ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020

Αντί για στέγη και περίθαλψη θα τους δώσουν... ξύλο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αντί για στέγη και περίθαλψη θα τους δώσουν... ξύλο

Με απίστευτη ανικανότητα, 3 ημέρες άφησαν την κρίση στη Μόρια να εξελίσσεται, τώρα αποβιβάστηκαν ΜΑΤ και «αύρες» αντί να δοθεί στέγη, τροφή και νερό, υγειονομική περίθαλψη ώστε να μην «ξεφύγουν» τα κρούσματα covid-19, αντί να επανεκκινήσει η αποσυμφόρηση στην ενδοχώρα, να πιεστεί η ΕΕ για αναλογική κατανομή προσφύγων, είπε από τη Λέσβο όπου βρίσκεται με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Ταυτόχρονα, προωθώντας τα «κλειστά κέντρα» που η ΕΕ αρνείται κατηγορηματικά να χρηματοδοτήσει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει «εγώ θα παραβιάσω το Διεθνές Δίκαιο για να μην στεναχωρήσω την εκλογική μου πελατεία».


Η κατάσταση είναι δραματική, δεν βρίσκω λέξεις να περιγράψω αυτό που είδαμε χτες το βράδυ, τις εικόνες μπροστά στα μάτια μας. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στην κυριολεξία στον δρόμο, δεν έχουν πού να καθήσουν, πού να κοιμηθούν, πού να φάνε, τι να φάνε. Δεν έχουν καμία περίθαλψη, δεν υπάρχει καμία οργάνωση από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να διαχειριστεί αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους βασανισμένους αυτούς ανθρώπους τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας απαράδεκτης, άθλιας πολιτικής της ΝΔ, προσωπικής επιλογής του Κ. Μητσοτάκη. Η ΝΔ από τον Ιούλιο του 2019 έχει επιλέξει μία συγκεκριμένη πολιτική. Σταμάτησε τις διαδικασίες αποσυμφόρησης των νησιών που υλοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις άλλοτε μεγάλες, άλλοτε μικρότερες ροές. Υπάρχουν πρωτόκολλα, κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες, τις οικογένειες, κτλ. Παρέδωσε την Μόρια με 5.000 άτομα, σε μία κατάσταση διαχειρίσιμη. Με εντολή Μητσοτάκη σταμάτησε η αποσυμφόρηση, για να μην «στεναχωρήσει»:

  • την ακροδεξιά εκλογική του πελατεία, που συγκροτεί ένα από τα εκλογικά, πληθυσμιακά, πολιτικά σώματα που συντηρούν την πολιτική δύναμη της ΝΔ
  • ακροδεξιούς και άλλους παράγοντες που επένδυσαν με πολιτικό κυνισμό στην μισαλλοδοξία και στον αντιπροσφυγικό λόγο κατά την διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών

Έτσι, «καταδίκασε» πέντε νησιά, τους κατοίκους και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, με την επιλογή της να τα μετατρέψει σε φυλακές ψυχών. Ήταν δεδομένο ότι, κάποια στιγμή, αυτή η κατάσταση θα οδηγείτο σε μία τεράστια κρίση, εκτός ελέγχου. Αυτό συμβαίνει σήμερα.

Τώρα, προέχει για την Μυτιλήνη, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είναι να υπάρξει σοβαρή διαχείριση αυτής της κρίσης. Να βρουν χώρους να κοιμηθούν, να έχουν να φάνε, να υπάρξει υγειονομική περίθαλψη. Γιατί είναι και ο παράγοντας covid-19, υπάρχουν επιβεβαιωμένα 35 κρούσματα, αν αφεθεί έτσι η κατάσταση, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Δεύτερον, πρέπει επίσης να εκκινήσουν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες αποσυμφόρησης του νησιού. Η Μόρια είχε φτάσει πριν από μερικούς μήνες τους 20.000 ανθρώπους, τώρα ήταν στους 13.000. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει στροφή 180 μοιρών, δεν μπορεί τα νησιά να μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών.

Και τρίτον, πρέπει να υπάρξει και πολύ μεγάλη πίεση προς την Ευρώπη, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασχολείται καν με το ζήτημα, να υπάρξει αναλογική κατανομή και να βοηθήσει η ΕΕ να πάνε οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους.

Αλλά η ανικανότητά τους είναι απίστευτη, πριν από λίγο αποβιβάστηκαν ΜΑΤ και «αύρες» στην Μυτιλήνη, δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης. Άφησαν μία κρίση να εξελίσσεται εδώ και τρεις ημέρες και πάνε να διορθώσουν τα πράγματα με ΜΑΤ, «αύρες» και ξύλο. Δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση μίας στοιχειώδους ηρεμίας στο νησί. Αντί ακραίων μέτρων βίας, χρειάζεται στέγη, νερό, χώρος να κοιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι με υγειονομική περίθαλψη, είναι το πρώτο βήμα. Δεύτερο είναι οι γρήγορες διαδικασίες αποσυμφόρησης με βάση τα πρωτόκολλα και τρίτο οι διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες πίεσης προς την Ευρώπη, που δεν μπορεί πλέον να νίπτει τας χείρας της.

Προφανώς, δεν είναι δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος σχολιάζοντας την δήλωση της Επιτρόπου Μετανάστευσης Σίλβα Γιόχανσον ότι η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει κλειστές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες. Τα κλειστά κέντρα αντίκεινται σε όσα ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, δεν μπορεί η ΕΕ να κάνει πράγματα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των προσφύγων. Είναι δεδομένο. Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συζητά να προχωρήσει σε ενέργειες που ευθέως και χωρίς καμία αμφιβολία παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, είναι μία νέα πολιτική συνθήκη για την Ελλάδα. Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, ευθέως και στα μούτρα όλων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει «εγώ θα παραβιάσω το Διεθνές Δίκαιο για να μην στεναχωρήσω την εκλογική μου πελατεία». Δεν είναι αυτός τρόπος να πολιτεύεται μία κυβέρνηση εν έτει 2020...




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο