| Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020

Σε φιάσκο οδηγείται η υπόθεση του πλωτού φράγματος στο Αιγαίο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Σε φιάσκο οδηγείται η υπόθεση του πλωτού φράγματος στο Αιγαίο

Σε φιάσκο οδηγείται η υπόθεση με το πλωτό φράγμα που ήθελε να τοποθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στο Αιγαίο για να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές. Η απόφαση της στις αρχές της χρονιάς προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Κομισιόν δια της αρμόδιας επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον.


Πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει πως το σχέδιο της κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιρρήσεις και από το Λιμενικό το οποίο θα συμμετείχε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το εν λόγω πλωτό φράγμα θα εξυπηρετούσε τελικά τα σχέδια των διακινητών, οι οποίοι θα οδηγούσαν σκόπιμα τις λέμβους πάνω σε αυτό προκείμενου να υποχρεωθεί το λιμενικό να περισυνελλέξει τους μετανάστες. 

Τον περασμένο Μάιο, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστα Αρβανίτη για το συγκεκριμένο ζήτημα εξέφραζε την βαθιά της ανησυχία.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «η εξαιρετικά περιορισμένη έκτασή της και η, πέραν των στρογγυλεμένων διατυπώσεων που χρησιμοποιούνται σε ανάλογες περιπτώσεις, αυστηρότητά της, αποτελούν αξιοπρόσεκτα στοιχεία.

Ωστόσο, ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το στοιχείο πως η επίτροπος, ενώ τυπικά απευθύνεται στον ερωτώντα Ευρωβουλευτή, στην πραγματικότητα δειχνει να μιλά απευθείας στην Ελληνική Κυβέρνηση την οποία και θέτει ενώπιον των ευθυνών της· κατ’ αποτέλεσμα, ακόμα και απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Και είναι σαφής, όχι μόνον σε όσους ξέρουν να διαβάζουν «ανάμεσα στις γραμμές» αλλά και όλους όσοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι τα πλωτά φράγματα είναι μια – μεταφορική και κυριολεκτική – μορφή ναρκοθέτησης των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ναρκοθέτησης απέναντι σε έναν «αόρατο εχθρό» που, για την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και το υπουργείο του κυρίου Μηταράκη, φαίνεται να είναι πολύ ορατός: οι πρόσφυγες. Όλοι οι πρόσφυγες, συλλήβδην και άνευ εξαιρέσεων.

Γι’ αυτό ακριβώς – και καθόλου τυχαία – η επίτροπος Γιοχάνσον επέλεξε να κλείσει τη σύντομη απάντησή της «θυμίζοντας» την υποχρέωση της Αθήνας να εφαρμόζει πιστά την αρχή της μη επαναπροώθησης», καταλήγει ο Κώστας Αρβανίτης.

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο