ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019
Οι τελευταίοι ζουν σε σκηνές, απροστάτευτοι από κάθε καιρική συνθήκη και χωρίς πρόσβαση ακόμη και σε βασικά αγαθά όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός. Για την διαμονή τους στήθηκαν σκηνές από την Ύπατη Αρμοστεία, που στις τελευταίες βροχές πλημμύρισαν, ενώ 60 περίπου σκηνές έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους. Τις καλοκαιρινές μέρες οι σκηνές βρίσκονται εκτεθειμένες στον ήλιο καθώς στο καμπ δεν υπάρχει ούτε ένα δένδρο.
Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα των ανθρώπων εκεί είναι η μειωμένη πίεση στο νερό που έχει προκύψει λόγω των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν στην περιοχή για τις αγροτικές καλλιέργειες. Για την αποκατάσταση του προβλήματος απαιτείται η δημιουργία νέου δικτύου, κάτι που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους να μην μπορούν εδώ και αρκετές μέρες να κάνουν μπάνιο. Προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης νερού προκύπτουν σε όλες τις διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα των χώρων αλλά και στο μαγείρεμα του φαγητού. Καθημερινή είναι η ταλαιπωρία για τους πρόσφυγες και στα ιατρικά ζητήματα καθώς τις ανάγκες 2.000 ανθρώπων καλύπτει μία μόνο γιατρός. Τα παιδιατρικά περιστατικά καθώς και η παρακολούθηση των εγκύων παραπέμπονται στο νοσοκομείο του Κιλκίς, δεδομένου ότι το γειτονικό Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου δεν διαθέτει γυναικολόγο και παιδίατρο.
Όσον αφορά στο φαγητό, οι 1000 «μόνιμα» διαμένοντες έχουν τη δυνατότητα να μαγειρεύουν στα κοντέινερ αγοράζοντας τρόφιμα με την κάρτα ενίσχυσης που λαμβάνουν ενώ οι νέες οικογένειες που έχουν έρθει από την Μόρια σιτίζονται με κέτερινγκ που διαμοιράζει ο στρατός. Και εκεί όμως υπάρχουν παράπονα, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα του φαγητού αλλά και στις μεγάλες ουρές που δημιουργούνται στη διανομή. Τα παιδιά των νεοαφιχθέντων, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που ζουν σε κοντέινερ, δεν έχουν ξεκινήσει σχολείο γιατί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα μετακινηθούν σε άλλες δομές της Βόρειας Ελλάδας χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό που και πότε θα γίνει αυτό. Επιπλέον το νηπιαγωγείο που φιλοξενείται σε κοντέινερ δεν έχει λειτουργήσει ακόμη για να απασχολούνται τα μικρότερα παιδιά, διότι δεν έχει εκδοθεί η προκήρυξη για τους ανθρώπους που θα εργαστούν εκεί. Δυσκολίες παρατηρούνται και στην μετακίνηση τους διότι δεν υπάρχει συγκοινωνία για το Πολύκαστρο ενώ τα δρομολόγια για το Κιλκίς είναι, σύμφωνα με καταγγελίες, αραιά.
Το καμπ ουσιαστικά λειτουργεί εδώ και καιρό στον αυτόματο πιλότο. Δεν υπάρχει υπεύθυνος του καμπ διορισμένος από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το βάρος της διαχείρισής του πέφτει στη Μ.Κ.Ο. DRC («Δανέζικο Συμβούλιο για τους πρόσφυγες»). Μία νορβηγική Μ.Κ.Ο. που διέθετε ρούχα στους πρόσφυγες αποχώρησε προσωρινά για λόγους ασφάλειας και η διερμηνεία για τις καθημερινές ανάγκες που προκύπτουν γίνεται κυρίως από εθελοντές πρόσφυγες.
Το καμπ επισκέφθηκαν την Πέμπτη το πρωί μέλη του Προσφυγικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καθώς και μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Άλμπατρος που διένειμαν ρούχα, κλινοσκεπάσματα και πετσέτες ενώ παράληλλα δηλώνουν διατεθειμένοι να οργανώσουν χώρο διανομής εντός του καμπ για τις ανάγκες σε ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο