ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020

Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές

«Αφορά ελάχιστο κόσμο σαν δεύτερη ευκαιρία. Αφορά πάρα πολύ κόσμο με την αρνητική έννοια επειδή στερεί από τους δανειολήπτες τη δυνατότητα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους» επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς σχετικά με το νομοσχέδιο περί δεύτερης ευκαιρίας, για τον νέο πτωχευτικό νόμο που έχει τεθεί σε διαβούλευση.


Ουσιαστικά, όπως εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς στον Στάθη Σχινά, αν έχει κόκκινο δάνειο, θα γίνεται ρευστοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη και μάλιστα ανάλογα με την κρίση του δικαστηρίου για τρία χρόνια περίπου, ακόμα και αν ρευστοποιηθούν όλα, θα πρέπει να πληρώνεις και το ποσό που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Το άρθρο όμως 166 για τα λεγόμενα ευάλωτα νοικοκυριά αναφέρει ότι έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν στον φορέα που θα φτιάξουν οι τράπεζες την κυριότητα του ακινήτου – γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός λέει δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί στα ευάλωτα νοικοκυριά – γιατί αν παραδίδεις το σπίτι μόνος σου, τότε δεν χρειάζεται να γίνει πλειστηριασμός, είναι λογικό.

Εσύ, όπως εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς, θα έχεις δικαίωμα, αφού έχει σβήσει όλο σου το χρέος, με την παραχώρηση του σπιτιού, να γίνεις μισθωτής στο ακίνητο. Δηλαδή να ζεις σε αυτό μόνο αν πληρώνεις, μίσθωμα, ένα ενοίκιο με το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος επί του συνολικού ποσού που η τράπεζα πήρε εικονικά το ακίνητο και αυτό διά 12 μήνες τον χρόνο επί 12 χρόνια.

Αφού πληρώσεις όλα αυτά τα έτη, όλα αυτά τα χρήματα, τότε ο φορέας των τραπεζών θα σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις το ακίνητο στην τρέχουσα τότε αντικειμενική αξία του. Όμως δεν θα προσμετράτε ούτε ποσό που έχεις αποπληρώσει, όταν μπορούσες να πληρώνεις το δάνειο, ούτε τα χρήματα που έδινες ως ενοίκιο επί 12 έτη.

Αν δεν έχεις τα χρήματα της αγοράς τότε μετά τα 12 χρόνια τότε αναγκαστικά αποχωρείς από αυτό. Και αυτό έχει το δικαίωμα να το κάνεις αρκεί να μη χάσεις έως τρεις δόσεις μισθωμάτων, σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Ουσιαστικά σου λένε ότι θα πληρώσεις το σπίτι σου δύο φορές και έχει και τιμή προεξόφλησης. Ακόμα και αν έχεις νωρίτερα τα χρήματα για να αγοράσεις το σπίτι, σου ζητάνε να πληρώσεις επιπλέον και τις δόσεις ολόκληρης της 12ετίας στον φορέα στον οποίο ανήκει.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο