| Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020

Κομισιόν:Υπερδιπλασιάστηκαν τα ατυχήματα στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κομισιόν:Υπερδιπλασιάστηκαν τα ατυχήματα στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου

Υπερδιπλασιάστηκε σύμφωνα με την Κομισιόν ο συνολικός αριθμός των ατυχημάτων σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2018.


Ειδικότερα, τα ατυχήματα αυξήθηκαν από 42 το 2016 και 59 το 2017, σε 124 το 2018, κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού ακούσιων ελευθερώσεων, ενώ τα περιστατικά «απώλειας ελέγχου γεώτρησης» αυξήθηκαν σε 17, από 8 το 2017. Η μεγαλύτερη αύξηση των ατυχημάτων σημειώθηκε σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία. Τα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν από 30 σε 99 και στην Ολλανδία από 13 σε 52. Αντίθετα, ο αριθμός  μειώθηκε στη Δανία από 14 σε 9. Όπως το 2016 και το 2017, το 2018 δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, αλλά 17 σοβαροί τραυματισμοί.

Σχολιάζοντας την έκθεση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης ζητά την αναστολή θαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αναλυτικότερα σε δήλωσή του τονίζει πως «οι διευκολύνσεις που παρέχει ο «νόμος Χατζηδάκη» για τις εξορύξεις δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για όσα δρομολογούνται στην Ελλάδα, κατόπιν δημοσίευσης και της σχετικής Ετήσιας Έκθεσης της Κομισιόν που βεβαιώνει τον υπερδιπλασιασμό των ατυχημάτων και προβάλει με αριθμούς τον κίνδυνο αυτών των δραστηριοτήτων σε θάλασσες όπως για παράδειγμα αυτή του Αιγαίου».

Επισημαίνει πως «ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ατύχημα, ενώ οι επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον είναι τεράστιες, ειδικά σε καιρούς κλιματικής κρίσης, όπου οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων με κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό, την αλιεία και τις τοπικές κοινωνίες». «Οι πολίτες είναι έτοιμοι για τη μετάβαση σε μία Ευρώπη χωρίς ορυκτά καύσιμα. Η διαθέσιμη τεχνολογία είναι εδώ, σε προσιτό κόστος, στην κατεύθυνση της απολύτως αναγκαίας για την επιβίωση των επόμενων γενιών, Νέας Πράσινης Συμφωνίας», τονίζει μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο