ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ | Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

Χρ. Γιαννούλης: Τρέχουν να προλάβουν τους νέους συσχετισμούς στην περ. Κ. Μακεδονίας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Χρ. Γιαννούλης: Τρέχουν να προλάβουν τους νέους συσχετισμούς στην περ. Κ. Μακεδονίας

Λίγες ημέρες πριν ορκιστεί η νέα σύνθεση και διοίκηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, γίνεται προσπάθεια να εγκριθεί μέσω... παράκαμψης γνωμοδότηση για μονάδα αποβλήτων, είπε ο Χρήστος Γιαννούλης Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά.


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί με επιμονή να γνωμοδοτήσει υπέρ μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων παρακάμπτοντας διαδικασίες και τυπικές φόρμες, είπε ο κ. Γιαννούλης, που ηγήθηκε του σχήματος «Κοιτάμε Μπροστά» με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν θα ήταν κακό, αν συνοδευόταν από παράλληλες υποδομές, να είναι πραγματική επεξεργασία, αντί να κρύβεται το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως σημείωσε.

Αναφέρθηκε τόσο στα παράδοξα της διαδικασίας, όσο και σε σειρά τεχνικών δεδομένων που καταρρίπτουν κάθε επιχείρημα για την σπουδή και την βιασύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία της νέας σύνθεσής του, με άλλη δομή αντιπολίτευσης.

Για την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, έχει προηγηθεί τοποθέτηση της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» στην οποία τονίζεται ότι εισάγεται ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης η γνωμοδότηση της επιτροπής για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) ανατολικού τομέα Π.Κ.Μ. στην οποία εντάσσεται και η 1η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Ανατολικού Τομέα ΠΕ Θεσ/νίκης.

«Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται το ίδιο θέμα για γνωμοδότηση στην η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρότι μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση της αναβλήθηκε γα να εξεταστεί αφού αναλάβει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας δλδ μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Η περιφερειακή παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” επισημαίνει τα εξής :

Ερωτηματικά δημιουργεί η ξαφνική σπουδή της Περιφερειακής αρχής να περάσει στα γρήγορα τη γνωμοδότηση για τη ΜΕΑ Ανατολικού τομέα, παραβιαζοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Καταρχάς, για το έργο αυτό δεν πρέπει να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Ανάπτυξης της Π.Κ.Μ. αλλά η Μητροπολιτική Επιτροπή, εφόσον η μονάδα είναι χωροθετημένη στην Θεσσαλονίκη και οι συνέπειες του έργου αφορούν στους κατοίκους της και στον περιβάλλοντα χώρο.

Επιπρόσθετα επισημαίνουμε ότι δεν έγινε όπως πρέπει η διαβούλευση με το κοινό. Δε έχουν παρθεί οι γνωμοδοτήσεις των δημοτικών συμβουλίων που υπάγονται στα διοικητικά όρια του έργου, ούτε εκείνες των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, των Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης, των συμβούλιων τοπικών κοινοτήτων και οι απόψεις του ενδιαφερόμενου κοινού. Δε γνωμοδότησε επίσης για το έργο η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης της Π.Κ.Μ.

Το εν λόγω έργο δεν αδειοδοτείται ως νέο αλλά ως τροποποίηση παλαιού έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Ο.Ε.Ε.Δ.Α.) ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» με την ΥΠ. Αριθμ. οικ. 198436/18.04.2011 ΑΕΠΟ, στον Άγιο Αντώνιο, για το οποίο ο Δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ με στόχο την ακύρωση του και εκκρεμεί η απόφαση.

Επιπλέον προ της αδειοδότησης απαιτείται να αποσαφηνίσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας το είδος της σύμβασης και κύρια το ότι το έργο δεν θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη χρηματοδότηση του ΦΟΔΣΑ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ με 3,7 εκατομμύρια ευρώ, για την εκπόνηση των μελετών που απαιτούνταν για τα έργα απορριμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ήταν παγωμένα έως το 2016, υπήρχε δέσμευση της τότε κυβέρνησης και του ΦΟΔΣΑ για την κατασκευή του έργου ως Δημόσιο Έργο. Ξεκαθαριζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια ξαφνική και ανεξήγητη αλλαγή στάσης, με κομματική εντολή άνωθεν, που αφήνει μετέωρη την αξιοποίηση κονδυλίων, που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υ.Π.ΕΝ., αλλά κυρίως δημιουργεί πολλαπλάσιο κόστος από τη ΜΕΑ που θα επιβαρύνει τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας που θα εξυπηρετούνται από το έργο.

Επισημαίνουμε επίσης ότι στο υπό αδειοδότηση έργο δεν έχει υπόσταση η ΜΕΒΑ εφόσον δεν έχει προχωρήσει ο “καφέ κάδος” δηλαδή η συλλογή βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος. Στην περίπτωση αυτή

σημαντικοτατες είναι οι ευθύνες κα της Περιφέρειας αλλά και του ΦΟΔΣΑ ΚΜ που οδήγησαν στη μη αξιοποίηση πόρων για την Χωριστή συλλογή οργανικου και την κομποστοποιηση που παραμένουν στο ΠΕΠ εδώ και χρόνια ενώ συνολικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις χωριστής συλλογής οργανικου πανελλαδικά.

Τέλος το έργο είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων της ΠΚΜ, που πέρα από την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή που καθυστερούν και υποθηκευουν όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους της υπό αδειοδότηση ΜΕΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, απαρτίζεται από πολλές άλλες μονάδες ΜΕΑ και ΜΕΒΑ, που η τύχη τους αγνοείται και καθυστερούν συνολικά. Η περιβαλλοντική απόδοση της ΜΕΑ εξαρτάται και από τα άλλα έργα, που πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα προχωρήσουν ταυτόχρονα, όπως η Μονάδα Επεξεργασία Αποβλήτων (ΜΕΑ στον βορειοδυτικό Τομέα, η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) για Καλαμαριά και Θερμαϊκό.

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας θα έπρεπε να θέσει στις πολιτικές προτεραιότητες του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου τη συνολική συζήτηση για τη διαλογή στην πηγή, τη τιμολογιακή πολιτική του Φοδσα, την ανακύκλωση και την αξιοποίηση οργανικου και την χωροθέτηση και χρηματοδότηση των υπολοίπων ΜΕΑ και ΜΕΒΑ, ώστε να πάψει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι ουραγός στις σύγχρονες απαιτήσεις της ΕΕ για τη διαχείριση απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία.

Με βάση όλα τα παραπάνω ζητούμε να μη συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Ανάπτυξης, που είναι αναρμόδια, αλλά στη Μητροπολιτική Επιτροπή, αφού εξασφαλιστούν όλα όσα έχουν επισημανθεί παραπάνω και αφού προηγηθεί σωστή διαβούλευση με το κοινό στις τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται από το έργο».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο