ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020

Ιουλία Συροκώστα: Οι 2 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων θα είναι κρίσιμες


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ιουλία Συροκώστα: Οι 2 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων θα είναι κρίσιμες

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, τη χρήση μάσκας στα σχολεία αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η λοιμωξιολόγος του Ιούλια Συροκώστα-Σταθοπούλου.


Με αφορμή την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι σταματάει τις δοκιμές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών σε ασθενή η κυρία Συροκώστα επισήμανε ότι:

«Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ένα εμβόλιο που λόγω της επείγουσας κατάστασης η επιστήμη έχει δώσει τα πάντα ώστε να γίνει γρηγορότερα. Έτσι είναι και πιο εύκολο σε αυτή την φάση, την τρία, να υπάρξουν λάθη που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί νωρίτερα. Είναι 4 τα εμβόλια, τώρα σταματάει το ένα κι έχουμε άλλα τρία, μέσα σε αυτά είναι και το ρώσικο εμβόλιο, το οποίο, ναι μεν η Ε.Ε. το έβλεπε με σκεπτικισμό, αλλά εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό δεν υπάρχει λόγος να μην το βάλουμε στην φαρέτρα μας. Δεν είχαν δοθεί κάποια δεδομένα τα οποία όμως πρόσφατα δόθηκαν σε ένα πολύ καλό περιοδικό και φαίνεται να έχει αποτελεσματικότητα…

Έχουμε δρόμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί ότι θα έχουμε εμβόλιο πριν από τον καινούργιο χρόνο και οι αισιόδοξοι λένε στο τέλος του χρόνου, αυτό είναι λίγο υπερβολικό. Το εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ασφαλές γιατί έρχεται να αντιμετωπίσει δύο πράγματα: μια πανδημία κι ένα εχθρικό κίνημα κατά των εμβολίων. Καταλαβαίνετε πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε γιατί αν υπάρξει ένα θέμα με το καινούργιο εμβόλιο, θα «φουντώσει» το αντιεμβολιακό κίνημα».

Για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης ειδικά φέτος που αυτή θα συνυπάρξει με τον κορωνοϊό η κυρία Συροκώστα επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού, ειδικά φέτος. Πρέπει να γίνει μαζικός εμβολιασμός σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου, και ει δυνατόν σε όλο τον κόσμο γιατί και η γρίπη είναι ένας ιός, που έχει σε ένα ποσοστό, μια θανατηφόρα έκβαση. Οπότε θα «γονατίσει» το ΕΣΥ εάν έχουμε ταυτόχρονα γρίπη και κορωνοϊό... Εάν είναι το ένα ή το άλλο θα το κρίνει ο θεράπων ιατρός.

Υπάρχουν και τεστ για την γρίπη και τον κορωνοϊό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός... Ενώ όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται, ο κορωνοϊός έχει τη δυνατότητα να πάρει από έναν άλλο ιό γενετικό υλικό και να τροποποιηθεί. Ήδη έχει πάρει την γρίπη μια πρωτεΐνη, αν γίνει αυτή η αλλαγή μπορεί να έχουμε ένα ιό-τέρας».

Αναφερόμενη στις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από την φαρμακευτική αγωγή κατά του κορωνοϊού η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, υπογράμμισε:

«Αυτή την στιγμή υπάρχει, για τους βαρέως πάσχοντες, ένα φάρμακο που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό καθώς βοηθάει να μειωθούν οι ημέρες νοσηλείας και η θνητότητα. Δεν υπάρχει όμως φάρμακο που να δίνεται από το στόμα ή προληπτικά. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν κάποια φάρμακα, στα αρχικά στάδια και στα ήπια συμπτώματα, μπορούν να έχουν δράση. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας φαίνεται ότι κάποια έχουν δράση και γι’ αυτό, αν και έχουμε αρκετά περιστατικά που διασωληνώνονται έχουμε πολλή καλύτερη έκβαση από ότι είχαμε στην αρχή».

Σε σχέση με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων την χρήση μάσκας, αλλά και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, η κυρία Συροκώστα είπε:

«Θεωρώ ότι μέχρι την ηλικία των 9 ετών είναι ασφαλές τα παιδιά να μην φοράνε μάσκα εκτός εάν το παιδί έχει μια ευπάθεια. Από τα 9 και πάνω είναι θέμα των παιδιάτρων και των οδηγιών. Τα παιδιά τα ίδια δεν νοσούν βαριά, είναι όμως ασυπτωματικοί φορείς που μπορούν να κολλήσουν τους γονείς και τους παππούδες κι επίσης να προστατευτούν μεταξύ τους… Δεν έχουν δοθεί τα κατάλληλα δεδομένα και οι αιτιολογίες για να πεισθούν οι γονείς και τα παιδιά προκειμένου να φορούν μάσκα.

Είναι σίγουρο ότι όσο λιγότερα είναι τα παιδιά στην τάξη τόσο καλύτερα θα είναι. 25 παιδιά σε μια τάξη είναι κακό και για το εκπαιδευτικό έργο, αλλά και για να κολλήσουν το οτιδήποτε. Το πρώτο μέλημα θα έπρεπε να ήταν να κάνουμε τάξεις με λιγότερους μαθητές και σχολεία με περισσότερους δασκάλους. Για μένα έχει μεγάλη διαφορά το 15 από το 25 και δεν νομίζω ότι δεν έπεισε την επιστημονική κοινότητα ο κ. Μαγιορκίνης και γι’ αυτό σχολιάστηκε μετά που έλεγε ότι το 15 είναι το ίδιο με το 25».

Τέλος για το που βρίσκεται σήμερα η πανδημία στην Ελλάδα και τι θα πρέπει να περιμένουμε μετά το άνοιγμα των σχολείων η κυρία Συροκώστα σχολίασε:

«Ο Αύγουστος ήταν ο μήνας που θα μας έδειχνε που πάμε. Γενικά κινήθηκε καλά το σύστημα. Το κάτω από 200 (κρούσματα ημερησίως) είναι ένα όριο, το καλό είναι να πάμε και κάτω από 100 κτλ. Ο Σεπτέμβριος όμως, ξεκινώντας και τα σχολεία, θα είναι πάλι ένα θέμα, είναι ένα σημείο κλειδί. Αυτό θα το ξέρουμε προς τα τέλη Σεπτέμβρη γιατί θέλει και περίπου 14 μέρες να επωαστεί ο ιός, οι επόμενες δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των σχολείων θα είναι πολύ κρίσιμες. Το θέμα είναι ότι αυτός ο ιός δρα όλο τον χρόνο, και ναι μεν αλλάζει, αλλά όχι ιδιαίτερα η συμπεριφορά του.

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι γιατί οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει μπορεί να κάνουν κάποια επιπλοκή. Ευτυχώς όμως αυξάνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τελικά φεύγουν υγιείς από το Νοσοκομείο. Πολλοί όμως από αυτούς που βγήκαν έχουν σοβαρά θέματα υγείας και θέλουν μια αποκατάσταση μετά. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί».    




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο