| Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

11 Ιουνίου 1963: Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα «εξεγείρεται» ενάντια στους μαύρους φοιτητές


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

11 Ιουνίου 1963: Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα «εξεγείρεται» ενάντια στους μαύρους φοιτητές

Στις 11 Ιουνίου 1963, ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Ουάλας στέκεται στην πύλη του Φόστερ Οντιτόριουμ, του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο στην Βίβιαν Μαλόουν και τον Τζέιμς Χουντ, οι οποίοι ετοιμάζονταν να γίνουν οι δύο πρώτοι αφροαμερικανοί φοιτητές που θα εγγράφονταν ποτέ σε αυτό το πανεπιστήμιο.


Στις 11 Ιουνίου 1963, ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Ουάλας στέκεται στην πύλη του Φόστερ Οντιτόριουμ, του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο στην Βίβιαν Μαλόουν και τον Τζέιμς Χουντ, οι οποίοι ετοιμάζονταν να γίνουν οι δύο πρώτοι αφροαμερικανοί φοιτητές που θα εγγράφονταν ποτέ σε αυτό το πανεπιστήμιο.

O αποκλεισμός της πύλης θα λήξει με παρέμβαση του ίδιου του προέδρου Κέννεντι, ο οποίος είχε διατάξει την απρόσκοπτη είσοδο των μαύρων φοιτητών στο πανεπιστήμιο.  Αρχικά, ο εισαγγελέας Νίκολας Κάτζενπαχ, σε συνεννόηση με τον Κέννετι έδωσε εντολή στον Ουάλας να απομακρυνθεί από την πύλη και να σταματήσει να παρεμποδίζει τους μαύρους φοιτητές από το να εγγραφούν. Ο Ουάλας τον αγνόησε και εκφώνησε ένα λόγο σχετικά με τα δικαιώματα της Πολιτείας έναντι του Κράτους, υπό τα θυελλώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων λευκών, στην πλειονότητά τους μελών της Κου Κλουξ Κλαν. Ο Κάτζενμπαχ ενημέρωσε σχετικά τον Κέννεντι, ο οποίος προχώρησε στην άμεση ομοσπονδιακή επίταξη  της εθνοφρουράς της Αλαμπάμα και λίγες ώρες  αργότερα, ο στρατηγός της φρουράς Χένρι Γκράχαμ εμφανίστηκε μπροστά στον Ουάλας για να του ανακοινώσει ότι είχε «το θλιβερό καθήκον να του ζητήσει να φύγει από την πύλη, κατά διαταγή του προέδρου των ΗΠΑ». Ο Ουάλας δεν απάντησε στον Γκράχαμ, αλλά αποχώρησε από την πόρτα και οι δύο μαύροι φοιτητές πέρασαν την πύλη του Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν την εγγραφή τους.

Είχαν μεσολαβήσει 9 χρόνια από την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που εξετάζοντας την υπόθεση Μπράουν εναντίον εκπαίδευσης Κάνσας, είχε αποφασίσει ότι η ύπαρξη πανεπιστημίων που συντηρούσαν τον διαχωρισμό και δεν δέχονταν μαύρους φοιτητές ήταν αντισυνταγματική. Στο ενδιάμεσο, το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα είχε κατορθώσει με διάφορες δικαιολογίες και πάντα με τη συνεργασία της Πολιτείας και της αστυνομίας, να αποκλείει κάθε αίτημα μαύρου φοιτητή ή φοιτήτριας να εγγραφεί. Το 1956 η Οθερίν Λούσι είχε αρχικά εγγραφεί ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια. Ωστόσο, η παρουσία της στη σχολή συνοδεύτηκε από σφοδρά επεισόδια λευκών εναντίον της και η σχολή αποφάσισε την αποβολή της.

Το 1963 όμως το δικαστήριο διατάσσει να γίνουν δεκτοί τρεις φοιτητές, οι Μαλόουν, Χουντ και ο Ντέιβ Μακ Γκλάθερι. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρατσιστής Τζορτζ Ουάλας είχε κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Αλαμπάμα και καθώς οι Ρεπουμπλικανοί δεν είχαν παρουσιάσει υποψήφιο στην παραδοσιακά ρατσιστική αυτή πολιτεία των Δημοκρατικών, ο Ουάλας εξελέγη κυβερνήτης με 96%. Στον λόγο που εκφώνησε κατά την ορκωμοσία του, στις 12 Ιανουαρίου 1963, ο Ουάλας ανέφερε:

«Στο όνομα του μεγαλύτερου λαού που έχει ποτέ πατήσει το πόδι του στη γη, τραβώ μια γραμμή στο χώμα, ρίχνω το γάντι στα πόδια της τυραννίας και λέω: Διαχωρισμός τώρα. Διαχωρισμός αύριο. Διαχωρισμός πάντα.»

 Οι δύο φοιτητές ακολούθησαν κανονικά τις σπουδές τους. Η Βίβιαν Μαλόουν έγινε το 1965 η πρώτη μαύρη απόφοιτος του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, στη διοίκηση επιχειρήσεων. Αρνήθηκε οποιαδήποτε δουλειά στην Αλαμπάμα και εργάστηκε επί πολλά χρόνια για το αμερικανικό κράτος στην Ουάσινγκτον. Πέθανε το 2005, σε ηλικία 63 ετών από εγκεφαλικό. Ο Τζέιμς Χουντ μετά από μερικούς μήνες πήρε μεταγραφή για το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν από όπου πήρε το πτυχίο του. Το 1997, μετά από 26  χρόνια εργασίας για το δημόσιο στο Ουισκόνσιν, επέστρεψε στην Αλαμπάμα για να πάρει το μεταδιδακτορικό τίτλο  και έζησε εκεί μέχρι τον θάνατό του το 2013 σε ηλικία 70 ετών.

Ο Τζορτζ Ουάλας διεκδίκησε χωρίς επιτυχία το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 1964 απέναντι στον Λίντον Τζόνσον. Το 1968 κατήλθε στις  προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, εκφράζοντας τη ρατσιστική Αμερική. Συγκέντρωσε το εντυπωσιακό 13,5% και κερδίζοντας την πρώτη θέση σε πολλές πολιτείες του Νότου. Η υποψηφιότητά του εξασφάλισε την επικράτηση του αντιδραστικού Ρίτσαρντ Νίξον στις εκλογές, με την οποία ξεκίνησε μια βασιλεία της συντηρητικής Αμερικής που θα διαρκούσε σχεδόν 25 χρόνια.

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι, την ίδια μέρα του επεισοδίου στην πύλη του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, απεύθυνε διάγγελμα προς το έθνος, στο οποίο προανήγγειλε την ψήφιση του Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα, που θα διασφάλιζαν τη φυλετική ισότητα σε όλη την Αμερική. Θα δολοφονηθεί πέντε μήνες αργότερα και ο νόμος θα περάσει από τον διάδοχό του Λίντον Τζόνσον.

Το 55% των μαύρων σήμερα, φτάνει μέχρι το κολέγιο στην Αμερική. To ποσοστό της φτώχειας στους αφροαμερικανούς ξεπερνά σταθερά το 25%, υπερδιπλάσιο από αυτό των λευκών. Περίπου ένας φτωχός αφροαμερικανός δολοφονείται κάθε μέρα κατά μέσο όρο από την αστυνομία στις ΗΠΑ.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο