ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020

Τριπλό χτύπημα στην προοδευτικότητα εισφορών και φόρων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Τριπλό χτύπημα στην προοδευτικότητα εισφορών και φόρων

Το πάγιο ποσό εισφοράς ανεξαρτήτως ύψους μισθού, ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής είτε τα έσοδα είναι από επιχείρηση είτε από ενοίκια, μετοχές, κτλ., είναι άρση της προοδευτικότητας στις επιβαρύνσεις που εισήγαγε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης Πισσαρίδη, είπε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Το κεντρικό μήνυμα της ενδιάμεσης έκθεσης Πισσαρίδη, πέραν των γενικών αναλύσεων, είναι η αντιστροφή της όποιας προοδευτικότητας στις εισφορές στο σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το συνταξιοδοτικό, να γίνει το σύστημα εισφορών αντιπροοδευτικό, είπε ο κ. Σταθάκης.

Στο σύστημα Υγείας οι ασφαλιστικές εισφορές όλων είναι 7% του μικτού μισθού, όπως θύμισε. Η πρόταση Πισσαρίδη ζητά ή ενιαίο ποσό για όλους ανεξαρτήτως ύψους μισθού (είτε 600 ευρώ το μήνα είτε 10.000 ευρώ το μήνα). Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί, θα απομειωθούν τα έσοδα του συστήματος Υγείας, από τα 2,5 δισ. ευρώ που εισπράττονται από όλους τους μισθωτούς. Η «τρύπα» που δημιουργείται είναι πολύ μεγάλη, εάν εφαρμοστεί αυτό, θα υποχωρήσουν τα έσοδα στο 1,6 δισ. ευρώ, χάνει δηλαδή σχεδόν 1 δισ. ευρώ το σύστημα Υγείας από τα έσοδα. Αυτό «μεταφέρεται» στον προϋπολογισμό κατά την έκθεση Πισσαρίδη, άρα από τα φορολογικά έσοδα θα πληρώνεται η τρύπα που δημιουργεί στο σύστημα Υγείας.

Το ίδιο κάνει και στο ασφαλιστικό, που σήμερα έχει τρεις πυλώνες (βασική σύνταξη, επαγγελματική κι ιδιωτική), συνέχισε ο κ. Σταθάκης. Ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα, τον κάνει απόλυτα κεφαλαιοποιητικό, χωρίς καμία αναδιανεμητική μέριμνα. Δημιουργούνται τεράστια κενά σε ένα σύστημα που σήμερα έχει ισορροπήσει, μεγάλες «τρύπες» για τουλάχιστον 10-15 χρόνια. Ποιος θα πληρώσει; Και εδώ ο δημόσιος προϋπολογισμός.

Και στην φορολογία επίσης οι προτάσεις έχουν ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα, τόνισε ο ίδιος, άρση της προοδευτικότητας στο φορολογικό σύστημα, κατάργηση της αναλογικότητας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, στους μισθωτούς και τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων, τα κέρδη από μετοχές, ενοίκια, κτλ. Η έκθεση Πισσαρίδη προτείνει ενιαίο φορολογικό συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εσόδων. Άρα, ευνοϊκή ρύθμιση για όσους αποκτούν εισοδήματα από ορισμένες κατηγορίες, μετοχές, ενοίκια, κτλ.

Φέρνει δηλαδή ένα αντιπροοδευτικό σύστημα και στις τρεις περιπτώσεις που έγιναν θετικές αλλαγές τα προηγούμενα χρόνια, με αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο