρωμένων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου συνεχίζεται, βάζοντας επιπλέον σε κίνδυνο την υγεία του συνόλου της σχολικής κοινότητας.

Απαιτούμε άμεσα από την Κυβέρνηση, αναθεωρώντας τη στάση της:

• Την εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ με πλήρες ωράριο, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, διότι μόνο έτσι διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

• Την άμεση μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των καθαριστριών/στων των σχολείων χωρίς όρους και προϋποθέσεις."

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο